16.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Παρατείνεται έως το 2032 η δωρεάν περιαγωγή με νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ταξιδιώτες εντος της Ε.Ε.

    Την παράταση του καθεστώτος της δωρεάν περιαγωγής έως το 2032 υιοθέτησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Με ένα νέο κανονισμός που συμφωνήθηκε και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2022, παρατείνει τη δωρεάν περιαγωγή, που θεσπίστηκε στην Ε.Ε. το 2017, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες δεν μπορούν να επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη για κλήσεις που πραγματοποιούν ή δεδομένα, που χρησιμοποιούν ενώ ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, οι πολίτες θα λαμβάνουν σαφή πληροφόρηση, όταν μια υπηρεσία που χρησιμοποιούν κατά την περιαγωγή έχει ως συνέπεια ακούσια πρόσθετη χρέωση. Επιπλέον, οι πολίτες θα επωφελούνται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους από την πρόσβαση σε υπηρεσίες περιαγωγής με την ίδια ποιότητα, όπως όταν χρησιμοποιούνται στη χώρα τους. Οι καταναλωτές, που συνήθως διαθέτουν υπηρεσίες 5G στο εσωτερικό, θα μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G και κατά την περιαγωγή, όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Οι φορείς εκμετάλλευσης, θα υποχρεούνται επίσης να ενημερώνουν αμέσως τους πελάτες τους για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ποιότητα της εμπειρίας περιαγωγής από συγκεκριμένους παράγοντες.

    Επιπρόσθετα, στο εξής, οι φορείς εκμετάλλευσης υποχρεούνται να ενημερώνουν δεόντως τους πελάτες τους σχετικά με τυχόν πρόσθετες χρεώσεις όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές για τη χρήση συγκεκριμένων υπηρεσιών( όπως για παράδειγμα όταν οι ταξιδιώτες βρίσκονται σε αεροπλάνο ή σε πλοίο και το τηλέφωνό τους συνδέεται με μη επίγεια δίκτυα). Ο νέος κανονισμός εγγυάται καλύτερη πληροφόρηση και αυτόματη διακοπή των εν λόγω υπηρεσιών, όταν το κόστος του λογαριασμού ανέλθει στα €50 ή σε άλλο προκαθορισμένο όριο. Οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η δυνατότητα εξαίρεσης από την περιαγωγή σε αεροπλάνα και πλοία. 

    Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω του “112”
    Ο νέος κανονισμός διασφαλίζει επίσης ότι οι πολίτες θα έχουν αυξημένη δωρεάν πρόσβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης που θα παρέχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα εντοπισμού του καλούντος.

    Οι φορείς εκμετάλλευσης διασφαλίζουν ότι οι πολίτες είναι ενήμεροι της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω του “112”, του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλων εναλλακτικών μέσων πρόσβασης, όπως μέσω κειμένου σε πραγματικό χρόνο ή διαθέσιμων εφαρμογών, για άτομα με αναπηρία.

    Έως τον Ιούνιο του 2023, οι φορείς εκμετάλλευσης θα ενημερώνουν αυτομάτως τους/τις πελάτες/-ισσες μέσω μηνύματος κειμένου σχετικά με τα διαθέσιμα εναλλακτικά μέσα πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Τα ανώτατα όρια χονδρικής
    Ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή καθορίζει χαμηλότερα τέλη χονδρικής. Τα χαμηλότερα τέλη χονδρικής θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, καθώς διασφαλίζουν ότι όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης θα είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστικές συνδρομές περιαγωγής σύμφωνα με την αρχή “περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού”. Πρόκειται στην ουσία για δαπάνες, που χρεώνουν οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών στη χώρα φιλοξενίας, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα αντίστοιχα δίκτυα τους. Τα ανώτατα όρια χονδρικής καθορίζονται σε επίπεδα, που διασφαλίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να αντέξουν και να ανακτήσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών περιαγωγής στους καταναλωτές σε τιμές εσωτερικού.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις υπηρεσίες δεδομένων, ο νέος κανονισμός καθορίζει τα ακόλουθα ανώτατα όρια χονδρικής: €2/GB το 2022, 1€,8/GB το 2023, €1,55/GB το 2024, €1,3/GB το 2025, €1,1/GB το 2026 και €1 /GB από το 2027 και έπειτα.

    Για φωνητικές κλήσεις: €0,022/min κατά την περίοδο 2022-2024 και €0,019/min από το 2025 και έπειτα. Για SMS: €0,004/SMS κατά την περίοδο 2022-2024 και €0,003/SMS από το 2025 και έπειτα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles