18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Πρώτη επαφή με το PlayStation Classic: Επιστροφή στο “retro” μέλλον!

    Πίσω στα 90s, η Sony άλλαξε τον ρου της ιστορίας του gaming, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου του 1994 (μερικούς μήνες αργότερα στην Αμερική και στην Ευρώπη), πραγματοποιήθηκε το ντεμπούτο του πρώτου PlayStation. Η κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας μπορούσε να θεωρηθεί “state-of-the-art” για τα δεδομένα της εποχής, καθώς ενσωμάτωνε την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας. Στην καρδιά του πρώτου PS βρισκόταν ένας 32-bit επεξεργαστής RISC MIPS R3000A χρονισμένος στα 33.8MHz (!), διέθετε 2MB (ολόκληρα) μνήμης RAM και 1MB για VRAM, ενώ παράλληλα μπορούσε να απεικονίσει 16.7 εκατομμύρια χρώματα (True Color), 4000 sprites και 180.000 πολύγωνα το δευτερόλεπτο! Την ηχητική επένδυση αναλάμβανε ένα 16-bit chip ηχου, ενώ παράλληλα έφερε MDEC decoder που του επέτρεπε την αναπαραγωγή Full Motion Videos(FMV)! Και μπορεί τα παραπάνω specs να φαίνονται αστεία εάν συγκριθούν με τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο το πρώτο PlayStation πούλησε περισσότερα από 106 εκατομμύρια units μέσα σε σχεδόν μια 10ετία (ήταν διαθέσιμο στην αγορά από το 1994 έως το 2006), μέχρι που αντικαταστάθηκε από το επίσης εξαιρετικά πετυχημένο PlayStation 2.

    Πολλοί gamers που βρίσκονται ήδη στα πρώτα τους -άντα μεγάλωσαν με το πρώτο PS… Εκεί γνωρίσαμε το πρώτο Gran Turismo, λιώσαμε τα Spyro The Dragon και Final Fantasy 7, λατρέψαμε τα Metal Gear Solid και Castlevania: Symphony of the Night αλλά και τρομάξαμε άπειρες φορές με τα Silent Hill και Resident Evil. To πρώτο PlayStation ανήκει στις αγαπημένες «all-time favorite» κονσόλες για εκατομμύρια gamers εκεί έξω και για αυτό η κίνηση της Ιαπωνικής εταιρείας να ακολουθήσει τη μόδα των retro classic mini-κονσολών, κυκλοφορώντας το PlayStation Classic, δεν θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση. Λίγο πριν το επίσημο Launch του (στις 3 Δεκεμβρίου), η Sony Hellas μας προσκάλεσε στο Golden Hall σε ένα special δίωρο gaming session, για να το δοκιμάσουμε και να ταξιδέψουμε για μια ακόμη φορά στο παρελθόν του gaming, φέρνοντας στο νου τα καλύτερα μας χρόνια!

    PlayStation-Classic-3

    The Memory Remains

    Βλέποντας για πρώτη φορά το PlayStation Classic, δεν γίνεται να μην σταθούμε στις πραγματικά «λιλιπούτειες» διαστάσειςτου, καθώς η μίνι αυτή κονσόλα είναι τόσο μικρή που πραγματικά χωρούσε στην παλάμη του χεριού μου, ενώ σε μέγεθος είναι60% πιο μικρή από την αρχική κονσόλα! Όσον αφορά τον σχεδιασμό του, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά με το original PlayStation σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης. Βέβαια, το χαρακτηριστικό κυκλικό καπάκι-lid, το οποίο δεχόταν το CD-ROM του αρχικού PlayStation δεν… ανοίγει, ούτε φυσικά λειτουργούν οι κλασικές είσοδοι για τις κάρτες μνήμης (δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς το PlayStation Classic διαθέτει virtual κάρτες μνήμης pre-installed).

    Στο πίσω τμήμα της λιλιπούτειας κονσόλας βρίσκεται απλώς μία θύρα HDMI που σας επιτρέπει να συνδέσετε το Classic σε οποιαδήποτε σύγχρονη TV ή monitor και η υποδοχή τροφοδοσίας. Τα δε χειριστήρια είναι ακριβώς τα ίδια (θα βρείτε δύο στη συσκευασία), αποτελώντας τα πρώτα controllers του αρχικού PlayStation, με το κλασικό D-Pad και χωρίς την ύπαρξη τουαναλογικού μοχλού (υπήρξαν αρκετές φορές που κατά τη διάρκεια του gaming session ασυναίσθητα ο αντίχειρας μου «αναζητούσε» μάταια τον συγκεκριμένο μοχλό). Ο «σταυρός» θέλει λίγο προπόνηση για να τον συνηθίσετε, παρόλα αυτά μεταδίδει ακριβώς την ίδια αίσθηση με τα πρώτα controllers.

    PlayStation-Classic-8-1024x768

    Πατώντας το on button και μπαίνοντας στο κλασικό menu του PlayStation, εκεί βρήκαμε τα 20 pre-installed games (Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy VII, Grand Theft Auto, Intelligent Qube, Jumping Flash!, Metal Gear Solid, Mr Driller, Oddworld: Abe’s Oddysee, Rayman, Resident Evil – Director’s Cut, Revelations: Persona, Ridge Racer Type 4, Super Puzzle Fighter II Turbo, Syphon Filter, Tekken 3, Tom Clancy’s Rainbow 6, Twisted Metal και Wild Arms). Η πρώτη μας επιλογή ήταν το Grand Theft Auto (με την all-time classic top-down οπτική), το οποίο μας έδωσε μια καλή ευκαιρία για να πάρουμε μια γεύση από το πρώτο game ενός franchise που εξακολουθεί και γράφει ιστορία! Στη συνέχεια, είπαμε να θυμηθούμε το Tekken 3 και με τον Eddy (τον rasta-man και expert στην Capoeira) μοιράσαμε μπόλικο πόνο, ενώ και το Battle Arena Toshinden με το χαρακτηριστικό swordfighting gameplay μας κράτησε πολύ καλή συντροφιά. Επιπλέον, ζήσαμε στιγμές απόλυτης καταστροφής και χάους με τα Twisted Metal (πόσο αγαπάμε αυτά τα iconic οχήματα) και Destruction Derby, ενώ ανεβάσαμε παλμούς με τα ξεχωιρστά racing beats του εκπληκτικού Ridge Racer Type 4.

    Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε και τα «βαριά χαρτιά» που περιλαμβάνονται στο «menu» του PlayStation Classic, όπως ήταν για παράδειγμα το Final Fantasy 7 και το Resident Evil Director’s Cut, με το μεν πρώτο να μας θυμίζει ξανά τη μοναδική μαγεία του πιο εμβληματικού ίσως game στην ιστορία του Final Fantasy franchise και το δε δεύτερο να μας σηκώνει ξανά την τρίχα, με την τρομακτική του ατμόσφαιρα (τα FMVs με τις cheesy ερμηνείες των ηθοποιών είναι… επικά). Τέλος, παίζοντας το Rayman θυμηθήκαμε ξανά την δυσκολία ενός platform που κυκλοφόρησε στα 90s, ενώ γεύση από παραδοσιακό 2D top-down RPG πήραμε από το Wild Arms.

    PlayStation-Classic-6

    Those were the years!

    O χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας κύλησε σαν το νερό και ούτε που το καταλάβαμε! Αν και ενδεχομένως θα επιθυμούσμε να υπήρχε το Gran Turismo «τιμής ένεκεν», καθώς αποτέλεσε το πιο πετυχημένο game για το PlayStation 1 (με περισσότερα από 10 εκατ. copies), παρόλα αυτά τα 20 installed παιχνίδια που υπάρχουν στην Classic mini-κονσόλα της Sony, σίγουρα θα σας κρατήσουν απασχολημένους για πολλές πολλές ώρες! Συνδυάζοντας ρομαντισμό και νοσταλγία, το PlayStation Classic με τιμή στα 99,99 ευρώ αποτελεί ένα ιδανικό μέσο για να γνωρίσετε το παρελθόν του gaming, να θυμηθείτε τα παλιά και να ταξιδέψετε σε μια εποχή που η φαντασία έπαιζε πρωταρχικό ρόλο. Μάλιστα, τώρα που τα Χριστούγεννα πλησιάζουν δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε καλύτερo δώρο!     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles