20.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Nokia G22 Hands-On Review «Value for Money με… σεβασμό στο περιβάλλον»!

    H low-budget κατηγορία που ως είθισται απευθύνεται στους mainstream users, αναμφίβολα για πολλές κατασκευάστριες εταιρείες μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρα. Η Nokia (που ανήκει στην HMD Global) είναι γνωστό ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα «θέλω» των users που επιθυμούν καλές και αποδοτικές συσκευές, οι οποίες θα τους καλύψουν στις καθημερινές τους ανάγκες και παράλληλα θα λειτουργήσουν ως «φάρμακο» στην ήδη ταλαιπωρημένη τσέπη τους. To Nokia G22 λοιπόν σχεδιάστηκε με γνώμονα τους users που επιθυμούν να απολαύσουν το ταξίδι τους στον «μαγευτικό» κόσμο της mobile τεχνολογίας, χωρίς να χρειάζεται να μηδενίσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό και αν μη τι άλλο (όπως θα δούμε και παρακάτω) πρόκειται για έναν ισχυρό contender για τον θρόνο του Value for Money μέσα στο 2023…


    Στιβαρό & eco-friendly!

    Το Nokia G22 θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσει ένα από τα πιο στιβαρά smartphones στην κατηγορία του, καθώς είναι εντυπωσιακά ανθεκτικό από τη στιγμή που θα το κρατήσεις στο χέρι σου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόταση της Nokia είναι κατασκευασμένη από 100% ανακυκλωμένο ποιοτικό πλαστικό με το back plate του να διαθέτει μια ιδιαίτερη γυαλάδα. Αν μη τι άλλο, η eco-friendly φιλοσοφία κυριαρχεί ακόμη και στη συσκευασία… για αυτό πέραν του ότι αποτελείται από ανακυκλωμένο χαρτί στα περιεχόμενα του κουτιού δεν θα βρείτε φορτιστή. Με το G22 ουσιαστικά η Nokia περνάει ένα ισχυρό μήνυμα «βιωσιμότητας», καθώς η υψηλή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό στην ανάπτυξη οικολογικών λύσεων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στον πλανήτη μας.

    Αναμφίβολα, η υψηλή αντοχή δείχνει να αποτελεί το ζητούμενο και σε επίπεδο σχεδιασμού το Nokia G22 δείχνει να έχει «τσιμπήσει» λίγο στο πάχος του (8.6mm), ωστόσο σίγουρα προσφέρει ένα εξαιρετικό grip ακόμη και όταν ο user επιχειρεί να το χειριστεί με το ένα χέρι. Η επιλογή Gorilla Glass 3 σε ότι έχει να κάνει με την προστασία της οθόνης, αν μη τι άλλο δείχνει τη διάθεση του σχεδιαστικού team στο να καταστήσει το G22 ένα πραγματικό τέρας αντοχής, χωρίς ωστόσο η συσκευή να ανήκει στη rugged κατηγορία. Με μια πρώτη ματιά στο εξωτερικό design, πέραν των συνηθισμένων (Power ON/OFF, volume rockers, type-C port και ηχείων), η συσκευή διαθέτει και ένα κλασικό audio input jack των 3.5mm για τους λάτρεις της… παράδοσης, ενώ κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις (Blue Lagoon και Meteor Grey).

    Σε αυτό το σημείο (και επειδή κακοτοπιές πάντοτε συμβαίνουν), οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η συσκευή υποστηρίζει τη δυνατότητα επισκευών μέσω του QuickFix.  Το QuickFix παρέχει στους users εύκολη πρόσβαση σε ανταλλακτικά, όπως μπαταρία, οθόνη και θύρα φόρτισης, καθώς και σε εργαλεία και οδηγούς επισκευής, ώστε η επισκευή της συσκευής σας να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή. Σε συνεργασία με το iFixit, το Nokia G22 έχει στο DNA του την επισκευή, καθώς μπορεί να επισκευαστεί με οδηγίες βήμα προς βήμα και προσιτά ανταλλακτικά.

    Στρέφοντας την προσοχή μας στο display, εδώ η Nokia επέλεξε ένα IPS LCD display με διαγώνιο στις 6.52 ίντσες, ανάλυση HD+ στα 1600 x 720 pixels, με την οθόνη να υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz, με την φωτεινότητα του να αγγίζει τα 500 Nits (διαθέτει λειτουργία Sunlight Brightness Boost για να προσφέρει ευανάγνωστο αποτέλεσμα ακόμη και κάτω από το έντονο ηλιακό φως). Το δε screen-to-body ratio του ανέρχεται στο 81.1% και αναμφίβολα παρόλο που το Nokia G22 δεν διαθέτει και την μεγαλύτερη επιφάνεια οθόνης που υπάρχει, προσφέρει ένα άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα τόσο σε επίπεδο κύλισης, όσο και σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα της εικόνας και τα ποσοστά ευκρίνειας της, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά.

    Τα καθημερινά (multi)tasks… στο τσεπάκι!

    Το Nokia G22 έχει στην «καρδιά» του ένα οκταπύρηνο Unisoc T606 chipset, το οποίο αποτελείται από 2 πυρήνες Cortex Α75 χρονισμένους στα 1.6GHz και 6 πυρήνες Cortex A66 που τρέχουν στα 1.6GHz. Σε συνδυασμό με τα 4GB RAM, τα οποία μπορούν να αυξηθούν μέσω τεχνικής Virtual RAM που εκμεταλλεύεται τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, εξασφαλίζουν μια αξιόλογη εμπειρία πλοήγησης.

    Αν και δεν θα τρελάνει το AnTuTu benchmark utility με τις επιδόσεις του, παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει, καθώς η πρόταση της Nokia διαθέτει την απαραίτητη δύναμη για να φέρει βόλτα όλα τα καθημερινά πολλαπλά tasks που πλαισιώνουν την digital καθημερινότητα ενός mainstream user. Ο δε αποθηκευτικός του χώρος ανέρχεται στα 128GB (υπάρχει και μια μικρότερη έκδοση στα 64GB αλλά στη χώρα μας θα βρείτε το μοντέλο των 4GB RAM / 128GB storage), ενώ στα plus της συσκευής είναι ότι δέχεται microSD card όπου μάλιστα μπορείτε να φτάσετε το συνολικό storage ακόμη και μέχρι τα 2TB!

    Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, η συσκευή βασίζεται στο Android 12, με τη Nokia να προσφέρει 3 χρόνια εγγύηση και μηνιαία security updates, μαζί με 2 χρόνια Android upgrades κατευθείαν από την… πηγή. Μάλιστα, η προσιτή πρόταση της Nokia έρχεται εξοπλισμένο με μια σειρά από εφαρμογές που αποσκοπούν να βελτιστοποιήσουν την απόδοση του. Για παράδειγμα, το Auto Cleanup σας απαλλάσσει από τα applications που τρέχουν άσκοπα στο background και αναλαμβάνει τον τερματισμό τους, βοηθώντας έτσι ώστε οι εφαρμογές να τρέχουν ακόμη πιο γρήγορα. Επίσης, περιλαμβάνει προαιρετικές λειτουργίες όπως το One Press «clear all» για να καθαρίσετε χειροκίνητα την προσωρινή μνήμη για ομαλότερη χρήση και το Excluded Apps που σας επιτρέπει να διαλέγετε πότε και πού πηγαίνει η ενέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Nokia G22 έρχεται επίσης με βελτιωμένο ήχο, καθώς η τεχνολογία OZO playback αν μη τι άλλο προσθέτει πόντους στην ψυχαγωγική εμπειρία που προσφέρει η συσκευή. Ειδικότερα, το Nokia G22 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καλύτερο ήχο στα podcasts, βελτιώνοντας την απόδοση του μπάσου, ενώ η λειτουργία Audio boost βοηθάει στην καλύτερη ηχητική απόδοση κάτω από περιβάλλον που διαθέτει έντονο θόρυβο.

    Σε ότι έχει να κάνει με τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, η συσκευή υποστηρίζει Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.0, A2DP, LE και Satellite positioning με τα πρότυπα GPS, GLONASS και GALLILEO. Τέλος, το G22 διαθέτει δυνατότητα για NFC έτσι ώστε να πραγματοποιείτε τις ανέπαφες πληρωμές σας μέσω της συσκευής σας.

    Αυτονομία: εκεί που τα… άλλα σταματούν!

    Κάνοντας… focus στα camera features του Nokia G22, εδώ έχουμε ουσιαστικά μια συσκευή που τα πηγαίνει αρκετά ικανοποιητικά για την κατηγορία στην οποία ανήκει. Το triple camera setup που αποτελείται από έναν wide main camera sensor στα 50MP (f/1.8, 0.64μm, PDAF), ο οποίος συνοδεύεται από μια macro cam στα 2MP και μια depth cam στα 2MP προσφέρουν ένα αρκετά λεπτομερές φωτογραφικό αποτέλεσμα. Αξίζει να προσθέσουμε πως το G22 διαθέτει λειτουργίες για νυχτερινές λήψεις και για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι οποίες ανιχνεύουν τα σημεία που το φως είναι ελάχιστα και φροντίζουν στο να boostάρουν την φωτογραφία με περισσότερο φως. Οι δε αλγόριθμοι Α.Ι. αναβαθμίζουν τις φωτογραφίες, με τη συσκευή να αντιλαμβάνεται το φωτογραφικό θέμα και να «προσαρμόζεται» ανάλογα. Σε ότι έχει να κάνει με την selfie camera, εδώ η Nokia προτίμησε να εξοπλίσει το G22 με έναν sensor στα 8MP, η οποία προσφέρει τυπικά αποτελέσματα.

    Πριν ολοκληρώσουμε την εμπειρία μας με το Nokia G22, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στην υψηλή αυτονομία του Nokia G22, καθώς η μπαταρία των 5.050mAh σε συνδυασμό με την ιδανική ενεργειακή διαχείριση μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και αυτονομία 3 ημερών, με την συσκευή να πραγματοποιεί περισσότερους από 800 “γεμάτους” κύκλους φόρτισης, πράγμα που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η καλή και εύρυθμη λειτουργία του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Δυναμικό & προσιτό all-arounder

    Το Nokia G22 καταφέρνει να βρει τη χρυσή τομή που συνδυάζει υψηλή ποιότητα κατασκευής, αντοχή και αυτονομία από άλλο πλανήτη, με αξιόλογο performance και σούπερ χαμηλή τιμή. Εάν ψάχνετε για μια all-around VfM συσκευή (ακόμη και για δεύτερη συσκευή) που να κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ (το G22 στοιχίζει 189 ευρώ), τότε αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Nokia θα μιλήσει στην καρδιά σας.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles