17.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Apple: Εξηγεί το λόγο που άφησε χωρίς κρυπτογράφηση το kernel του iOS 10

    Με τη διάθεση της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης του iOS 10 για προγραμματιστές, η Apple έδωσε την ευκαιρία στους φανατικούς οπαδούς των συσκευών της και όχι μόνο, να γνωρίσουν από τώρα μερικά από τα πολλά νέα χαρακτηριστικά που θα διαθέτει το iOS 10. Πολλοί στάθηκαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα features, όπως η ύπαρξη μιας κρυφής λειτουργίας Dark στην εφαρμογή των ρυθμίσεων και των μηνυμάτων. Ωστόσο, αυτό που γνωστοποιήθηκε με τη κυκλοφορία της νέας έκδοσης είναι ότι το kernel είναι μη κρυπτογραφημένο.

    Όπως ήταν φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, σχετικά με το αν μια τέτοια κίνηση ήταν εκ προθέσεως ή αποτελούσε αμέλεια της ίδιας της εταιρείας. Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε μια τέτοια κίνηση, η Apple προέβη σε κάποιες δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας τέτοια ενέργειας.

    iOS-10-1

    Σε δήλωση που παραχώρησε στην ιστοσελίδα TechCrunch, στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι το kernel παρέμεινε χωρίς κρυπτογράφηση για τον απλό λόγο ότι δεν περιλαμβάνει δεδομένα χρηστών, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι ένα μη κρυπτογραφημένο kernel προσφέρει καλύτερη εμπειρία αλληλεπίδρασης με το λειτουργικό. Με απλά λόγια η εταιρεία κατάφερε να βελτιστοποιήσει τις επιδόσεις, χωρίς να θυσιάσει την ασφάλεια του λειτουργικού.

    Μια κίνηση σαν αυτή δεν εντάσσεται στη συνήθη τακτική που ακολουθούσε η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του λειτουργικού στο σύνολό του, το αντίθετο θα λέγαμε. Με τη μη κρυπτογράφηση του kernel, η Apple δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές ασφαλείας να εντοπίσουν τυχόν ευπάθειες του κώδικα, οι οποίες θα μπορέσουν να επιδιορθωθούν άμεσα, από τη στιγμή της ανακάλυψης. Ίσως μια τέτοια πρακτική μακροπρόθεσμα να σημαίνει ένα πιο ασφαλές λειτουργικό. Θα φανεί τους επόμενους μήνες…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles