15.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
More

    Προσοχή, spoiler! Οι νόμοι της φυσικής, λίγη ιστορία και ο μύθος του Άγιου Βασίλη

    Πως γεννήθηκε ο Αϊ – Βασίλης

    Μπορεί σε εμάς «να έρχεται από την Καισαρεία» όπως λένε τα κάλαντα, αλλά ο μύθος του Αϊ Βασίλη υπήρχε με διαφορετικές ονομασίες και αγίους σε πολλούς λαούς. Ο καλοκάγαθος παππούλης που ξέρουμε σήμερα «γεννήθηκε» μόλις το 1931 και μητέρα του ήταν η… διαφήμιση. Τη φιγούρα του, φιλοτέχνησε -για λογαριασμό της Coca Cola ο Αμερικανοσουηδός ζωγράφος Haddon Sundblom χρησιμοποιώντας για μοντέλο τον φίλο του συνταξιούχο έμπορο Lou Prentice!

    Ήταν η χρονιά που η εταιρεία ανέθεσε στον Sundblom τη χριστουγεννιάτικη διαφημιστική της καμπάνια. Ο ζωγράφος είχε την φαεινή ιδέα να σχεδιάσει τον Saint Nicholas ή Santa Claus –τον δικό μας Αϊ-Βασίλη δηλαδή, διαφορετικό απ’ ό,τι τον ήθελε η έως τότε παράδοση.

    Αντί για λιπόσαρκο, ασκητικό και αυστηρό στυλ, όπως ταιριάζει σε άγιο, σκέφτηκε να τον παρουσιάσει ροδομάγουλο, παχουλό και καλοσυνάτο. Ακριβώς όπως ήταν ο φίλος του Lou που ήταν το μοντέλο του. Τον έντυσε στα κόκκινα, το χρώμα της CocaCola, του φόρεσε σκουφάκι, άσπρα γένια και μαύρες μπότες και έτσι γεννήθηκε η γνωστή μας φιγούρα.

    Λένε ότι ένας από τους λόγους για τη μεταμόρφωση ήταν το γεγονός ότι ήθελε να περάσει μία εικόνα ευμάρειας σε μία Αμερική που μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από τις συνέπειες του κραχ του 1929. Με αυτή την προσέγγιση ο Αϊ Βασίλης είναι ότι χρειαζόμαστε αυτή την εποχή για να πάρουμε λίγο τα πάνω μας.

    Πετάει – πετάει ο Αϊ-Βασίλης!

    Ας δούμε τώρα ο μύθο με βάση τους κανόνες της φυσικής. Οι οποίοι μπορεί να ανατρέπονται στη διαφήμιση του iPhone όπως λέει και η σχετική διαφήμιση, αλλά μάλλον ισχύουν -σύμφωνα με ένα δημοσίευμα που αλιεύσαμε- στην περίπτωση του συμπαθούς Αγίου των παιδικών μας χρόνων:

    Καταρχήν, κανένα γνωστό είδος τάρανδου δεν πετά. Παρόλο που υπάρχουν 300.000 είδη ζωντανών οργανισμών που ακόμα δεν έχουν καταχωρηθεί (τα περισσότερα έντομα και μικροοργανισμοί), αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει ιπτάμενος τάρανδος, τον οποίο απ’ ότι φαίνεται μόνο ο Άγιος Βασίλης έχει δει.

    Υπάρχουν περίπου 2 δις παιδιά (κάτω των 18) στον κόσμο. Επειδή ο Aγιος Βασίλης προφανώς δεν επισκέπτεται Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Εβραίους και Βουδιστές, ο φόρτος εργασίας του περιορίζεται στο 15% του συνολικού, δηλαδή 378 εκ. σύμφωνα με το διεθνές Γραφείο Καταγραφής Πληθυσμών (Population Reference Bureau). Με μέσο όρο 3,5 παιδιών ανά σπίτι, έχουμε 91,8 εκ. σπιτικά.

    Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό παιδί ανά σπίτι που αξίζει να πάρει δώρο σύμφωνα με την παράδοση.

    Ο Άγιος Βασίλης έχει μόλις 31 ώρες για να δουλέψει, κι αυτό χάρη στη διαφορά ώρας και την περιστροφή της γης, αν υποθέσουμε ότι ταξιδεύει από ανατολάς προς δυσμάς (που είναι και το πιο λογικό αφού κάνει τόσα χρόνια αυτή τη δουλειά).

    Αυτό μας κάνει 822,6 επισκέψεις το δευτερόλεπτο. Δηλαδή, για κάθε χριστιανικό σπίτι με ένα καλό παιδί, ο Άγιος Βασίλης έχει 1/1000στό του δευτερολέπτου να παρκάρει το έλκηθρο, να κατέβει, να πηδήξει από την καμινάδα, να αφήσει τα δώρα στα παπούτσια του καθενός, να βάλει κάποια δώρα κάτω από το δέντρο, να φάει το κομμάτι της πίτας του, να ξανανέβει την καμινάδα, να ξαναμπεί στο έλκηθρο και να φύγει για το επόμενο σπίτι.

    Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι 91,8 εκατομμύρια επισκέψεις ισαπέχουν μεταξύ τους (χάριν υπολογισμών), μιλάμε για απόσταση 0,78 μίλια ανά σπίτι, συνολικό ταξίδι 75,5 εκατομμύρια μίλια, και χωρίς να μετράμε τις στάσεις για να κάνει την “ανάγκη” του ! Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι το έλκηθρο τρέχει με 650 μίλια το ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ, 3.000 φορές την ταχύτητα του ήχου. Πώς να γίνει όμως αυτό όταν ένας κανονικός τάρανδος μπορεί να τρέξει το πολύ με 15 μίλια την ΩΡΑ;

    Ααα και κάτι άλλο: το φορτίο στο έλκηθρο είναι άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο. Με την προϋπόθεση ότι κάθε παιδάκι θα πάρει ένα πακέτο που ζυγίζει μόλις ένα κιλό, το έλκηθρο κουβαλάει περίπου 321.300 τόνους, χωρίς να μετράμε τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη ο οποίος είναι αρκετά παχουλός.

    Και δεν μετράμε το γεγονός ότι έχει φάει και 91,8 εκ. κομμάτια πίτας. Κανονικά, ένας τάρανδος μπορεί να κουβαλήσει το πολύ 150 κιλά. Ακόμα και αν ο περίφημος ιπτάμενος τάρανδος (βλ. παρ. #1) μπορούσε να κουβαλήσει 10 ΦΟΡΕΣ περισσότερο βάρος, 8 ή και 9 τάρανδοι σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν. Για την ακρίβεια χρειάζονται 214.200 τάρανδοι. Αυτό αυξάνει το συνολικό βάρος (και πάλι χωρίς να μετράμε το βάρος του ελκήθρου) σε 353.430 τόνους (4 φορές περισσότερο από το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο στον κόσμο).

    353.000 τόνοι που κινούνται με 650 μίλια το ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ έχουν μια απίστευτη αντίσταση στον αέρα – η οποία προκαλεί θερμότητα (όπως στα διαστημόπλοια όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης). Το μπροστινό ζευγάρι ταράνδων θα απόσβεση 14,3 ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ joule ενέργειας. Ανά δευτερόλεπτο. Το καθένα. Με άλλα λόγια, θα εξατμιστούν ακαριαία με εκκωφαντικό θόρυβο, αφήνοντας το ζευγάρι που βρίσκεται από πίσω εκτεθειμένο. Ολόκληρο το κοπάδι, θα εξατμιστεί μέσα σε 4,26 ΧΙΛΙΟΣΤΑ του δευτερολέπτου.

    Ο Άγιος Βασίλης εντωμεταξύ, θα πρέπει να αντέχει σε επιτάχυνση 17.500,06 φορές μεγαλύτερη της βαρύτητας. Αν ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά (και λίγα λέμε) θα γίνει χαλκομανία στο πίσω μέρος του καθίσματός του εξαιτίας των 2.107.007 κιλών αδράνειας.

    Συμπέρασμα – ΑΝ ο Άγιος Βασίλης υπήρξε ποτέ, τώρα ΔΕΝ υπάρχει πια!

    Ανεξάρτητα από τη διαφημιστική καμπάνια της όποιας εταιρείας ή τους νόμους της φυσικής είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε πιστέψει κάποτε στη μαγεία του Αϊ – Βασίλη. Μη χαλάτε λοιπόν τη μαγική αίσθηση όσο και αν έχει δίκιο ο Bob Philips που έχει πει: Υπάρχουν τρία στάδια στη ζωή ενός ανθρώπου: Πιστεύει στο Αϊ-Βασίλη. Δεν πιστεύει στον Αϊ-Βασίλη. Είναι ο Αϊ-Βασίλης!

     

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles