20.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Goat Simulator 3 Review

    Πόση τρέλα μπορεί να κουβαλήσει μια… κατσίκα; Αυτή είναι η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος στη θέα ενός τίτλου όπως το Goat Simulator, το οποίο όταν έκανε την εμφάνιση του πίσω στο 2014 χάρισε άφθονες στιγμές γέλιου στην gaming community, καταρρίπτοντας ουκ ολίγα Milestones. Το αρχικό Goat Simulator που έφερε την υπογραφή των Coffee Stain Studios λειτουργούσε περισσότερο σαν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, το οποίο μάλλον θα μπορούσε να ήταν ένα inside joke σε μια μεγάλη εταιρεία ανάπτυξης. Νομίζουμε ότι ακόμη και ο πιο ευφάνταστος δημιουργός του δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον χαμό που ακολούθησε, με την θεοπάλαβη κατσίκα Pilgor να σημειώνει στο Steam μια άνευ προηγουμένου επιτυχία… 

    Το πρώτο game ήταν σκόπιμα broken, τα physics δεν λειτουργούσαν και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα «μάθημα» πάνω στην ανάπτυξη ενός sandbox τίτλου, που πραγματεύεται το… λάθος και το τίποτα! Οι streamers δεν θα μπορούσαν παρά να το λατρέψουν, ενώ όλοι οι gamers που ήθελαν έναν τίτλο για να «αδειάζουν» τη σκέψη τους ύστερα από μια κουραστική μέρα στο γραφείο ή στη σχολική αίθουσα βρήκαν στο πρόσωπο του Pilgor τον «Μεσσία» τους! 8 περίπου χρόνια μετά και ύστερα από μπόλικα «καμένα» DLCs (όπου η πρωταγωνίστρια κατσίκα τα έβαλε από Zombies και δεινοσαύρους μέχρι Aliens και Jedi), έφτασε η στιγμή για τo μεγάλο comeback, με τον Pilgor να σπέρνει για μια ακόμη φορά τον όλεθρο και την καταστροφή…

    Μασάει η κατσίκα «openworld» ταραμά;

    Επειδή ως γνωστόν το Goat Simulator σε καμία περίπτωση δεν είναι ο «μέσος» τίτλος που έχεις συνηθίσει πριν ξεκινήσουμε να δούμε τι κρύβεται στο μυαλό της κατσίκας, αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί να πραγματευόμαστε το Goat Simulator 3, όμως στην ουσία δεν κυκλοφόρησε ποτέ το Goat Simulator 2! Oι developers των Coffee Stain Studios πολύ απλά έκριναν ότι δεν υπήρχε ανάγκη για ένα sequel και προχώρησαν στο επόμενο βήμα (έτσι επειδή μπορούσαν…)!

    Σε περίπτωση βέβαια που δεν είχατε ασχοληθεί με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το νόημα στο Goat Simulator είναι μάλλον… απλό, καθώς στόχος είναι να ελέγξετε την κατσίκα σας και να κάνετε άνω-κάτω τον κόσμο του παιχνιδιού, διαλύοντας τα πάντα στο διάβα σας, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό και όριο. Και μιλώντας για «περιορισμό», το στοιχείο που σίγουρα προβλημάτιζε τους gamers που είχαν ασχοληθεί με το αρχικό game είχε να κάνει με την ύπαρξη μιας πολύ μικρής περιοχής που εξελισσόταν το παιχνίδι. Εδώ, οι δημιουργοί πήραν μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση, καθώς αποφάσισαν να εισαγάγουν έναν καθαρά open-world κόσμο, δίνοντας ουσιαστικά αυτό που έλειπε σε σύγκριση με το πρώτο game, που δεν ήταν άλλο από τον «σκοπό». Πλέον η περιοχή San Angora είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη από τον χώρο που εξελισσόταν το αρχικό παιχνίδι και όχι μόνο αυτό, αλλά ο χάρτης που διαδραματίζεται το Goat Simulator 3 είναι διάσπαρτος με δεκάδες μικρό-αποστολές που ονομάζονται Events.

    Οι συγκεκριμένες αποστολές εσωκλείουν ουσιαστικά και όλο το «ζουμί» του παιχνιδιού, καθώς η πετυχημένη ολοκλήρωση τους δίνει τη δυνατότητα στην κατσίκα σας να ξεκλειδώσει μια σειρά από bonus περιεχόμενο και unlockables. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χιούμορ είναι η κινητήριος δύναμη, η οποία είναι διάχυτη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Πραγματικά θα πρέπει να παίξετε για να καταλάβετε το level της «αρρώστιας» (ναι, ενδεχομένως κάποιοι να μην συγκινηθούν από τα διάφορα αστεία και gags), με τα άπειρα easter eggs και τα Pop culture references που υπάρχουν in-game να αποτελούν το Α και το Ω. Με την φαντασία των developers να φτάνει και να περισσεύει, κάθε στιγμή σας στο Goat Simulator 3 είναι μοναδική, με τα events να αποτελούν μια ευχάριστη ανάπαυλα από τον εντελώς free-roaming χαρακτήρα που είδαμε στο πρώτο game της σειράς και στα συνοδευτικά DLC του. To σημαντικότερο είναι ότι λόγω του απλού και puzzle-based χαρακτήρα τα προαναφερθέντα missions που διακρίνονται για την μάλλον μικρή διάρκεια, δεν «κουράζουν» και υποδαυλίζουν το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας που ανέκαθεν αποτελούσε το σήμα κατατεθέν των τρελών περιπετειών του Pilgor.

    Ο Pilgor μοιάζει κυριολεκτικά σα να αποτελεί το offspring του σατανά, καθώς θα την δείτε με αφοπλιστική χαζομάρα να πυροδοτεί πυρηνικές βόμβες, να σπέρνει ανεμοστρόβιλους που διαλύουν τα πάντα, να πολεμάει γιαγιάδες (σε pixelated λαβύρινθους στο στυλ του Doom) και ρομπότ – νοικοκυρές, να τα βάζει ακόμη και με τον ίδιο τον Θεό, κλέβοντας τον απαγορευμένο καρπό (όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς αυτή η κατσίκα πολύ απλά δεν έχει το… θεό της). Μάλιστα, οι developers έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, έτσι ώστε η κάθε διαφορετική sub-continent του San Angora, να έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα και ένα μοναδικά ιδιαίτερο χρώμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα προάστια που μοιάζουν σα να έχουν ξεπηδήσει από αμερικανική ταινία των 60s με πρωταγωνίστρια την Lucy Ball, η farmland που είναι γεμάτη από… rednecks αγρότες, η βιομηχανική περιοχή στην οποία γίνονται κάθε λογής πειράματα, το ακριβό αστικό κέντρο στο οποίο κανείς μπορεί να βρει ουρανοξύστες και άλλα λειτουργικά κτίρια. Μέσα σε όλα αυτά, ο Pilgor διαθέτει το… “αποκούμπι” του Tower, το δικό του ουσιαστικά “hub”, το οποίο μπορεί να το διακοσμήσει όπως ακριβώς επιθυμεί, ενώ αποτελεί και έναν τρόπο για να σας προσφέρει fast-travel (ναι όπως στο GTA μπορείτε να ελέγξετε και οχήματα… με την κατσίκα φυσικά να έχει λαδώσει για να πάρει το δίπλωμα της). Όσο προχωράτε στο παιχνίδι, τόσο πιο πολύ «ξεκλειδώνετε» περιοχές του κάστρου σας, οι οποίες είτε σας δίνουν πρόσβαση σε νέα αντικείμενα, είτε σας αποκαλύπτουν περισσότερο τη σχέση σας με τους… Illuminati, αναδεικνύοντας παράλληλα την προσπάθεια σας να αναρριχηθείτε στις τάξεις της κατσικο-μασονίας (ναι θα πονέσουν τα μυαλά σας να είστε σίγουροι για αυτό).

    Ένας ακόμη μηχανισμός πέραν των events που σας περιγράψαμε, είναι αυτός ων instincts (μοιάζουν με τα Tasks του πρώτου παιχνιδιού), με τον πρωταγωνιστή Pilgor να επιχειρεί να φέρει εις πέρας μια σειρά από εντυπωσιακά stunts, τα οποία φυσικά μεταφράζονται σε περισσότερους goat – πόντους. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, καθώς ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού έχει να κάνει με τις άπειρες αισθητικές – κοσμητικές, αλλά και gameplay «επεμβάσεις» που μπορείτε να κάνετε στην κατσίκα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τις χαρίσετε ένα Jet Pack που θα την εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα, να τις φορέσετε στα πόδια χαρτιά τουαλέτας, καπελάκια από την τοπική ομάδα, προσωπεία που εκτοξεύουν δέσμες laser, να κρατήσετε μια «μούφα» ασπίδα του Captain America ή ένα τριπλο lightsaber, να την ντύσετε clow και με στολή vault dweller από το Fallout, να μεταμορφωθείτε σε… γουρούνι και η λίστα κυριολεκτικά μοιάζει σα να μην έχει τελειωμό! Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά δε από αυτά τα αντικείμενα που χαρίζουν μια σειρά από abilities, είτε μπορείτε να τα αγοράσετε ξοδεύοντας πόντους, είτε αποτελούν rewards των αποστολών που φέρνετε εις πέρας.

    Let the goat-mania begin!

    Διαβάζοντας τα παραπάνω σίγουρα θα έχετε σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για το ύφος και την ιδιαίτερη φύση του Goat Simulator 3. Αξίζει να τονίσουμε ότι ιδιαίτερα προσεγμένο είναι και το multiplayer, προσφέροντας άκρως διασκεδαστικές στιγμές είτε σε split-screen, είτε σε online. Τα mini-games ξεχειλίζουν από ευρηματικότητα και σίγουρα αποτελούν έναν εξαιρετικό λόγο για να συνεχίσετε να ασχολείστε με τo Goat Simulator 3 ακόμη και όταν ολοκληρώσετε το single-player σκέλος, το οποίο ομολογουμένως δεν διαθέτει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Φυσικά, ορισμένα προβληματάκια υπάρχουν, καθώς τα γραφικά είναι περισσότερο λειτουργικά και υπάρχουν στιγμές που μοιάζουν outdated, το ολίγον επαναλαμβανόμενο μουσικό theme και τα προβλήματα στο performance (στο Xbox Series X εντοπίσαμε παγώματα σύντομης διάρκειας και συχνών πτώσεων στο frame rate). Παράλληλα, το progression του πρωταγωνιστή Pilgor σίγουρα θα ήθελε περισσότερη δουλειά, καθώς όταν φτάσετε περίπου στη μέση, το παιχνίδι αφήνει μια επαναλαμβανόμενη γεύση.

    Ωστόσο, παρά τα όποια μικρό-προβλήματα σε καμία περίπτωση δεν χαλάει η συνολική εμπειρία και δεν σας κρύβουμε ότι το Goat Simulator 3 είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά games των τελευταίων ετών. Με έντονες δόσεις κάφρικου χιούμορ, άπειρα pop culture references, έναν open-world κόσμο που είναι εκπληκτικά πλούσιος, τρομερά αστεία unlockables και bonus items, αλλά και ένα multiplayer που εκτοξεύει το replayability στα ύψη, είναι εμφανές ότι οι δημιουργοί των Coffee Stain Studios κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά πολύ τον εαυτό τους! Must-have για τους gamers που αναζητούν κάτι ανάλαφρο και αφόρητα αστείο… Δεν μπορούμε πραγματικά να φανταστούμε το τι θα σκεφτούν οι developers για το Goat Simulator 5… Ναι δεν θα υπάρξει νούμερο 4 και ήδη το γνωρίζουμε αυτό, αλλά αυτό είναι OK, γιατί ο Pilgor χτυπάει πάντα 5 φορές…

    Ανάπτυξη: Coffee Stain North Έκδοση: Coffee Stain Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 72%
    HXOΣ: 69%
    GAMEPLAY: 90%
    ANTOXH: 88%
    ΓΕΝΙΚΑ: 80%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles