11.5 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
More

  Η Γαλλία προχώρησε στην θέσπιση Φόρου Ψηφιακών Υπηρεσιών: Στο στόχαστρο Google, Apple, Facebook και Amazon

  Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Τράμπ, προκάλεσε η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στην θέσπιση φόρου ψηφιακών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις που έχουν παγκόσμιο τζίρο άνω των €750 εκατ. και τζίρο €25εκατ. επί γαλλικού εδάφους. Οι ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κίνηση αυτή της Γαλλίας για επιβολή του λεγόμενου φόρου GAFA (από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon), ανακοίνωσε από την πλευρά της, την επιβολή δασμών της τάξης του 25%, επί των εισαγωγών συγκεκριμένων γαλλικών προϊόντων.

  Το νέο αυτο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ έρχεται πριν καν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο, καθώς οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει τον Ιανουάριο του 2020 σε ανακωχή, μετά από διαμάχη αρκετών μηνών, αποφασίζοντας να δώσουν την ευκαιρία στην εύρεση μιας παγκόσμιας λύσης, υπό την “ομπρέλα” του ΟΟΣΑ.

  Η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε ότι η επιβολή δασμών σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα θα ξεκινήσει από τις 6 Ιανουαρίου 2021. “Η θέσπιση αυτού του μονομερούς φόρου ψηφιακών υπηρεσιών αντιπροσωπεύει ένα ανησυχητικό προηγούμενο, απομακρύνεται άσκοπα από την πρόοδο προς σταθερές και βιώσιμες διεθνείς φορολογικές πολιτικές και θα επηρεάσει δυσανάλογα τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ”, σχολίασαν αμερικανικές κυβερνητικές πηγές.

  Πάντως, ο ορισμός της ημερομηνίας έναρξης ισχύος των νέων μέτρων σε έξι μήνες από σήμερα -όπως εκτιμούν διεθνείς πηγές- δίνει χώρο στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στην εξεύρεση μιας συναινετικής παγκόσμιας λύσης στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

  Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο φόρος εισάγει διακρίσεις έναντι των αμερικανικών εταιρειών και είναι αντίθετος προς τα διεθνή φορολογικά πρότυπα, καθώς έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Πάντως, ο γαλλικός νόμος δεν αφορά μόνο τις αμερικάνικες εταιρείες, αλλά οποιαδήποτε ψηφιακή επιχείρηση με παγκόσμιο τζίρο άνω των €750 εκατ. και €25 εκατ. επί γαλλικού εδάφους.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επαναφέρει στην ατζέντα της, μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, το θέμα της επιβολής ενός φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών, δηλώνοντας αποφασισμένη να προχωρήσει έστω και μονομερώς στην εφαρμογή του μέτρου. Η Ένωση έχει αποφασίσει να επαναφέρει στο προσκήνιο τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο – αν και η ίδια έχει αποτύχει στο παρελθόν να συγκεράσει τις αντίθετες φωνές στο εσωτερικό της – σε μια προσπάθεια εύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης των €750 δισ.

  “Οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να υπάρξει παγκόσμια συναίνεση επί του θέματος. Αλλά, αν χρειαστεί, θα κινηθούμε αυτόνομα”. Με αυτήν τη φράση η “σιδηρά κυρία” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού, κυρία Margrethe Vestager, περιέγραφε πρόσφατα τις προθέσεις της Ευρώπης έναντι του ψηφιακού φόρου, μετά από το ναυάγιο των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, λόγω της διαφοροποίησης της στάσης των ΗΠΑ.

  Η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. έχει αγγίξει το επίμαχο ζήτημα της επιβολής ενός πανευρωπαϊκού φόρου επί συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών: “Η φορολογική επιβάρυνση πρέπει να κατανέμεται δίκαια και με διαφάνεια. Προς τον σκοπό αυτό, ο ΟΟΣΑ καταρτίζει προτάσεις μεταρρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίσουν τις φορολογικές προκλήσεις, οι οποίες προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και οι οποίες περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή. Μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θέλουμε να συνεχίσουμε την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της και στην Ε.Ε.”, σημειώνει σχετικά η Γερμανία.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles