17 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    MWC 2023: Η Βαρκελώνη φέρνει τις τηλεπικοινωνίες σε πρώτο πλάνο

    Με τις πόρτες του Mobile World Congress 2023 να ανοίγουν επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα και την ομάδα της Smartpress να βρίσκεται ήδη στη Βαρκελώνη, έτοιμη να σας μεταφέρει τις τελευταίες εξελίξεις από τον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, έφτασε η ώρα να δούμε τις θεματικές στις οποίες θα στοχεύσει το φετινό MWC. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, επιστρέφει φέτος σε κανονικούς ρυθμούς – ή, τουλάχιστον, σε ρυθμούς που να θυμίζουν μια κανονικότητα.

    Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να πει πως οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο του φετινού MWC. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο διοργανωτής της έκθεσης, ο GSMA. Πραγματοποιώντας μια επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου, ενημερωνόμαστε πως, φέτος, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από σημαντικά θέματα συζήτησης, όπως το 5G και το 6G, μαζί με το immersive technology και το fintech.

    Ακριβώς από κάτω, γίνεται μια αναλυτικότερη παρουσίαση των φετινών θεματικών: 5G Acceleration, Reality+, OpenNet, FinTech, Digital Everything. Στις περιγραφές όλων των θεματικών, το 5G και οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο. Ίσως το μόνο που ο GSMA δεν συσχετίζει άμεσα με τα telecoms, να είναι το fintech. Αλλά όλοι ξέρουμε τους σημαντικούς δεσμούς μεταξύ των telecoms και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δυο τομέων που φέρνουν την επανάσταση στις συναλλαγές του σήμερα.

    Θέλετε να μείνουμε λίγο παραπάνω στο 5G Acceleration; Ο GSMA μας λέει πως «το 5G ξεκλειδώνει ανεκμετάλλευτη αξία για όλους τους παίκτες, σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Με εκατομμύρια συσκευές 5G και τεράστια κύματα νέων δεδομένων, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται ο κόσμος. Οι πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας γίνονται ακόμα πιο έξυπνες, δημιουργώντας νέα use cases και επιχειρηματικά μοντέλα που θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις». Τονίζεται, παράλληλα, η πορεία προς το 6G και τους κβαντικούς υπολογιστές και πως «αυτό αυτό είναι ένα μονοπάτι με ασύλληπτες ευκαιρίες ανάπτυξης».

    Να πάμε και σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως OpenNet; «η ανοικτότητα στα δίκτυα κινητής προσφέρει σημαντική αξία, καθώς υπόσχεται να τα κάνει πιο ευέλικτα και βιώσιμα απέναντι στο μέλλον. Ενώ τα δίκτυα ανοιχτής ραδιοπρόσβασης έχουν δει μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργικότητα, αυτή η αλλαγή της αγοράς πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά για να εκπληρωθεί η υπόσχεση, διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα ασφάλειας και απόδοσης. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των 5G, IoT, Edge και Cloud με ανοικτά API, θα βοηθήσει τους παρόχους να δημιουργήσουν μια διαφοροποιημένη πρόταση αξίας που θα παρέχει κλιμακούμενες ψηφιακές υπηρεσίες επόμενης γενιάς».

    Και αν πάμε και στο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και στοχεύσουμε στις ενότητες και τις συζητήσεις που αφορούν στο 5G, αυτές είναι ατελείωτες. Θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε κάποια σημεία: πώς θα αυξήσετε τα έσοδα από 5G/fiber, τα επόμενα βήματα για τα 5G, η ιστορία επιτυχίας του FWA, «είστε έτοιμοι να μιλήσετε για το 6G?», debate γύρω από το Open RAN, πως τα ψηφιακά δίδυμα ενισχύουν τον ρόλο του digital transformation, «είναι το μέλλον του 5G για όλους;», ο συνδυασμός XR, AI και 5G, ο ρόλος του Internet of Things και άλλα πολλά. Αν σας τα γράψουμε όλα, θα κουραστείτε να μας διαβάζετε.

    Θέλετε και τη γνώμη κάποιου άλλου; Ας δούμε ένα διεθνές και πολύ γνωστό μέσο, το TechCrunch. Τι αναφέρει, σε πρόσφατο άρθρο του, σε σχέση με το τι θα πρέπει να περιμένουμε από το φετινό MWC; «Με μια λέξη: “τηλεπικοινωνίες”. Τα δίκτυο και ο τομέας του enterprise έχουν παίξει εδώ και καιρό καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη έκθεση της Βαρκελώνης, αλλά, [τώρα] περισσότερο από ποτέ, τέτοια θέματα θα έχουν μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση. Το στοιχείο του consumer φαίνεται να παίρνει ολοένα και πιο πίσω θέση στην εκδήλωση, η οποία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα».

    Τηλεπικοινωνίες, λοιπόν. Και η ομάδα της Smartpress, όπως είπαμε και στην αρχή, είναι ήδη στη Βαρκελώνη, για να σας (τηλ)επικοινωνήσει το σήμερα και το αύριο των telecoms. Και όχι μόνο, οπότε… μείνετε συντονισμένοι!

    Χρήστος Κοτσακάς
    Χρήστος Κοτσακάς
    Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles