17 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Η Ταυτοποίηση των Καρτών Κινητής Τηλεφωνίας ξανά στη βουλή

    Στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων οδηγείται και πάλι αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στις 9.00 το πρωί, ο «Περί Ταυτοποίησης των Κατόχων και Χρηστών Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας Προπληρωμένου Χρόνου Ομιλίας Νόμος του 2009».

    Ο συγκεκριμένος Νόμος που χρονολογείται από το 2009… – ανασύρεται από τα «αμπάρια» της βουλής εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων και της διαφθοράς στο χώρο του ποδόσφαιρου και όχι μόνο – προβλέπει την άρση της ανωνυμίας των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την διαφύλαξη και την προστασία της δημόσιας τάξης από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων και τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

    Σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου Νόμου, όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς τα οποία παρέχονται υπηρεσίες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, θα πρέπει να γνωστοποιούν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας τα στοιχεία τους μέσω του δελτίου ταυτότητας τους ή με άλλα έγγραφα, δηλαδή να δίνουν το ονοματεπώνυμο τους και τον αριθμό της ταυτότητα τους.

    Οι υφιστάμενοι κάτοχοι καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας θα έχουν περιθώριο 12 μηνών από την ημέρα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για να παραχωρήσουν τα στοιχεία τους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η σχετική διαδικασία θα γίνεται χωρίς κόστος, καθώς οι εταιρείες κινητής θα αναλάβουν την ενημέρωση και την διεκπεραίωση των διαδικασιών ταυτοποίησης.

    Ο νέος Νόμος υποχρεώνει επίσης τους κατόχους των καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας να δηλώνουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κάθε μεταβολή στα στοιχεία που διέπουν την χρήση της συσκευής τους, καθώς θα συνδέεται τόσο με τον κωδικό αριθμό της συσκευής (ΙΜΕΙ), όσο και με τον κωδικό αριθμό της κάρτας του κινητού (IMSI).

    Το νέο νομικό πλαίσιο, προβλέπει επίσης βαριές ποινές σε όποιον χρήστη αμελήσει να δηλώσει κλοπή του κινητού τηλεφώνου του στον παροχέα και στην Αστυνομία η δώσει ψευδή στοιχεία καθώς και στους παροχους που δεν θα συμμορφωθούν στις σχετικές διατάξεις του Νόμου.

    Στην αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, της Αστυνομίας Κύπρου και της Νομικής Υπηρεσίας, των εταιρειών CYTA , EPIC, PRIMETEL και CABLENET, καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΛ) .

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles