Πριν από πολύ καιρό, σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακρια… ουπς, λάθος sci-fi franchise, πάμε πάλι! Πριν από πολλά χρόνια, όταν η θρυλική σειρά Star Trek: The Next Generation ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της το 1994, όλοι ήξεραν ότι θα ακολουθούσαν κάποιες ταινίες που θα επέκτειναν την ιστορία του πληρώματος του Enterprise. Ήταν φυσικό επακόλουθο της τεράστιας επιτυχίας που είχε η σειρά, και αναμενόμενο, με δεδομένο ότι και το πρώτο Star Trek είχε ακολουθήσει την ίδια εξελικτική πορεία. Όταν ολοκληρώθηκε η τελευταία ταινία της “επόμενης γενιάς” (το Star Trek: Nemesis (2002), ενώ είχαν ήδη προηγηθεί τα Star Trek Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998), όλα τα μέλη του cast πίστεψαν ότι αυτό θα ήταν το τέλος του κύκλου της “γενιάς” αυτής του Start Trek. Σε αυτό συνηγορούσαν πολλοί παράγοντες: το franchise είχε ήδη μπει σε διαδικασία ανάπτυξης νέων σειρών που φαίνονταν ότι πήγαιναν καλά (Star Trek Deep Space Nine, Star Trek Voyager), είχαν ήδη προηγηθεί αλλαγές σκηνοθέτη οι οποίες επηρέασαν τόσο τους ηθοποιούς, όσο και το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και το σενάριο της τελευταίας ταινίας φαινόταν να κλείνει τον κύκλο της συγκεκριμένης γενιάς, με τον “θάνατο” του αγαπημένου ανδροειδούς, του Commander Data (Brent Spiner). Επιπλέον, ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς είχε ήδη κάνει ξεκάθαρο στους παραγωγούς ότι δεν ενδιαφερόταν να κάνει επιπλέον ταινίες, καθώς ο χαρακτήρας φαινόταν να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Και ο Sir Patrick Stewart ήταν ειλικρινής στην τοποθέτησή του: για χρόνια οι παραγωγοί του Star Trek προσπαθούσαν (μάταια) να τον πείσουν να αναλάβει ξανά τα καθήκοντα του καπετάνιου του Enterprise αλλά αρνείτο, καθώς τα σενάρια του έδιναν την εντύπωση ότι δεν ήταν ρεαλιστικά, σε σχέση με την εξέλιξη του χαρακτήρα. Κατά συνέπεια, η σκέψη της αναβίωσης του Star Trek: The Next Generation υπήρχε αλλά τα εμπόδια ήταν πολλά. Μην ξεχνάμε ότι στο ενδιάμεσο, ο Sir Patrick Stewart είχε ήδη αναλάβει άλλους iconic ρόλους σε διάσημα franchise (X–Men, X2, X–Men: The Last Stand, X–Men Origins: Wolverine, The Wolverine, X–Men: Days of Future Past και Logan ) και είχε “ξεφύγει” από το σύμπαν του Star Trek, ενώ το τηλεοπτικό reboot είχε ήδη ξεκινήσει με μια σειρά που παρουσίαζε τις περιπέτειες ενός ακόμα παλιότερου Enterprise (Star Trek Enterprise) και ήταν στα σκαριά το κινηματογραφικό reboot που θα ξεκινούσε από τον J.J. Abrams το 2009.
Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να ξαναδούμε τον πιο αγαπημένο captain του Enterprise να κάθεται στην καρέκλα και να δίνει την εντολή “engage” ήταν απειροελάχιστες (όπως είχαμε αναφέρει και εδώ το 2015) και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής είχε ξεκαθαρίσει ότι μια ήταν η παράμετρος που ενδεχομένως να τον έφερνε πίσω στο πλατό: ένα πολύ, πολύ καλό σενάριο. Και για καλή μας τύχη, η ομάδα σεναριογράφων-παραγωγών του Star Trek βρήκε επακριβώς αυτό. Ένα σενάριο τόσο καλό που τόσο ο Patrick Stewart, όσο και πολλοί από το original cast της σειράς δέχθηκαν να εμπλακούν στο project. Και κάπως έτσι, το 2019 ξεκίνησαν τα γυρίσματα, με το πρώτο επεισόδιο να βγαίνει στον αέρα τον Ιανουάριο του 2020.
Ακολουθούν SPOILERS τόσο για την πρώτη σεζόν όσο και το μέλλον της σειράς. Αν ΔΕΝ έχετε ήδη δει το Star Trek Picard σταματήστε το διάβασμα εδώ, πηγαίνετε να το δείτε άμεσα και επιστρέψτε!
Η νέα σειρά μας βρίσκει 20 χρόνια μετά τα γεγονότα του Star Trek Nemesis. Ο Captain Jean Luc Picard έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί από το Starfleet και έχει αποσυρθεί από τα κοινά στο οικογενειακό του κτήμα (chateau επισήμως), όπου έχει αναλάβει τα ινία της οικογενειακής οινοποιίας. Διακριτικά μεν αλλά ξεκάθαρα, βλέπουμε ότι οι αναμνήσεις των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Nemesis, ακόμα στοιχειώνουν τον Picard, με κυριότερο από όλα, το θάνατο του Data. Άλλωστε, έτσι ξεκινάει και η όλη σειρά, με τον πρωταγωνιστή να βλέπει ένα όνειρο όπου παίζει χαρτιά με το ανδροειδές.
Και κάπως έτσι ξεκινάει να ξετυλίγεται η ιστορία, πίσω από την απόσυρση του Picard από το ενεργό καθήκον, όπως και των γεγονότων που τον οδήγησαν στην “αυτοεξορία” στους αμπελώνες. Επί της ουσίας, η όλη σειρά είναι ένας φόρος τιμής στο ένδοξο παρελθόν και την αίσθηση καθήκοντος του Picard, δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του τα οποία έρχεται να “ανατρέψει” τρόπον τινά προς το τέλος. Η σειρά πέρα από τον αγαπημένο καπετάνιο όλων των Trekkies, έχει εμφανίσεις από πολλούς άλλους αγαπημένους χαρακτήρες του Next Generation αλλά και πολλούς νέους χαρακτήρες, τους οποίους φροντίζει να αναπτύξει με το γνωστό Star Trek τρόπο, ώστε στο τέλος της σεζόν να ενδιαφέρεσαι να μάθεις ποιο θα είναι το επόμενό τους βήμα.
Enough όμως με τα spoilers! Η σειρά, χάρη στην επιτυχία της, κατάφερε να ξεπεράσει τον αρχικό της σχεδιασμό ως mini-series και αισίως έλαβε την απαραίτητη έγκριση ώστε να προχωρήσει και σε 2η σεζόν. Η παραγωγή βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα, οπότε αναμένουμε η πρεμιέρα της 2ης δόσης του Star Trek Picard να έρχεται στις οθόνες μας προς το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022. Και με δεδομένο ότι ο Sir Patrick Stewart φαίνεται να έχει ήδη υπογράψει επέκταση του συμβολαίου του για 3 αντί του αρχικού 1 έτους, μπορούμε να είμαστε σίγουροι τουλάχιστον για τη 2η σεζόν, καθώς επίσης και ότι θα δούμε ακόμα αρκετά μέλη του Next Generation cast να επιστρέφουν στις οθόνες μας.
Η σειρά έρχεται σε αντίστιξη με το παρελθόν της καθώς πλέον η Συνομοσπονδία των πλανητών δεν είναι ο “επι γης παράδεισος” που εμφανιζόταν στο Next Generation: σε κάποιο σημείο της ιστορίας τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σωστά και χρειάζεται να διορθωθούν, γεγονός που εξηγεί και την επιστροφή του χαρακτήρα-επιτομή των αρχών που ο κόσμος του Star Trek πρεσβεύει. Ο Picard έρχεται τρόπον τινά να βάλει τα πράγματα στον “σωστό δρόμο”, ώστε στο τέλος της πορείας του, η Συνομοσπονδία να μπορεί να αποτελεί και πάλι το παράδειγμα ιδανικής εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας, όπως εμφανιζόταν στο Star Trek TNG.
Άλλωστε, όπως έλεγε και ο δημιουργός του franchise, Gene Roddenderry, η δουλειά του δεν ήταν ποτέ να κάνει κήρυγμα σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι το σύμπαν, η δουλειά του ήταν να λέει ιστορίες οι οποίες να εμπνέουν όλους μας ώστε να θέλουμε να πλησιάσουμε αυτό το ιδανικό, έστω τηλεοπτικό/ κινηματογραφικό, μέλλον.