15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
More

    Neuralink: Ξεκινούν οι δοκιμές εμφυτευμάτων εγκεφάλου σε ανθρώπους

    Η εταιρεία Neuralink του Elon Musk ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι έτοιμη να δοκιμάσει τα εμφυτεύματά της σε εγκέφαλο ανθρώπων. Όπως έγινε γνωστό, πριν από μερικές ώρες, άνοιξαν οι εγγραφές για την πρώτη της μελέτη, που ονομάζεται Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η μελέτη PRIME «στοχεύει στην αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος (N1) και του χειρουργικού ρομπότ (R1) και στην αξιολόγηση της αρχικής λειτουργικότητας του BCI, για να επιτρέψει στα άτομα με παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές συσκευές με τις σκέψεις τους». Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη αναζητά κυρίως «εκείνους που έχουν τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS)».

    Τα BCI λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ του ανθρώπινου μυαλού και των μηχανών, μετατρέποντας τα αναλογικά ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου σε ψηφιακά σήματα που κατανοούν οι μηχανές. Το σύστημα N1 από τη Nueralink αξιοποιεί μια υψηλής πιστότητας Utah Array από λεπτούς ανιχνευτές μαλλιών που, σε αντίθεση με το Stentrode της Synchron, πρέπει να εγκατασταθούν μέσω ρομποτικής χειρουργικής. Αυτή η συστοιχία θα τοποθετηθεί στον κινητικό φλοιό του ασθενούς όπου θα καταγράφει και θα μεταδίδει ασύρματα ηλεκτρικά ερεθίσματα που παράγονται από την περιοχή σε μια σχετική εφαρμογή που θα τα ερμηνεύει σε ενεργές εντολές για τον υπολογιστή. «Ο αρχικός στόχος του BCI μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν έναν κέρσορα ή ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η Neuralink εργάζεται στο σύστημα N1 από το 2017, μία από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου που άρχισε να αναπτύσσει δημόσια ένα εμπορικό BCI. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Neuralink εγκαταλείφθηκαν πέρυσι, αφού η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε την άσκοπη ταλαιπωρία και το θάνατο δεκάδων πειραματόζωων, γεγονός που οδήγησε τόσο σε έρευνα του USDA σχετικά με κατηγορίες κακοποίησης ζώων όσο και σε υποκίνηση του FDA να αρνηθεί το αίτημα της εταιρείας να επισπεύσει δοκιμές σε ανθρώπους.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι αναζήτησαν τα παιδιά στο διαδίκτυο φέτος το καλοκαίρι – Τι ισχύει για την Ελλάδα

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles