15.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Στους βυθούς καταλήγουν μάσκες, αντισηπτικά και τεστ για τον κορονοϊό

    Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο προσπάθειες περιορισμού των πλαστικών, η πανδημία φαίνεται να έχει βάλει «φρένο» σε αυτή την προσπάθεια. Την τελευταία διετία τα πλαστικά μιας χρήσης μπήκαν πάλι δυναμικά στην καθημερινότητά των καταναλωτών, καθώς υπήρξε η ανάγκη προστασίας από τον κίνδυνο του κορονοϊού. Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως της εκτεταμένης χρήσης πλαστικών αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα. Δυστυχώς, τα ευρήματα κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου, ξεσκεπάζοντας για ακόμα μια φορά το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών.

    Επιπλέον τόνοι πλαστικού σε εκατοντάδες χώρες

    Πιο αναλυτικά, μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών, και πλαστικές συσκευασίες τεστ κυριάρχησαν στις ζωές όλων από τότε που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία. Εκτιμάται ότι από την αρχή της πανδημίας έως τον Αύγουστο του 2021, περίπου 8,4 εκατομμύρια τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων είχαν παραχθεί από 193 χώρες.

    Είναι όμως σχεδόν αδύνατον όλες αυτές οι ποσότητες να ανακυκλωθούν από τα κράτη. Το 87,4% των αποβλήτων προέρχεται από τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο. Από μεμονωμένα άτομα προέρχεται μόνο το 7,6% και το υπόλοιπο 5% αφορά τις συσκευασίες των τεστ κορονοϊού.

    Όπως προβλέπουν οι ερευνητές της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, σε μερικά χρόνια σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα έχουν καταλήξει στις παραλίες (29%) ή στους βυθούς των θαλασσών (71%).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας προέρχεται από την Ασία. Το 24% από την Ευρώπη, το 16% από τη Νότια Αμερική, το 8% από την Αφρική και το 5,6% από τη Βόρεια Αμερική.

    Διαβάστε επίσης:

    “Βουλιάζει” η Γη από ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα! 57,4 εκατ. τόνοι προστίθενται το 2021

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles