15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
More

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ στη Γη

    Πριν από περίπου 36 εκατομμύρια χρόνια, ένας αστεροειδής έπεσε στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα η καναδική επαρχία Νέα Γη και Λαμπραντόρ. Νέες έρευνες αποδεικνύουν τώρα ότι, για μια σύντομη χρονική περίοδο, η θερμοκρασία στο σημείο που κατέπεσε υπερέβη τους 4.300 βαθμούς Φαρενάιτ (2.370 βαθμούς Κελσίου), καθιστώντας την πιο υψηλή που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη Γη.

    Wikipedia_Mistastin_Lake

    Ερευνητές από το Curtin University στο Perth της Αυστραλίας και το Western University στο Λονδίνο του Οντάριο βασίστηκαν στην παρουσία κυβικής ζιρκόνιας – ενός κρυστάλλου που μοιάζει με διαμάντι – για να υπολογίσουν τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της “επίθεσης” του αστεροειδούς. Έτσι, υπολογίστηκε ότι τις αμέσως επόμενες στιγμές μετά την πρόσκρουση, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 2.370 βαθμούς Κελσίου ή περίπου το ήμισυ της θερμοκρασίας της επιφάνειας του Ήλιου!

    Σήμερα, στο σημείο κρούσης βρίσκεται η λίμνη Mistastin με τον κρατήρα που προκλήθηκε από αστεροειδή, ελλειπτικό σχήμα αλλά και ένα μικρό νησί στο κέντρο της. Οι τοίχοι των κρατήρων περιέχουν επίσης κυβική ζιρκόνια – έναν πολύτιμο λίθο που μπορεί να σχηματιστεί μόνο όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 2.370 βαθμούς Κελσίου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles