14.3 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
More

  Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο ο Παγκόσμιος Τελικός του ClimateLaunchpad 2017: Η κυπριακή ομάδα ‘GrowGreen’ ανάμεσα στους βραβευθέντες

  climatelaunchpad 2017 2

  Ολοκληρώθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, 17 και 18 Οκτωβρίου, στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό ο Παγκόσμιος Τελικός του ClimateLaunchpad 2017 που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Κύπρο. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Bio Alkanol Gel από την Κένυα, που έλαβε χρηματικό έπαθλο €10.000. Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα ΜEDUSOIL από την Ελβετία, με έπαθλο €5.000, ενώ η 3η θέση πήγε στην ομάδα Vienna Textile Lab από την Αυστρία, η οποία κέρδισε έπαθλο €2.500. Συνολικά δέκα ομάδες εξασφάλισαν θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC, που είναι ουσιαστικά ένα επιχειρηματικό «σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups.

  Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και η κυπριακή ομάδα ‘GrowGreen’, που με μια επαναστατική ιδέα για παρασκευή λιπάσματος από χρησιμοποιημένο καφέ σε μορφή γλάστρας, εξασφάλισε την 1η θέση στη θεματική ενότητα «Αειφόρος Χρήση Γης» και χρηματικό έπαθλο €5.000. Την Κύπρο εκπροσώπησαν επίσης η ‘Εchofixer  η οποία κατασκευάζει καινοτόμα συστήματα απορρόφησης ήχων από ανακυκλωμένο χαρτί και η ‘Be Right Bag, που παράγει τσάντες από χρησιμοποιημένο χαρτί, εμποτισμένες με σπόρους που μπορούν να φυτευτούν. Την απονομή των βραβείων στους νικητές έκανε η Εκτελεστική Διευθύντρια του ClimateKIC, Δρ. Kirsten Dunlop.

  GrowGreen GrowGreen 2

  Στην διήμερη εκδήλωση, συμμετείχαν στελέχη του επιχειρηματικού, επενδυτικού και ακαδημαϊκού χώρου από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών από τα διαγωνιζόμενα startups, ομιλίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες, και expert workshops. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κος Μιχάλης Σοφοκλέους ο οποίος στην καταληκτήρια ομιλία του, τόνισε πως η Κύπρος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν κέντρο πράσινης τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. 

  Σημειώνεται ότι ο Διαγωνισμός έχει ως επίκεντρο την επίλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και γίνεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Climate-KIC, του μεγαλύτερου δημόσιου και ιδιωτικού καινοτόμου συνεταιρισμού της Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Φέτος,  964 start-ups από 35 χώρες υπέβαλαν επιχειρηματικές ιδέες, και 105 από αυτές επιλέγηκαν για να διαγωνιστούν στον Παγκόσμιο Τελικό που έγινε στην Κύπρο. Αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Τελικού στην Κύπρο ήταν η κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών Chrysalis LEAP, με συνδιοργανωτή τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Η κα Νατάσα Πηλείδου, Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, σχολίασε: «Αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του CIPA είναι η προώθηση αναδυόμενων τομέων, όπως η πράσινη τεχνολογία. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να απουσιάζει ο Οργανισμός από ένα τόσο σημαντικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ευελπιστούμε ότι ο Παγκόσμιος Τελικός του μεγαλύτερου διεθνούς διαγωνισμού ιδεών πράσινης τεχνολογίας θα αποτελέσει αφετηρία περαιτέρω ενδυνάμωσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, με την απαραίτητη στήριξη του CIPA και της Πολιτείας. Με αμοιβαίο όφελος για το περιβάλλον και την αναπτυξιακή δραστηριότητα». 

  Στρατηγικός εταίρος της Chrysalis LEAP ήταν η PwC Κύπρου. Εκ μέρους της, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού, κ. Ευγένιος Ευγενίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Τελικού ClimateLaunchpad στην Κύπρο, τονίζοντας τη σημασία αυτών των διοργανώσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Κύπρο. Σχολιάζοντας τη στρατηγική συνεργασία με τη Chrysalis LEAP και τη στήριξη της εκδήλωσης ως Platinum Sponsor, δήλωσε: «Η PwC Κύπρου συμμετέχει με υπερηφάνεια σε αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση. Μέσα από αυτές τις δράσεις και την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων μας, συμβάλλουμε ουσιαστικά, τόσο στη δημιουργία του κατάλληλου οικοσυστήματος για την ανάπτυξη καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων στον τόπο μας, όσο και στην προώθηση του τομέα πράσινης τεχνολογίας με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης». Αξίζει να σημειωθεί ότι η PwC Κύπρου απένειμε στην ομάδα Vienna Textile Lab από την Αυστρία, το Audience Award, έπειτα από σχετική ψηφοφορία του κοινού. 

  Μέγας χορηγός ήταν η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM): «Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στην ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Φέτος, η συμμετοχή μας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια έχει διπλή σημασία, αφού ο Παγκόσμιος Τελικός, ένα τόσο σημαντικό γεγονός, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στρέφοντας τα βλέμματα της clean-tech κοινότητας στο νησί μας και αποδεικνύοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα για εδραίωσή του ως ως επενδυτικός προορισμός. Επιπρόσθετα, είμαστε πολύ περήφανοι που ανάμεσα στους κριτές ήταν και ο κ.  Johann Schulte, Business Developer Manager της Bernhard Schulte Gmbh & Co. KG, του οποίου η παρουσία καταδεικνύει τη σημαντικότητα των καινοτόμων ιδεών αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για τους συμμετέχοντες», δήλωσε η κα Έλενα Πανταζίδου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου (Group) της BSM.

  climatelaunchpad 2017

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles