17.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    “Συναγερμός” για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα! Επανήλθαν στο επίπεδο προ-πανδημίας

    Η πανδημία και τα lockdown δεν αποτέλεσαν απλώς ένα “διάλειμμα” στις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και μια “ανάσα” για το περιβάλλον. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπουμε τον ουρανό πιο καθαρό, τα κανάλια της Βενετίας να αλλάζουν χρώμα και διάφορα είδη ζώων να εμφανίζονται σε μέρη που πριν “μονοπωλούσαν” οι άνθρωποι. Όπως φαίνεται όμως, ήρθε η ώρα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα! Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επανήλθαν σχεδόν στο επίπεδο όπου βρίσκονταν προηγουμένως. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μειώνει ολοένα περισσότερο τον χρόνο που απομένει για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

    Η έκθεση του Global Carbon Project αποκαλύπτει

    Πιο συγκεκριμένα, η πανδημία ανέστειλε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την καύση ορυκτών καυσίμων, οδηγώντας σε θεαματική πτώση κατά 5,4% των συνολικών εκπομπών το 2020. Όμως το 2021, οι εκπομπές αυτές αναμένεται να αυξηθούν αλματωδώς, κατά 4,9%. Πρόκειται για επίπεδο μόλις 1% κατώτερο από το απόλυτο ρεκόρ του 2019, σύμφωνα με την έκθεση του Global Carbon Project.

    Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι συζητήσεις για “πράσινες” πολιτικές, η επαναφορά των εκπομπών στα επίπεδα προ πανδημίας αποδίδεται πάνω απ’ όλα στα ορυκτά καύσιμα. Οι εκπομπές που οφείλονται στην καύση άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές του 2019. Αυτές που οφείλονται στην καύση φυσικού αερίου θα σπάσουν ρεκόρ.

    Οι εκπομπές που οφείλονται στην καύση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,4% το 2021. Δεν έχουν επιστρέψει στο επίπεδο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των μεταφορών δεν έχει ακόμη επανέλθει στο επίπεδο δραστηριότητας όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία. Επομένως, η αύξηση υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί. Οι συγγραφείς της έκθεσης καλούν να υπάρξει «άμεση δράση και παγκόσμια συνοχή στην παγκόσμια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή».

    Κατά συνέπεια, ο χρόνος πιέζει, όπως δείχνουν οι καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Πλέον ζούμε σε ένα κόσμο που εντείνονται φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές.

    Διαβάστε επίσης: Ηλιακή έκλαμψη έγινε αντιληπτή από τη NASA! Πιθανή επίδραση στις δορυφορικές επικοινωνίες (digitallife.gr)

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles