19.4 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
More

    Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Frederick

    Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια διάλεξη με θέμα: «Ειδήσεις και κατασκευή της πραγματικότητας  στην κοινωνία της ενημέρωσης» την οποία έδωσε ο Δρ Γιώργος Πλειός, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011 στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία.

    Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απηύθυναν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ενώ εισαγωγική παρέμβαση έκανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ Σωτήρης Θεοχαρίδης ο οποίος ανάμεσα σ’ άλλα ανάφερε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι κάτι περισσότερο από κοινωνίες της πληροφορίας, είναι κοινωνίες των μέσων.

    Αυτό σημαίνει ότι τα μέσα επικοινωνίας δεν διευκολύνουν απλά τη λειτουργία της δημοκρατίας, των κομμάτων και εν γένει της πολιτικής, του πολιτισμού, της οικονομίας ή  της εκπαίδευσης.  Λειτουργώντας πλέον με τη δική τους λογική ασκούν καθοριστική παρέμβαση και αλλάζουν όλους σχεδόν τους θεσμούς.  Η δημοκρατία μετατρέπεται σε  δημοκρατία των μέσων, η εκπαίδευση γίνεται ψυχαγωγική, η οικονομία αδιανόητη χωρίς τον πολιτισμό που διαμορφώνει την κατανάλωση.

    Στη διάλεξη ο Δρ Γιώργος Πλειός, παρουσίασε τη θέση που αναπτύσσει στο τελευταίο του βιβλίο, που τιτλοφορείται: «Η κοινωνία της ενημέρωσης. Ειδήσεις και νεωτερικότητα».  Ο Δρ Πλειός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της ενημέρωσης, που ακολούθησε την εποχή της ειδησεογραφίας και την εποχή της δημοσιολογίας κατά την οποία τα γεγονότα περιγράφονταν μέσα από την πολιτική ιδεολογία, την εποχή δηλαδή που η δημοσιογραφία ήταν προπαγανδιστική. Ο Καθηγητής τόνισε ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό της  σημερινής εποχής της ενημέρωσης  δεν είναι άλλο από την κατασκευή της πραγματικότητας με σκοπό τη δημιουργία ευχάριστης και ελκυστικής πληροφόρησης. Πραγματικότητα είναι αυτό που παράγεται και κυκλοφορεί μέσα στα μέσα και όχι έξω από αυτά. Σήμερα είναι η ερμηνεία του γεγονότος που καθίσταται το γεγονός και όχι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός που συνέβη έξω από τα μέσα. Ο Δρ Πλειός στην άκρως ενδιαφέρουσα και ουσιαστική παρέμβασή του αναφέρθηκε ακόμα στη διαδραστικότητα και στο τέλος της εποχής του μονολόγου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο  Frederick, ο Δρ Γιώργος Πλειός έδωσε εκτός από τη δημόσια διάλεξη της Τετάρτης 11 Μαΐου, σειρά διαλέξεων στους φοιτητές όλων των ετών του Προγράμματος Δημοσιογραφίας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles