17.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    FireBot: To Ρομπότ – Πυροσβέστης σώζει ζωές και αντέχει σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 650 βαθμούς κελσίου!

    Όλοι μας βιώνουμε δυστυχώς τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, με τις πυρκαγιές να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το 2023 για τη χώρα μας ήταν μια από τις πιο καταστροφικές χρονιές, καθώς εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη. Η τεχνολογία παρόλα αυτά είναι εδώ και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις που ο άνθρωπος ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.  

    Ειδικότερα, μια εταιρεία startup που ασχολείται με τις εφαρμογές ρομποτικής (η Paradigm Robotics) παρουσίασε πρόσφατα το FireBot, ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ, το οποίο μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμη και τους 650 βαθμούς κελσίου! Ένας πυροσβέστης σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να αντέξει μόλις 15 λεπτά και αυτό μόνο εάν φοράει ειδική αντιπυρική στολή. Το Firebot ωστόσο δεν δείχνει να έχει τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς μπορεί να «αντέξει» στις αντίξοες συνθήκες και να παραμείνει σε λειτουργία ακόμη και 4 ώρες! Το δε design του μοιάζει λες και έχει ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, καθώς διαθέτει ειδικούς βραχίονες με ερπύστριες που του επιτρέπουν να «σκαρφαλώνει» σε ανώμαλες επιφάνειες, καθιστώντας το ουσιαστικά ιδανικό για να προσπερνάει συντρίμμια, μπάζα, πεσμένους κορμούς δέντρων και σκάλες που έχουν καταστραφεί. Το FireBot διαθέτει ενσωματωμένους σένσορες, οι οποίοι συνδυάζουν οπτικές και θερμικές εικόνες από το πεδίο δράσης, στο οποίο επιχειρεί, ενώ παράλληλα οι ειδικοί και εξελιγμένοι αισθητήρες του, του επιτρέπουν να ανιχνεύει επικίνδυνα αέρια (όπως μονοξείδιο του άνθρακα και υδροκυάνιο), τα οποία μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία τόσο των πυροσβεστών όσο και των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο σε μια φλεγόμενη περιοχή. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι το ForeBot είναι αρκετά γρήγορο, παρόλο που το ογκώδες σχήμα του φαίνεται να μην του χαρίζει μεγάλη ευελιξία.

    Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το FireBot έιναι προγραμματισμένο να γίνει διαθέσιμο μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024 και η τιμή του θα υπερβαίνει τα 90.000$. Εναλλακτικά, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα ενοικίασης του.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles