18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Επέτειος για το James Webb – Δείτε τη μαγική εικόνα της γέννησης των άστρων

    Χτες η NASA γιόρτασε τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας εικόνων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Το JWST εκτοξεύτηκε το Δεκέμβριο του 2021 και τώρα περιστρέφεται γύρω από ένα σημείο στο διάστημα περίπου 1 εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη. Σε ένα χρόνο από το ντεμπούτο του, το νέο τηλεσκόπιο έχει παραδώσει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, τροφοδοτώντας πολλές νέες ανακαλύψεις και αποκαλύπτοντας μερικές θεαματικές νέες όψεις του σύμπαντος γύρω μας.

    Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της επιστημονικής αποστολής του τηλεσκοπίου γιορτάστηκε με μια νέα εικόνα της πλησιέστερης σε εμάς περιοχής σχηματισμού άστρων. Σε αυτή αποτυπώνεται μια μικρή περιοχή σχηματισμού άστρων στο σύμπλεγμα νεφών Rho Ophiuchi. Η εγγύτητα της περιοχής στα 390 έτη φωτός από εμάς επιτρέπει ένα εξαιρετικά λεπτομερές κοντινό πλάνο, χωρίς αστέρια στον ενδιάμεσο χώρο. Η περιοχή περιέχει περίπου 50 νεαρά αστέρια, όλα τους με μάζα παρόμοια με του Ήλιου ή μικρότερη.

    Οι πιο σκοτεινές περιοχές είναι οι πιο πυκνές, όπου η πυκνή σκόνη κουκουλώνει τα πρωτοαστέρια που σχηματίζονται ακόμη. Στην εικόνα κυριαρχούν τεράστιοι κόκκινοι διπολικοί πίδακες μοριακού υδρογόνου, οι οποίοι εμφανίζονται οριζόντια στο άνω τρίτο της εικόνας και κάθετα στα δεξιά. Αυτοί οι πίδακες εμφανίζονται όταν ένα αστέρι εκρήγνυται για πρώτη φορά μέσα στο γενέθλιο περίβλημά του από κοσμική σκόνη και εκτοξεύει ένα ζεύγος αντίθετων πιδάκων στο διάστημα. Στο κάτω μισό της εικόνας το άστρο S1 έχει χαράξει μια λαμπερή σπηλιά σκόνης. Είναι το μόνο αστέρι στην εικόνα που έχει σημαντικά μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο. Ορισμένα αστέρια στην εικόνα εμφανίζουν σκιές που υποδηλώνουν πρωτοπλανητικούς δίσκους, πιθανά μελλοντικά πλανητικά συστήματα σε εξέλιξη.

    Διαβάστε επίσης:

    The summer of… 5G! Τι μπορείς να ζήσεις, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής της χώρας (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles