24.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    NASA: Σε πόσιμο νερό μετατρέπονται τα ούρα και ο ιδρώτας των αστροναυτών

    Οι αποστολές στη Σελήνη αναμένεται να απασχολήσουν αρκετά τη NASA στο μέλλον, με αποτέλεσμα η διαστημική υπηρεσία να αναζητά τρόπους που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση των αστροναυτών σε κάθε συνθήκη. Όπως έγινε γνωστό, η NASA κατάφερε να επιτύχει μια σπουδαία ανακάλυψη, που μπορεί να αποβεί ζωτικής σημασίας.

    Πιο συγκεκριμένα, το Σύστημα Περιβαλλοντικού Ελέγχου και Υποστήριξης Ζωής (ECLSS) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πλέον ανακυκλώνει το 98% του νερού που φέρνουν στο σταθμό όλοι οι αστροναύτες. Για να καταλάβουμε περίπου τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αρκεί να φανταστούμε ένα σύστημα που λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με τα Stillsuits που περιγράφονται στο Dune του Frank Herbert.

    Ένα μέρος του ECLSS χρησιμοποιεί «προηγμένους αφυγραντήρες» για να συλλάβει την υγρασία από την αναπνοή του πληρώματος ή τον ιδρώτα τους, μετατρέποντάς τα σε πόσιμο νερό, τη στιγμή που εκτελούν κανονικά τις καθημερινές τους εργασίες. Ένα άλλο υποσύστημα, με την ονομασία “Urine Processor Assembly,” ανακτά τα ούρα των αστροναυτών κάνοντας κάτι παρόμοιο.

    Σύμφωνα με τη NASA, η διαδικασία απόσταξης παράγει νερό και άλμη ούρων, που εξακολουθεί να περιέχει ανακτήσιμο H20. Η υπηρεσία άρχισε πρόσφατα να δοκιμάζει μια νέα συσκευή που μπορεί να εξαγάγει ό, τι νερό παραμένει στην άλμη και, χάρη σε αυτό το σύστημα, η NASA παρατήρησε ποσοστό ανάκτησης νερού 98% στον ISS. Σημειώνεται ότι προηγουμένως ο σταθμός ανακύκλωνε περίπου το 93 έως 94% του νερού που έφεραν οι αστροναύτες.

    Διαβάστε επίσης:

    “Φουντώνει” η κόντρα Musk και Zuckerberg! Θα λύσουν τις διαφορές τους στο… ρινγκ

     

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles