18.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Παραμορφωμένο εξωπλανήτη σε σχήμα μπάλας του ράγκμπι ανακάλυψαν οι αστρονόμοι

    Είναι γεγονός ότι η εξερεύνηση του διαστήματος δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει, ειδικά το τελευταίο διάστημα που οι αστρονόμοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι ειδικοί εντόπισαν για πρώτη φορά έναν παραμορφωμένο εξωπλανήτη που το σχήμα του είναι παρόμοιο με αυτό μιας μπάλας του ράγκμπι. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη WASP-103b που βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και έχει μέγεθος διπλάσιο του Δία. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, βρίσκεται περίπου 50 φορές πιο κοντά στο άστρο του από ό,τι η Γη στον Ήλιο.

    Που οφείλεται η παραμόρφωση

    Ο εξωπλανήτης είχε ήδη ανακαλυφθεί από τα αμερικανικά διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer. Οι ερευνητές όμως πραγματοποίησαν νέες παρατηρήσεις με το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο CHEOPS, καταλήγοντας ότι η παραμόρφωσή του οφείλεται στις ισχυρές “παλιρροϊκές” δυνάμεις που ασκεί πάνω στον εξωπλανήτη το μητρικό άστρο του με ανάλογο, πιο έντονο τρόπο με αυτόν που συμβαίνει στις παλίρροιες της Γης. Στον πλανήτη μας οι παλίρροιες προκαλούνται κυρίως από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης. Προκαλεί περιοδική συσσώρευση νερού σε μια περιοχή της θάλασσας, με αποτέλεσμα το νερό να αποσύρεται από τις γειτονικές περιοχές και έτσι να παρατηρείται το εναλλασσόμενο φαινόμενο της άμπωτης και της πλημμυρίδας. Αυτή όμως η παραμόρφωση του ωκεανού δύσκολα γίνεται αντιληπτή από το διάστημα.

    Στο διάστημα όμως και ειδικά στην περίπτωση του συγκεκριμένου εξωπλανήτη, οι ασκούμενες ελκτικές δυνάμεις είναι πολύ ακραίες, με συνέπεια ο WASP-103b, που βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του και χρειάζεται μόνο μια μέρα για την πλήρη περιφορά του (αυτή είναι και η διάρκεια του έτους του), να παραμορφώνεται δραματικά προς τη μία πλευρά του.

    Διαβάστε επίσης:

    Συντρίμμια μπλόκαραν το καρουζέλ στο Perseverance της NASA

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles