22 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
More

    Βρετανός δικαστής χρησιμοποίησε το ChatGPT για να συντάξει απόφαση

    Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις επαγγελματιών (κυρίως δικηγόρων) που χρησιμοποίησαν το ChatGPT και βρήκαν τελικά το… μπελά τους. Τώρα σε μια αποκάλυψη που προκαλεί έκπληξη προχώρησε ο Βρετανός δικαστής Lord Justice Birss, ο οποίος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι χρησιμοποίησε το δημοφιλές AI chatbot, για να συντάξει μέρος της απόφασης μιας υπόθεσης.

    Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής χρησιμοποίησε το chatbot για να συνοψίσει έναν τομέα δικαίου και στη συνέχεια αντέγραψε και επικόλλησε την απάντηση.  Ο δικαστής Birss είπε: «Ρώτησα το ChatGPT μπορείτε να μου δώσετε μια περίληψη αυτού του τομέα δικαίου και μου έδωσε μια παράγραφο». Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επαίνεσε την αποτελεσματικότητα του εργαλείου, τόνισε επίσης τη σημασία της μη εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη για άγνωστα θέματα.  Ήταν πρόθυμος να επισημάνει ότι γνώριζε ήδη την απάντηση και έτσι ήταν σε θέση να κρίνει εάν η απάντηση που δόθηκε από την AI ήταν αποδεκτή.  Ουσιαστικά, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την επιτάχυνση της σύνταξης της απόφασης.

    Τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για νομική έρευνα, ανάλυση συμβάσεων και εργασίες αναθεώρησης εγγράφων. Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τον εξελισσόμενο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό τομέα και εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τους περιορισμούς της.  Ο δικαστής περιέγραψε επίσης το chatbot ως «ευχάριστα χρήσιμο» για την παροχή μιας περίληψης του νομικού πλαισίου που χρειαζόταν.

    Οι επαγγελματίες του νομικού κλάδου πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως σε κρίσιμες διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η εξάρτηση από περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να μην έχει την πιο πρόσφατη απόκριση ή θέση σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο τομέα.  Ο δικαστής Birss υποστήριξε ότι εξακολουθεί να αναλαμβάνει την πλήρη προσωπική ευθύνη για το περιεχόμενο της απόφασής του, τονίζοντας ότι δεν προσπαθούσε να μετατοπίσει την ευθύνη στο εργαλείο AI.

    Διαβάστε επίσης:

    Noonoouri: Η πρώτη AI virtual pop τραγουδίστρια στον κόσμο

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles