14 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
More

  Νέο περιστατικό απάτης εντόπισε η Cyta: Επιτήδειοι συστήνονται σαν μηχανικοί του CytaVoda Call Centre και προσφέρονται να βοηθήσουν

  fraud

  Νέο σοβαρό περιστατικό που αφορά προσπάθειες παραπλάνησης πελατών της Cyta, αλλά και του κοινού γενικά, από επιτήδειους από το εξωτερικό, οι οποίοι διενεργούν κλήσεις μέσω της γνωστής εφαρμογής Viber, φωνητική επικοινωνία πρωτοκόλλου διαδικτύου VoIP, προς ανυποψίαστους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, εντόπισε η Cyta τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι κακόβουλες αυτές ενοχλητικές κλήσεις εμφανίζουν ως καλούντα αριθμό τον +923ΧΧΧΧΧ6070, ο οποίος παρουσιάζεται να ανήκει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Πακιστάν, αλλά ενδεχομένως να πρόκειται και για πλασματικό αριθμό που συνήθως αλλάζει ή μετακυλύεται σε άλλο, κάτι που αποτελεί μια συνήθη τακτική σε παρόμοια περιστατικά απάτης.

  Σύμφωνα με το σενάριο του νέου αυτού περιστατικού απάτης, οι επιτήδειοι μιλώντας σε «σπαστά» αγγλικά, συστήνονται σαν μηχανικοί του CytaVoda Call Centre, επικαλούνται δήθεν διαγωνισμό και προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν αναγνώριση του πελάτη. Ζητούν την αφαίρεση της κάρτας SIM και  την γνωστοποίηση του 19ψήφιου έως 20ψήφιου κωδικού της SIM Card (ICCID Number). Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να πετύχουν τη συλλογή όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών, με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο στην υπηρεσία του πελάτη στόχου.

  Οι επιτήδειοι στην συνεχεία παραπλανώντας, ενδέχεται να επιδιώξουν να υπερπηδήσουν τους ελέγχους ασφαλείας και να επιτύχουν προώθηση κλήσεων του πελάτη-στόχου, σε τρίτες συνδέσεις στο εξωτερικό ή ακόμα και την αντικατάσταση της SIM Card από συνεργάτες τους στην Κύπρο. αποκτώντας πρόσβαση, μιμούμενοι τον νόμιμο ιδιοκτήτη, με την μέθοδο της κοινωνικής μηχανικής (social engineering) ή του ψαρέματος (Phishing), εκμαιεύουν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για να εξαπατήσουν νόμιμες επιχειρήσεις, συνήθως τράπεζες, με σκοπό το οικονομικό όφελος.

  Σημειώνεται ότι με τις πρώτες καταγγελίες πελατών στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Cyta, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας του Οργανισμού εξέτασαν τα περιστατικά και αφού επιβεβαίωσαν ότι αφορούσε απάτη, προχώρησαν σε οδηγίες, ώστε να εφαρμόζονται με προσοχή οι διαδικασίες τηλεφωνικών αιτημάτων και ταυτοποίησης του πελάτη.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως η Cyta καθησυχάζει το κοινό ότι, υπάρχουν ασφαλείς διαδικασίες που  δεν επιτρέπουν διεκπεραίωση τηλεφωνικών αιτημάτων προώθησης κλήσεων, σε τρίτες συνδέσεις στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, η Cyta συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται το φαινόμενο να συνεχιστεί, μέσω  εφαρμογών τεχνολογίας VoIP, κάτι που δεν αφορά το δίκτυο της Cyta και επομένως δεν τυγχάνει του ελέγχου της. Με βάση τα πιο πάνω η Cyta συμβουλεύει τους αποδέκτες τέτοιων κλήσεων να μην ανταποκρίνονται – να μην δίνουν σε καμία περίπτωση προσωπικά τους ή άλλα στοιχεία- να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές, όπως το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας στους αριθμούς 22607250 ή 22808200 και τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460, καθώς και τον τηλεπικοινωνιακό παροχέα τους. Για τη Cyta, ο αριθμός στον οποίο οι πελάτες της μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση, είναι το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης 132.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles