23 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Samsung Galaxy A3 (2017) Hands-On Review: «Γοητεία & ποιότητα σε compact διαστάσεις»!

    Η σειρά A της Samsung θεωρείται από τις πιο πετυχημένες στην αγορά, καθώς είναι εμφανές ότι από τα τέλη του 2014 που κυκλοφόρησε το πρώτο smartphone της σειράς, η κορεατική εταιρεία κατάφερε να βρει έρεισμα στην αγορά των mid-rangers. Για αυτό και συνεχίζει κάθε χρονιά να αναβαθμίζει τα Galaxy A, ρίχνοντας στην αγορά επανασχεδιασμένες εκδόσεις που βελτιώνουν σε σημαντικό βαθμό τους τομείς των επιδόσεων, του σχεδιασμού και της αντοχής. Πρόσφατα, έφτασε στα χέρια μας το Galaxy A3 (2017), το οποίο πρόκειται για το «μικρό» της οικογένειας (ακολουθείται από το «μεγαλύτερο» A5) και στο review που ακολουθεί πρόκειται να δούμε τι άλλαξε και ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν το Galaxy A3 (2017) μία αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή για τους καταναλωτές που ρίχνουν ματιές στη μεσαία κατηγορία…

    Samsung Galaxy A3 2017 (1)

    Design επικεντρωμένο στην αντοχή!

    Αν και δεν μπορείς ποτέ να «κρίνεις» ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του, στα smartphones η εξωτερική εμφάνιση σίγουρα μετράει και μπορεί ακόμη και να πείσει έναν χρήστη στο να καταλήξει στην αγορά μίας συσκευής. Το Galaxy A3 (2017) ξεχωρίζει αμέσως με το compact design του (διαστάσεις 135.4×66.2×7.9mm), θυμίζοντας σχεδιαστικά τα περισσότερα «κλασικά» Samsung smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Η κορεατική εταιρεία με την περίπτωση του A3 (2017) θέλησε να δώσει ένα σημαντικό boost στην αντοχή της συσκευής, για αυτό και η unibody μεταλλική κατασκευή του φέρει πρότυπο IP68, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη προστασία έναντι της σκόνης, αλλά και water proof resistance μέχρι βάθος 1.5 μέτρου και χρονική διάρκεια 30 λεπτών. Ο συνδυασμός μέταλλο και γυαλί σίγουρα φανερώνει μία τάση από τη Samsung στο να καλλιεργήσει έναν πιο premium προσανατολισμό στη συσκευή, συνενώνοντας την αντοχή και την στιβαρότητα με την εξωτερική ομορφιά.

    Samsung Galaxy A3 2017 (9)

    Πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια μας διαπιστώσαμε ότι λόγω του «μαζεμένου μεγέθους» της επιτρέπει με άνεση τον χειρισμό με το ένα χέρι, ενώ και τα buttons της είναι προσεκτικά τοποθετημένα, ώστε να χαρίζουν τη μέγιστη δυνατή απόκριση, αλλά και την απόλυτη άνεση στη χρήση. Συγκεκριμένα, το power on/off button βρίσκεται στην δεξιά πλευρά, ενώ τα volume rockers για την αυξομείωση της έντασης του ήχου στο αριστερό τμήμα.

    Samsung Galaxy A3 2017 (4)

    Η επάνω πλευρά φέρει το tray για την εισαγωγή της κάρτας SIM (Nano-SIM) και της MicroSD (στην single SIM έκδοση υπάρχει dedicated slot, ενώ στην dual SIM χρησιμοποιείται η SIM 2 slot), ενώ στο κάτω τμήμα υπάρχει το κλασικό audio input jack, όπως επίσης και η θύρα USB Type-C (reversible connector) που επιτρέπει τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων. Στο κέντρο δεσπόζει το κλασικό Home Button της Samsung (που διαθέτει και αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων), ενώ πλαισιώνεται από τα «κρυμμένα» return και options buttons.

    Samsung Galaxy A3 2017 (7)

    Σε γενικές γραμμές, το Galaxy A3 (2017) δίνει έμφαση στην αντοχή και στην ευκολία χρήσης και αυτό μόνο σε καλό μπορεί να αποβεί για τον χρήστη. Μπορεί εμφανισιακά να μην διαφέρει ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα Samsung smartphones (εάν εξαιρέσουμε ίσως τις κάπως πιο στρογγυλοποιημένες πλευρές), ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι εξαιτίας του ανθεκτικού και compact-sized χαρακτήρα του πρόκειται για μία πρόταση που μπορεί να σε πείσει και να σε κερδίσει με την πρώτη ματιά.

    World full of colors and… quality!

    Οι συσκευές της Samsung φημίζονται για τα εξαιρετικά displays τους και το Galaxy A3 (2017) δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, παρόλο που η ανάλυση των 4.7 ιντσών οθόνης του (screen-to-body ratio 67.9%) ανέρχεται στα (720p) με πυκνότητα pixels στα 312ppi. Η Super AMOLED τεχνολογία για μία ακόμη φορά κάνει καλό στα… μάτια μας, καθώς η οθόνη του Galaxy A3 (2017) διακρίνεται για την ζωηράδα και την ζεστασιά που βγάζει στα χρώματα. Επιπλέον, «τιμώντας» τον premium προσανατολισμό της, το display είναι επικαλυμμένο με προστασία Gorilla Glass 4, πράγμα που σημαίνει υψηλότερο βαθμό αντοχής. Κλείνοντας, την αναφορά στο display δεν γίνεται να μην σταθούμε και στη δυνατότητα Always-On, η οποία επιτρέπει την on-the-fly απεικόνιση σημαντικών ειδοποιήσεων, χωρίς την ενεργοποίηση της οθόνης.

    Samsung Galaxy A3 2017 (2)

    Προχωρώντας στα ενδότερα, o «εσωτερικός κόσμος» του Galaxy A3 (2017) κρύβει ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις. Στην καρδιά του «μικρού» της οικογένειας των Galaxy A βρίσκεται ένα octa-core Exynos 7870 (μία ποιοτική αναβάθμιση σε σύγκριση με την έκδοση του 2015), το οποίο φέρει Cortex-A53 οι οποίοι τρέχουν στα 1.6GHz. Σε συνδυασμό με τα 2GB μνήμης RAM που φέρει, το A3 (2017) είναι εγγύηση σταθερότητας και καλών επιδόσεων, χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις, αποτελώντας μία πρόταση που βαδίζει στα στάνταρ της εποχής, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές επιδόσεις. Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, τα 16GB είναι το ιδανικό μέγεθος που χρειάζεται ο μέσος χρήστης, ενώ εάν νιώθετε ότι τα 16GB δεν σας είναι αρκετά, τότε υπάρχει και η λύση της MicroSD που δίνει τη δυνατότητα για να ανεβάσετε αισθητά το διαθέσιμο storage μέχρι και τα 256GB!

    Samsung Galaxy A3 2017 (8)

    Παράλληλα, το Galaxy A3 (2017) «φοράει» λειτουργικό Android Marshmallow v6.0.1 (ελπίζουμε ότι θα περάσει σε Nougat σύντομα), ενώ όπως συμβαίνει με όλα τα κινητά της Samsung, η συσκευή έρχεται με πολλά pre-installed apps που φέρουν την σφραγίδα της κορεατικής εταιρείας (και σε μία σεβαστή μερίδα χρηστών μάλλον δεν αρέσουν και ιδιαίτερα).

    Sansung galaxy A3 UI

    Samsung A3 Galaxy UI

    Όσον αφορά, τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Galaxy A3 (2017) υποστηρίζει: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, λειτουργία hotspot, Bluetooth 4.2, GPS (A-GPS / GLONASS), FM Radio, ενώ  διαθέτει και λειτουργία Samsung Pay. Προχωρώντας στα της «κάμερας», το Galaxy A3 (2017) συνεχίζει την καλή παράδοση που έχουν όλες οι συσκευές της Samsung στον συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας μέσα από τους αισθητές των 13MP (κύρια camera) και 8MP (μπροστινή selfie cam) ένα άρτιο οπτικά αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί ναι μεν να μην κατατάσσει το A3 (2017) στην κορυφή των camera phones, ωστόσο διαθέτει όλα όσα θα επιθυμούσε ο ερασιτέχνης mobile φωτογράφος με υποστήριξη για Geo-tagging, Touch Focus face detection και panorama, ενώ μάλιστα επιτρέπει video recording στα 1080p (30 fps). Τέλος, από άποψη αυτονομίας της συσκευής δεν τα πάει κι άσχημα με την μπαταρία του να διαθέτει χωρητικότητα στα 2350mAh.

    Samsung Galaxy A3 2017 (6)

    Κάθε φέτος και… καλύτερα!

    To Galaxy A3 (2017) συνεχίζει στο ίδιο ποιοτικό μοτίβο που μας έχει συνηθίσει η σειρά A. Εμφανώς βελτιωμένο από τον προκάτοχο του, καθώς σε σύγκριση με την περσινή έκδοση διαθέτει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, πιο ανθεκτική κατασκευή, fingerprint scanner, καλύτερη selfie cam και ελαφρώς πιο αυξημένη χωρητικότητα στην μπαταρία. Αν και είναι κομματάκι «αλμυρό» από άποψη τιμής (στοιχίζει 350 ευρώ), ωστόσο είναι αναμφίβολα μία πρόταση που ξεχωρίζει για τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και σίγουρα μπορεί να κερδίσει τον καταναλωτή που αναζητά ποιότητα και αξιοπιστία.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles