21.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Tech4nature summit: Huawei, IUCN και Global Partners παρουσίασαν τις τεχνολογικές εξελίξεις για την προστασία της φύσης

    Στην 50ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Huawei και η IUCN παρουσίασαν έξυπνες λύσεις για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και δίκαιης διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αλλά και την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας στον εντοπισμό των απειλούμενων προς εξαφάνιση ειδών και στην προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος.

    Στο summit, παρουσιάστηκε το Smart Protected Areas White Paper (η Λευκή Βίβλος «Έξυπνων» Προστατευόμενων Περιοχών), το οποίο συντάχθηκε από τη Huawei, την IUCN Κίνας και την Κινεζική Ακαδημία Δασών, με στόχο να μοιραστούν το σχέδιο για την κατασκευή έξυπνων προστατευόμενων περιοχών, με βάση την εμπειρία που έχει αντληθεί  από τις προστατευόμενες περιοχές της Κίνας.

    Το κλειδί για την προστασία της άγριας ζωής είναι η κατανόηση της κατανομής, των συμπεριφορών, των εποχιακών τάσεων των ειδών και του τρόπου με τον οποίο οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσουν τα μοτίβα αυτά. Αυτό απαιτεί εκτεταμένα data, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθούν δεδομένων των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, που συχνά επιδεινώνονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών επόμενης γενιάς, το cloud computing, το IoT, το mobile Internet, τα big data και η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την απόκτηση και την αλληλεπίδραση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι το κλειδί για τη βελτίωση της έξυπνης ανίχνευσης, της ανάλυσης και της διαχείρισης της προστασίας των ειδών και των προσπαθειών διατήρησης που βασίζονται στην εντοπιότητα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά και ως εκ τούτου καλύτερα στην προστασία της φύσης.

    Υπενθυμίζεται ότι από το 2019, η Huawei έχει συνεργαστεί με πολλούς παγκόσμιους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της IUCN, για την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη αποδοτικών αποτελεσμάτων διατήρησης και αποκατάστασης σε 46 προστατευμένες περιοχές παγκοσμίως, από τα τροπικά  δάση στο Χαϊνάν της Κίνας – το σπίτι του σπανιότερου γίββωνα στον κόσμο-,έναν υγρότοπο όαση στην Ιταλία και κοραλλιογενείς υφάλους στην ανατολική ακτή του Μαυρικίου.

    «Έχουμε κερδίσει πολλά τα τελευταία 3 χρόνια συνεργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων η Huawei εργάστηκε μαζί μας για να δείξει πώς να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες με υπευθυνότητα για την προστασία της φύσης. Η IUCN προσβλέπει σε μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Huawei ως ηγετική παρουσία στον τομέα της τεχνολογίας για να βοηθήσει στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων, όπως ο στόχος της διατήρησης τουλάχιστον του 30% της γης και των υδάτων της Γης έως το 2030», δήλωσε η Δρ Γκρέτελ Αγκιλάρ, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της IUCN.

    Ο πρωταρχικός στόχος του Smart Protected Areas White Paper είναι να πραγματοποιηθεί η αποτελεσματική διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών και η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων. Με βάση αυτόν τον στόχο, η Λευκή Βίβλος αναγνωρίζει 7 κύρια σενάρια, μεταξύ αυτών, την οικολογική προστασία και αποκατάσταση, τη διαχείριση των πόρων και την επιστημονική έρευνα.

    Σε αυτά τα αναγνωρισμένα σενάρια, πρέπει να εφαρμοστούν 4 βασικές δυνατότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη, πολυδιάστατη οικολογική ανίχνευση, ολοκληρωμένες επικοινωνίες πολλαπλών δικτύων που μπορούν να προσαρμοστούν σε πολύπλοκο έδαφος, έξυπνη ανάλυση που μπορεί να επεξεργαστεί τεράστιο όγκο δεδομένων από πολλαπλές πηγές και την ικανότητα εφαρμογής αναλυτικών αποτελεσμάτων στις λειτουργίες και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Αυτό το σχέδιο προτείνει μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική λύσης για έξυπνες προστατευόμενες περιοχές με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

    «Η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι δύο αλληλένδετες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις που απαιτούν συντονισμένες δράσεις. Η επιστήμη και η τεχνολογία προστατεύουν την φύση ενώ παράλληλα μπορούν  να βοηθήσουν χιλιάδες βιομηχανίες με την πράσινη ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Tao Jingwen, Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της Huawei και Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (CSD).

    Για παράδειγμα, κατά την πρώτη έκδοση του έργου στην Ιταλία, η Huawei, η WWF Italy και η Rainforest Connections χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να προωθήσουν ηχητικά σήματα στο περιβάλλον, τα οποία θα μπορούσαν να συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες σε 3 προστατευόμενες περιοχές του WWF, κάτι που επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την προειδοποίηση για πιθανή απάτη και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Στη δεύτερη έκδοση του έργου 48 ακουστικές συσκευές έχουν αναπτυχθεί σε 8 προστατευόμενες περιοχές του WWF, συλλέγοντας συνολικά 2.000 ώρες δεδομένων ήχου, τα οποία αναλύθηκαν από επιστήμονες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας στη βιοποικιλότητα.

    Σύμφωνα με την Έκθεση New Nature Economy του WEF, περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, περίπου 44 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, βασίζεται στη φύση και τις υπηρεσίες που παρέχει. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την επιβίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μια νέα οικονομία της φύσης θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 10,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια επιχειρηματική αξία και να δημιουργήσει 395 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030.

    Για να διερευνήσει το μελλοντικό δυναμικό της έξυπνης διατήρησης της φύσης, η Σύνοδος συγκέντρωσε τους εταίρους του TECH4ALL, συμπεριλαμβανομένης της πολιτειακής κυβέρνησης του Γιουκατάν του Μεξικού, του μεξικανικού οργανισμού καινοτομίας C Minds, της IUCN China, του WWF Ιταλίας, της Rainforest Connection και του Εθνικού Φυσικού Καταφυγίου Shandong Yellow River Delta.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles