17.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Η Κύπρος παραμένει ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη εκχώρησης φάσματος για τα δίκτυα 5G

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για το 5G (iDATE DigiWorld), η Κύπρος έχει ολοκληρώσει το 67% της σχετικής διαδικασίας εκχώρησης φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G, και μοιράζεται μαζί με την Τσεχία και την Σλοβακία την τρίτη θέση της κατάταξης (την αντίστοιχη επίδοση είχαν τα τρία κράτη και με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020).

    Στην κορυφή της Κατάταξης βρίσκεται η Φιλανδία και η Γερμανία με ποσοστό στο 100% στη διάθεση του εναρμονισμένου φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα με ποσοστό στο 99% με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι 38,7%. Η αναρρίχηση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι έναν χρόνο νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στους ουραγούς και στην ομάδα των κρατών, οι οποίες δεν είχαν εκκινήσει τη σχετική διαδικασία.

    Υψηλά ποσοστά, όσον αφορά την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων για το 5G συχνοτήτων, συγκεντρώνουν επίσης η Αυστρία (με 66%), το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία (με 61% έκαστη), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%). Ακολουθούν η Σουηδία (49%), η Ολλανδία και η Δανία (με 33%), η Ισπανία (με 32%), η Ιρλανδία (30%) και η Λετονία, όπου το ποσοστό της απόδοσης των συχνοτήτων για το 5G ανέρχεται σε 29%.

    Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν “τρέξει” τάχιστα τις διαδικασίες για την εκχώρηση του φάσματος για το 5G, βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Πολωνία. Ειδικά, για κάποια από αυτά τα κράτη, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία, αυτή η επίδοση αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη την ψηφιακή τους ωριμότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles