19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
More

    Η πειρατεία λογισμικού στην Κύπρο

    Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη  οι περισσότεροι  χρήστες υπολογιστών προτιμούν το νόμιμο λογισμικό, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που  δε γνωρίζουν ποιο  λογισμικό είναι νόμιμο και ποιο όχι. Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για την πειρατεία λογισμικού στην Κύπρο! Σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα, εκτιμάται ότι η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού  στην Κύπρο, μόνο για το 2010, έφθασε τα 17 εκατομμύρια δολάρια, καθώς το 48% του λογισμικού που είχε εγκατασταθεί σε Η/Υ το συγκεκριμένο έτος ήταν πειρατικό. Συνολικά, η αξία του πειρατικού λογισμικού ανά το παγκόσμιο αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ με το ποσό να ακουμπά τα 59 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο, αφότου ξεκίνησε η μελέτη το 2003. Τα πιο πάνω αποτελούν μέρος των ευρημάτων της έρευνας «2010 Global Software Piracy Study» της Business Software Alliance (BSA), η οποία αξιολογεί την κατάσταση της πειρατείας λογισμικού σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με το δικηγόρο της BSA Αχιλλέα Δημητριάδη, “Ακόμα κι αν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσο αφορά στην μείωση της πειρατείας λογισμικού, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή δουλειά που χρειάζεται να γίνει», προσθέτοντας ότι  «όσο περισσότερη μείωση της πειρατείας λογισμικού έχουμε στον τόπο μας, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για την οικονομία της Κύπρου».

    Η έρευνα κοινής γνώμης που έγινε σε χρήστες Η/Υ, σαν μέρος της πιο πάνω μελέτης, διαπίστωσε ότι 7 στους 10 ερωτηθέντες στηρίζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θεωρώντας ότι έτσι προωθείται η καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας. Επίσης, οι πλείστοι ερωτηθέντες φαίνεται να αναγνωρίζουν την αξία του αυθεντικού λογισμικού όντας πιο ασφαλές και σίγουρα πιο αξιόπιστο.

    Η καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού παραμένει επείγουσα υπόθεση.  Εταιρίες μέλη της BSA έχουν δραστηριοποιηθεί  κατά της πειρατείας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με την Αστυνομία, προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο για την νομοθεσία που διέπει την πνευματική ιδιοκτησία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στο Συνέδριο ήταν αυτή του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles