Μία ομάδα μηχανικών κατάφερε να δημιουργήσει μία τόσο αδιάβροχη επιφάνεια, που θεωρείται ότι μπορεί να απωθήσει το νερό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Κι αυτό, χωρίς να τροποποιήσουν κάποια άλλη υδρόφοβη επιφάνεια, αλλά λαμβάνοντας έμπνευση από ένα είδος… πεταλούδας.
Η πιο υδρόφοβη επιφάνεια στον κόσμο καλύπτεται από μικρές ραβδώσεις από πυρίτιο (ύψους μόλις 0.1 χιλιοστού), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους ερευνητές, επιτυγχάνοντας να οδηγεί το νερό να απομακρύνεται 40% πιο γρήγορα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υδρόφοβο υλικό. Το μοτίβο των μικρών ραβδώσεων από πυρίτιο αποτελεί μία έμπνευση από κάτι παρόμοιο που παρατήρησαν οι ερευνητές στη φύση, στα φτερά της πεταλούδας Morpho αλλά και τα φύλλα του νεροκάρδαμου.
Στο παρελθόν, άλλα υδρόφοβα υλικά έχουν βασιστεί στο φύλλο του λωτού, το οποίο απωθεί το νερό με τις μικροσκοπικές δομές του. Μιμούμενοι τα φτερά της πεταλούδας, οι ερευνητές πήγαν, ωστόσο, προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την αύξηση της επιφάνειας που έρχεται σε επαφή με το νερό.
Οι ερευνητές παρατήρησαν κάτι επίσης ενδιαφέρον σ’ αυτήν την υλοποίηση, ότι σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, τα σταγονίδια του νερού έχουν τη δυνατότητα να αναπηδούν από την επιφάνεια πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα μπορούσαν να παγώσουν. Αυτό καθιστά την αδιάβροχη αυτή επιφάνεια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση για χρήση σε φτερά και τουρμπίνες αεροπλάνου. Θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει πολύ περισσότερες εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, και σε ανθεκτικά είδη ένδυσης.
Οι ερευνητές πιστεύουν η υλοποίησή τους έχει επιπλέον τρομερά περιθώρια βελτίωσης και το γεγονός ότι βοηθάει το νερό να φύγει από μία επιφάνεια κατά 40% πιο γρήγορα σε σχέση με κάποια άλλη σχετική λύση είναι μόνο η αρχή, καθώς πιστεύουν το ποσοστό μπορεί να ανέβει σύντομα στο 70-80%. Και για ακόμη μία φορά ,αποδεικνύεται ότι η έμπνευση που μπορούμε να πάρουμε από τη φύση είναι ανυπέρβλητη και αστείρευτη. Τίποτα δεν είναι τυχαίο άλλωστε…