16.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Startup Ecosystem Index 2021: η Κύπρος στην 57η θέση ανάμεσα σε 100 χώρες στον κόσμο

    Tην 57η θέση ανάμεσα στα 100 πιο ελπιδοφόρα οικοσυστήματα του κόσμου για νεοφυείς εταιρείες καταλαμβάνει η Κύπρος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Startup Blink Global Ecosystem Report για το 2021, η οποία αξιολογεί τα οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες ανά τον κόσμο. Παρά το ότι η Κύπρος διολίσθησε κατά 2 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (από την 55η που βρέθηκε το 2020 έπεσε στην 57η θέση το 2021), ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά  κατά την οποία άλλες 20 χώρες της κατάταξης σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με την  Κύπρο.

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το startup οικοσυστήμα της χώρας μας είναι και το γεγονός ότι 4 πόλεις της Κύπρου βρίσκονται ανάμεσα στις 1000 κορυφαίες παγκοσμίως. Μάλιστα, στην ειδική κατάταξη των κορυφαίων νησιωτικών πόλεων, οι δύο εξ αυτών (η Λευκωσία και η Λεμεσός), κατατάσσονται στις 10 κορυφαίες νησιωτικές πόλεις παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το πιο ισχυρό startup οικοσύστημα στην Κύπρο είναι αυτό της Λευκωσίας που βρίσκεται στην 414η θέση παγκοσμίως, (έχει πέσει κατά 21 θέσεις) και ακλουθείτε από τα οικοσυστήματα της Λεμεσού που βρίσκεται στην 435η (έπεσε 20 θέσεις) και της Πάφου που ανέβηκε κατά 84 θέσεις και βρίσκεται στην 593η παγκοσμίως.

    Τέλος, η Λάρνακα, η οποία μπήκε στην κατάταξη το 2020, συνέχισε την ανοδική της πορεία και καταλαμβάνει στην αξιολόγηση του 2021 την 765η θέση (ανέβηκε στην κατάταξη κατά 147 θέσεις).

    Στα θετικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στη fintech, τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain, ενώ γίνεται μνεία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Ψηφιακό Νόμισμα.

    Τέλος, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Κύπρος είναι ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, καθιστώντας το ιδανικό για πρόσβαση σε αυτές τις αγορές. Η χώρα είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός, αλλά στερείται διεθνούς αναγνώρισης στις δραστηριότητες που αναπτύσσει  για την οικοδόμηση ευνοϊκού οικοσυστήματος για νεοφυείς επιχειρήσεις , κυρίως λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της τεράστιας γραφειοκρατίας που παρατηρείται στο δημόσιο τομέα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles