23 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Ε.Ε: Κοινός φορτιστής για κινητά και συσκευές- Ποια θέση πήρε η Apple

    Θα φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορούσες να φορτίζεις όλες σου τις συσκευές με τον ίδιο φορτιστή; Αυτό είναι το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

    Πιο συγκεκριμένα, καθώς οι συσκευές αυξάνονται διαρκώς, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι απαραίτητοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτό, καθιερώνοντας έναν φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Σύμφωνα με σχετική πρόταση, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν. Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα τα smartphones, τα tablets, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση πωλήθηκαν περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές κατέχουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αποτελούν έως και 11.000 τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ετησίως.

    Η θέση της Apple για τον κοινό φορτιστή

    Η Apple πήρε θέση και δήλωσε αντίθετη στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εταιρεία διαθέτει το δικό της ξεχωριστό καλώδιο τύπου Lightning αντί για USB, για τη φόρτιση των iPhone και άλλων προϊόντων της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πλέον ότι οι φορτιστές τύπου USB-C πρέπει να αποτελέσουν την κοινή λύση φόρτισης. Σε ανακοίνωσή της η Apple, δήλωσε «ανήσυχη ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει ένα μόνο τύπο φορτιστή πνίγει τον ανταγωνισμό παρά τον ενθαρρύνει. Αυτό με τη σειρά του θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο». Επιπλέον η Apple εξέφρασε αντίρρηση για την 24μηνη μεταβατική περίοδο που δίνεται στις εταιρείες, προκειμένου να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όταν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσιπάκι… με φτερά! Tο μικρότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα που μπορεί να πετάξει

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles