22.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Το τεχνητό πόδι που ελέγχεται με τη σκέψη!

    Νέες ελπίδες σε εκατομμύρια  άτυχα άτομα με αναπηρία παγκοσμίως δίνουν το Rehabilitation Institute of Chicago (RIC) σε συνεργασία με το Northwestern University (NWU), με το «βιονικό» πόδι που δημιούργησαν. Το προσθετικό, αυτό, μέλος θα μπορεί να αντικαθιστά το ανθρώπινο πόδι με επιτυχία και πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, να επιτρέψει στο χρήστη να το ελέγχει όπως θα έλεγχε ένα κανονικό άκρο του.

    Bionicleg3

    Η ανάπτυξή του πήρε 4 χρόνια και απαίτησε 8 εκατομμύρια δολλάρια, χρηματοδότηση που προήλθε από το Telemedicine and Advanced Technology Research Center (TATRC) του αμερικανικού στρατού. Πρωταρχικός στόχος η εξυπηρέτηση και ανακούφιση σχεδόν 1.200 εν ενεργεία φαντάρων ή απόστρατων που είδαν το ένα ή και τα δύο κάτω άκρα τους να ακρωτηριάζονται έπειτα από τραυματισμούς και κακουχίες. Ίσως, μάλιστα, θυμάστε πέρυσι την πρώτη, μεγάλη δοκιμασία του τεχνητού ποδιού, με τον Zac Vawter να ανεβαίνει τους 113 ορόφους του Chicago Willis Tower!  Πλέον είναι ακόμη πιό εξελιγμένο και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, φθάνοντας πιό κοντά στην τελική παραγωγή!

    Σε αντίθεση με ένα απλό, προσθετικό μέλος, το βιονικό πόδι του RIC διαθέτει εξελιγμένους αισθητήρες (επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρα ύψους και κλίσης) ώστε να εκτελεί τις τυπικές κινήσεις ενός ποδιού με μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτυχία. Ακόμη περισσότερο, όμως, μέσω ειδικών ηλεκτροδίων μπορεί να συνδεθεί με τις απολήξεις νεύρων του παθόντα, με αποτέλεσμα να μπορεί να του δίνει εντολές με τον εγκέφαλό του, όπως θα έδινε στο κανονικό του πόδι!

    Bionicleg2

    Χάρη στην παραπάνω τεχνολογία και υλοποίηση, ο ασθενής με το βιονικό πόδι μπορεί πλέον να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να τρέχει, να περπατά και να κάθεται με την ίδια, σχεδόν, ευκολία που θα το έκανε ένας αρτιμελής άνθρωπος. Είναι ένα πραγματικό άλμα προόδου στον τομέα των προσθετικών μελών και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό, μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί και για τη δημιουργία «εξωσκελετικού» ποδιού, το οποίο θα μπορεί να τοποθετηθεί σε λειτουργία παράλληλα με ένα κανονικό ανθρώπινο μέλος και να του προσθέσει ισχύ και αντοχή…μήπως η εποχή του Iron Man δεν είναι τόσο μακριά πιά;

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles