18.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    15 πράγματα που δεν ξέρατε για το The Big Lebowski

    lebowski

    15 χρόνια μετά η ταινία των αδελφών Coen, The Big Lebowski παραμένει ο ορισμός της cult δημιουργίας, με τον Dude να αποτελεί τον απόλυτο αντι-ήρωα που θέλει απλά πράγματα από τη ζωή του. Να βρει ποιος λέρωσε το χαλί του, την παρέα του να παίξει μπόουλινγκ και ένα White Russian στο χέρι. Εμείς σημειώνουμε 15 trivia που ίσως να μην γνωρίζατε για το φιλμ…

    * Ο Dude, ο χαρακτήρας που έδωσε την έμπνευση στους αδελφούς Coen για να γυρίσουν την ταινία, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Λέγεται Jeff Dowd. Στα 60’s υπήρξε ένας πολιτικός ακτιβιστής, ενώ στα ’70s έγινε promoter ανεξάρτητων ταινιών. Μάλιστα είχε βοηθήσει τους Coen στο promotion του πρώτου τους φιλμ, Blood Simple.

    * Λέγεται πως όταν οι Coen έδωσαν στον Jeff Bridges το σενάριο, εκείνος πήγε σπίτι και το διάβασε. Στο επόμενο meeting τους, ο Bridges γούρλωσε τα μάτια και είπε “Μήπως με κατασκοπεύετε τα τελευταία δέκα χρόνια;!”

    * Τα περισσότερα από τα ρούχα που φοράει ο “Dude” στην ταινία, ήταν από την γκαρναρόμπα του ίδιου του Bridges! Ακόμα κι εκείνα τα επικά σανδάλια!

    * Σ’ ένα σημείο της ταινίας ο Dude λέει “I hate the fucking Eagles, man!. Ο Bridges δήλωσε αργότερα πως όταν συνάντησε κάποτε ένα μέλος των Eagles, συγκεκριμένα τον Glenn Frey, εκείνος δεν ήταν καθόλου χαρούμενος και του είπε δύο-τρία “γαλλικά”…

    * Στην ταινία ακούγονται: 281 φορές η λέξη “Fuck”, 161 η λέξη “Dude”, 147 η λέξη “man”, ενώ ο Dude πίνει 9 White Russians!

    * O λόγος που ο Walter (John Goodman) λέει συνέχεια στον Donny, τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Steve Buscemi, να βγάλει το σκασμό, είναι επειδή εκείνος που υποδύονταν στο Fargo δεν έλεγε να βάλει γλώσσα μέσα!

    https://www.youtube.com/watch?v=8BdT5mFAk-Y

    * Ο Sam Elliott, βλέπε αφηγητής The Stranger, όταν διάβαζε το σενάριο αναρωτιόταν τι στο καλό θέλει να πει αυτή η ταινία…

    * Το τσεκ που υπογράφει ο Dude, για μόλις 0,69 δολάρια, έχει ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 1991, ακριβώς δέκα χρόνια πριν την 11η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα καθώς το κάνει, ακούγεται από την τηλεόραση ο George Bush καθώς λέει διάφορα εναντίον του Σαντάμ Χουσείν.

    * Το Lebowski Fest διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια, με διήμερα happening που γίνονται σε διάφορες πόλεις στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο event του 2011 που έγινε στη Νέα Υόρκη, είχαμε ένα reunion του καστ με τους Bridges, John Goodman, John Turturro, Steve Buscemi και Julianne Moore να δίνουν όλοι το παρών. Να σημειωθεί πως το Fest ξεκίνησε σαν ιδέα πριν ακόμα πάρει τα πάνω της η φήμη της ταινίας.

    * Εάν υπάρχει ένας λόγος που ο John Turturro ακόμα ελπίζει πως θα γίνει κάποτε ένα sequel/spin-off που θα επικεντρώνεται στον αμίμητο χαρακτήρα του, βλέπε Jesus Quintana, είναι για να σταματήσουν επιτέλους να τον ρωτάνε για το The Big Lebowski! Οι Coen δεν ήταν θετικοί στην ιδέα, αλλά λέγεται πως βρήκαν καλό ένα πρόχειρο σενάριο που έγραψε ο ίδιος ο Turturro για τον superstar, παιδεραστή του μπόουλινγκ…

    https://www.youtube.com/watch?v=p6z0Zay9itk

    * Ο Dude θα πει κάποια στιγμή πως ήταν roadie στην περιοδεία Speed of Sound των Metallica. Φυσικά αυτή δεν έγινε ποτέ…

    * O John Goodman έχει δηλώσει πως είναι η αγαπημένη ταινία της καριέρας του.

    * Έχουν αποκαλέσει το The Big Lebowski “ως την πρώτη cult ταινία της εποχής του Internet”.

    * Πριν το γύρισμα κάθε σκηνής, ο Bridges ρωτούσε συνέχεια τους Coen, εάν ο Dude είχε πριν καπνίσει “τσιγαριλίκι”. Εάν του έλεγαν “ναι”, εκείνος έτριβε καλά τα μάτια του…

    * Ποια είναι η συμβουλή του The Dude για να ζήσεις μία ευτυχισμένη ζωή, σύμφωνα με τον Bridges; “Διασκέδασέ το. Μην παίρνεις τα πράγματα σοβαρά. Να τα αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια, αλλά όχι πολύ σοβαρά. Διασκέδασέ το. Και ν’ αγαπάς”.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles