15.2 C
Athens
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
More

    Γιατί ο αστροναύτης Scott Kelly ψήλωσε 5 εκατοστά παραμένοντας 1 χρόνο στο διάστημα;

    Ο Scott Kelly είναι ένας πραγματικός σταρ στο χώρο των αστροναυτών που στον ένα χρόνο που παρέμεινε μακριά από τη γη, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, απασχόλησε ιδιαίτερα τα social media με τις μαγικές φωτό αλλά και τη ζωή του στις ιδιαίτερες συνθήκες της μικροβαρύτητας. Μεταξύ άλλων, είδε 10.994 ανατολές και δύσεις του ήλιου, ήπιε 730 λίτρα από ανακυκλωμένα ούρα και ιδρώτα (!), εργάστηκε σε περισσότερα από 400 πειράματα και βέβαια ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα social media καθώς δημοσίευσε 713 φωτογραφίες.

    scott kelly

    Την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψε στη Γη και, από το Καζακστάν όπου προσγειώθηκε, βρίσκεται τώρα στο αγαπημένο του Χιούστον στο σπίτι του κάνοντας την πολυπόθητη βουτιά στην πισίνα του που περίμενε καιρό. Πώς επηρέασε όμως ο ένας χρόνος παραμονής του στο διάστημα τον οργανισμό του; Φυσικά, οι επιδράσεις στο σώμα των αστροναυτών είναι πολλές και η NASA έχει μελετήσει και συνεχίζει να μελετά πώς η μικροβαρύτητα μπορεί να έχει συνέπειες στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, το πιο άμεσο και σπαρταριστό συμπέρασμα από την παραμονή του στον ISS ήταν το ότι κέρδισε 5 εκατοστά σε ύψος. Γιατί συνέβη αυτό;

    Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι συνθήκες της μικροβαρύτητας και η παραμονή ενός ανθρώπου για καιρό σ’ αυτήν, έχει ως αποτέλεσμα να τεντώνει η σπονδυλική στήλη καθώς δέχεται λιγότερη πίεση από τη βαρύτητα.

    Για όσους ωστόσο πιστεύουν ότι το να πάνε στο διάστημα αποτελεί τη λύση στο να… ψηλώσουν, τα νέα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, καθώς η αύξηση του ύψους είναι κάτι προσωρινό που κρατάει για μερικούς μήνες, πριν η βαρύτητα τους φέρει πίσω στο κανονικό τους ύψος.

    Η NASA μελετά το ζήτημα από το 2013, όπως επίσης και τις υπόλοιπες επιδράσεις της ζωής στο διάστημα για το ανθρώπινο σώμα και τα έως τώρα συμπεράσματα αναφέρουν ότι η παραμονή επηρεάζει μεταξύ άλλων τους μύες και τα κόκαλα των αστροναυτών (γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γυμνάζονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), ενώ παράλληλα μεταξύ άλλων δημιουργεί προβλήματα στην όραση και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι σχετικές μελέτες είναι φυσικά πολύ σημαντικές για την προετοιμασία αστροναυτών για ακόμη πιο μακρινές διαστημικές αποστολές στο μέλλον, όπως π.χ. ένα ταξίδι στον Άρη

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles