18.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Indiana Jones: 5 ξεκαρδιστικά facts για τις θρυλικές ταινίες

    Η πέμπτη ταινία Indiana Jones απόψε πραγματοποιεί δυναμική “απόβαση” και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Δεν είναι λίγοι οι fans, που με αφορμή την πρεμιέρα, επιδόθηκαν σε αχαλίνωτο binge watching το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιώντας μια ευχάριστη αναδρομή στις περιπέτειες του θρυλικού αρχαιολόγου. Δε χωρά αμφιβολία πως ο Harrison Ford, o George Lucas και ο Steven Spielberg άφησαν… εποχή, αφού το εν λόγω franchise έδωσε το δικό του στίγμα στην ιστορία του σινεμά. Κι ενώ οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την υπόθεση των ταινιών, υπάρχει αρκετό παρασκήνιο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Ας δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια, μερικά αστεία facts που συνδέονται με τα φιλμ Indiana Jones.

    Πηγή έμπνευσης για τον Indiana Jones ήταν ένας… σκύλος

    Στο στάδιο της ανάπτυξης της ταινίας, ο Lucas ονόμασε το βασικό χαρακτήρα “Indiana Smith”. Ο Spielberg όμως διαμαρτυρήθηκε, επειδή το όνομα ήταν παρόμοιο με αυτό στο western του Steve McQueen “Nevada Smith” και ζήτησε μια αλλαγή. Οι τρεις συμφώνησαν ότι το επώνυμο θα πρέπει να είναι καθολικό και αδιάφορο όπως το “Smith”, οπότε ο Lucas σκέφτηκε το “Jones”. Το Indiana προήλθε από το όνομα του σκύλου του Lucas.

    Μια ρεσεψιονίστ βοήθησε με τα special effects 

    Τα ειδικά εφέ την εποχή του Raiders of the Lost Ark ήταν ακόμα σε πρωτόγονο στάδιο. Για να δημιουργήσει τα θανατηφόρα φαντάσματα που αναδύονται από την Κιβωτό, ο Steve Gawley κρέμασε μικρές μαριονέτες με μεταξωτές ρόμπες σε μια θολή δεξαμενή νερού, μπροστά από μια μπλε οθόνη. Τα μοντέλα έπρεπε να κινούνται μπρος-πίσω στο νερό για να επιτύχουν τις σουρεαλιστικές κινήσεις που ήθελε ο σκηνοθέτης. Για να ολοκληρωθεί η σκηνή, η ομάδα βρήκε μια ρεσεψιονίστ από τη Lucasfilm, την έντυσε με μακριές λευκές ρόμπες και ζωγράφισαν το πρόσωπό της με μπλε και λευκό. Στη συνέχεια, την έβαλαν να καθίσει σε έναν επίπεδο μηχανισμό μπροστά από μια μπλε οθόνη και την έσπρωξαν μακριά από την κάμερα. Η εικόνα της ρεσεψιονίστ στη συνέχεια συντέθηκε με ένα γκροτέσκο, σκελετικό μοντέλο για να δημιουργηθεί η τελική εικόνα.

    Ένας ελέφαντας έφαγε στα γυρίσματα το φόρεμα της Kate Capshaw

    Τα ρούχα της Kate Capshaw πέρασαν… δύσκολα στα γυρίσματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στη ζούγκλα που παρουσίαζε έναν πεινασμένο ελέφαντα. Η Willie, ο Indy και ο Short Round οδηγούν έναν ελέφαντα στο παλάτι Pankot και όταν σταματούν για να κατασκηνώσουν, η Willie κρεμάει το φόρεμά της για να στεγνώσει. Ξαφνικά, ο ελέφαντας άρχισε να τρώει το φόρεμα από το κλαδί, σκίζοντας ολόκληρη την πλάτη.

    Ο Spielberg γύρισε την 3η ταινία για να ζητήσει “συγγνώμη”

    Μετά το αριστούργημα Raiders of the Lost Ark, ορισμένοι κριτικοί αισθάνθηκαν προδομένοι από τη συνέχεια. Ο ίδιος ο Spielberg το 1989 παραδέχτηκε: «Δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος με τη δεύτερη ταινία. Ήταν πολύ σκοτεινή και πάρα πολύ τρομακτική. Δεν υπάρχει ίχνος προσωπικού μου συναισθήματος στο Temple of Doom». Η συμμετοχή του σκηνοθέτη στην τρίτη ταινία του Indiana Jones προέκυψε από την επιθυμία του να ζητήσει συγγνώμη από τους θεατές για την απογοητευτική δεύτερη ταινία της σειράς και να επαναφέρει το πνεύμα της πρώτης.

    Ο Harrison Ford και ο Sean Connery γύρισαν σκηνή χωρίς παντελόνι

    Στη μέση περίπου της ταινίας, ο Indy και ο Henry συζητούν σε ένα τραπέζι, ενώ κρύβονται σε ένα γερμανικό ζέπελιν. Εν αγνοία των θεατών, κάτω από το τραπέζι ούτε ο Harrison Ford ούτε ο Sean Connery φορούν παντελόνι. Η υπερβολική ζέστη στο σετ ώθησε τον Connery να βγάλει το παντελόνι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και ο Ford ακολούθησε το παράδειγμά του.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι ταινίες της εβδομάδας: Ετοιμαστείτε για τη μεγάλη επιστροφή του Ιντιάνα Τζόουνς (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles