15.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
More

    Προειδοποιεί ο δημιουργός του ChatGPT: Θέσεις εργασίας θα χαθούν από την ανάπτυξη της ΑΙ

    Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τύχει θερμής υποδοχής εξαιτίας της δυνατότητά της να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών εργαζομένων. Ωστόσο, ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, προειδοποιεί ότι η άνοδος της ΑΙ δε θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό. Στην πραγματικότητα, πιστεύει ότι ορισμένες θέσεις εργασίας αναμφίβολα θα εκτοπιστούν, οδηγώντας σε ανησυχίες για το μέλλον της εργασίας και τη μοίρα των απολυμένων σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο.

    Μια έκθεση της Goldman Sachs υπογραμμίζει την κλίμακα της πιθανής διακοπής των θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για σημαντική ανησυχία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της.

    Παρά τις πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, ο Altman ελπίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Πιστεύει ότι καθώς ορισμένοι ρόλοι αυτοματοποιούνται, καλύτερες και πιο ικανοποιητικές θέσεις εργασίας θα προκύψουν για να πάρουν τη θέση τους. Η ιδέα είναι ότι ο συνολικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι καθαρά θετικός για το εργατικό δυναμικό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καινοτομία μακροπρόθεσμα.

    Ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική, το ερώτημα παραμένει: Θα μπορέσουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι να μεταβούν επιτυχώς σε αυτούς τους νέους ρόλους; Η ιστορία έχει δείξει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν συχνά οδηγήσει σε προκλήσεις για ορισμένα τμήματα του εργατικού δυναμικού.

    Ο Ethan Mollick, αναπληρωτής καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, επισημαίνει την αυτοματοποίηση των τηλεφωνικών φορέων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ενώ οι νεότερες γυναίκες ήταν σε θέση να προσαρμοστούν και να βρουν νέες θέσεις εργασίας, οι ηλικιωμένες γυναίκες αντιμετώπισαν σημαντικό πλήγμα στους μισθούς τους και αγωνίστηκαν να εξασφαλίσουν απασχόληση. Αυτό χρησιμεύει ως προειδοποιητική ιστορία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικά προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανειδίκευσης για την υποστήριξη των εργαζομένων στη μετάβαση σε νέους κλάδους και επαγγέλματα.

    Διαβάστε επίσης:

    vivo V29 Lite: Ένας «βασιλιάς» στη mid-range κατηγορία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ακριβές ναυαρχίδες (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles