24.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Street Fighter 6 Review

    Το Street Fighter είναι η ίδια η «ιστορία» του gaming, μια σειρά τόσο επιδραστική που αποτελεί ένα «φαινόμενο» της ευρύτερης geek και pop κουλτούρας. Με το Street Fighter II να μπαίνει στις ζωές μας στις αρχές των 90s, σίγουρα οι βετεράνοι του gaming δεν γίνεται να μην θυμούνται τη πρώτη φορά που «γονάτισαν» τον Mr. Bison ή όταν στραπατσάρισαν το πρόσωπο του «μορφονιού» Vega ή όταν έβγαλαν το άχτι τους στο περιβόητο bonus stage με το αμάξι. Φυσικά, μέσα στα χρόνια η σειρά δεν παρέμεινε στάσιμη, καθώς εξελίχθηκε σε πολλαπλά επίπεδα, έτσι ώστε να παραμένει σύγχρονη με την εποχή της. Άλλωστε, η Capcom δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει στο σύμπαν του Street Fighter και μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που δημιουργοί της τολμούσαν να ξεφύγουν από τα διάφορα safe μονοπάτια. Το είδαμε στο Street Fighter 4, με την εντυπωσιακή αλλαγή στο visual style, αλλά και το memorable online play. Ύστερα από ένα «τετριμμένο» και όχι τόσο πρωτότυπο πέμπτο μέρος στο οποίο οι fans διέκριναν αρκετές ελλείψεις, αυτή την πνοή της αλλαγής πρόκειται να την δούμε και στο Street Fighter 6, το οποίο αποτελεί ενδεχομένως το πιο «πλούσιο» και εναλλακτικό Street Fighter… ever! Το γιατί θα το μάθουμε παρακάτω…

    What is Strength?

    Το Street Fighter 6 ουσιαστικά αποτελείται από 3 διαφορετικά επιμέρους modes (με την προοπτική στο μέλλον να δούμε και άλλα expansions). Συγκεκριμένα, στο τελευταίο Street Fighter θα βρείτε το Fighting Ground, το Battle Hub και τέλος το World Tour. Τα δύο πρώτα Modes ουσιαστικά αποτελούν τους… «γνωστούς υπόπτους», όπου το μεν πρώτο αποτελεί την κλασική εμπειρία στον κόσμο του Street Fighter, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από sub-modes όπως είναι το Arcade, το Versus , το Training κ.ά., ενώ το Battle Hub ουσιαστικά πρόκειται για το Online multiplayer PvP, όπου μέσω των δεκάδων arcade cabinets, παίκτες από διάφορα μέρη του κόσμου συγκρούονται μέχρι τελικής πτώσεως για να ανεβάσουν το ranking τους.

    Τα δύο παραπάνω modes προσφέρουν μια πιο «συνηθισμένη» και κλασική εμπειρία παιχνιδιού, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη δεν είναι άλλη από το World Tour. Εν αντιθέσει με το Street Fighter 5 που δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στο single player mode, εδώ έχουμε ένα είδος open-world παιχνιδιού με έντονα role-playing στοιχεία, το οποίο στους λάτρεις του fighting genre θα θυμίσει έντονα μια σειρά από άλλους τίτλους, όπως είναι για παράδειγμα τα Dragon Ball Z. Το World Tour είναι ο αδιαφιλονίκητος “star” του παιχνιδιού, καθώς προσφέρει μπόλικες ώρες καθαρόαιμης open-world δράσης, εκατοντάδες main και side quests και φυσικά ανελέητο ξύλο στους δρόμους των περιοχών – πόλεων που εξελίσσεται το παιχνίδι.

    Το World Tour θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα είδος “εσωτερικού ταξιδιού” για τον χαρακτήρα – avatar που θα δημιουργήσετε, ο οποίος καλείται να ανακαλύψει τι είναι η πραγματική δύναμη. Οι gamers δημιουργούν ένα avatar, επιλέγοντας μέσα από ένα πλήθος από customization options και στη συνέχεια ξεχύνονται στους δρόμους της Metro City (είναι μια fictional εκδοχή της Νέας Υόρκης). Μέσα από αυτό το ταξίδι καλούνται να ανακαλύψουν νέες τεχνικές και στυλ μάχης και αυτό γίνεται με τον πιο… cool τρόπο, καθώς στη διάρκεια της περιπέτειας τους έρχονται σε επαφή με όλους τους βασικούς μαχητές του Street Fighter (18 τον αριθμό και πολύ πιθανό να προστεθούν κι άλλοι στο μέλλον). Για παράδειγμα, το avatar σας μπορεί να μάθει το ξακουστό «ελικοπτεράκι» της Chun-Li ή το “Piledriver” της «ρωσικής αρκούδας» Zangief, ταξιδεύοντας μάλιστα σε διαφορετικές περιοχές ανά τον κόσμο, με στόχο σαν να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση από τους «master» του είδους. Το δε επίπεδο της αλληλοεπίδρασης του χαρακτήρα σας με τους μαχητές του Street Fighter 6, αν μη τι άλλο αποτελεί από τα πιο δυνατά στοιχεία της εμπειρίας που προσφέρει το World Tour mode, εστιάζοντας σε μια ξεχωριστή σχέση μέντορα και μαθητή.

    Το World Tour mode αποτελεί ουσιαστικά ένα αμάλγαμα διαφορετικών genres, καθώς έχει λίγο… από όλα! Θα συναντήσετε για παράδειγμα στοιχεία από fighting, beat-em up και RPG σε ένα άκρως διασκεδαστικό και ελκυστικό πακέτο. Γεμάτο με easter eggs που θα ξετρελάνουν τους fans, αμέτρητα side quests και ένα πλήθος από items, αλλά και από skills, το World Tour χαρίζει στον gamer ένα ανεπανάληπτο feeling ελευθερίας, δίνοντας του δυνατότητα να παραμετροποιήσει τον χαρακτήρα του όπως ακριβώς επιθυμεί! Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι οι developers έκαναν εξαιρετική δουλειά στο να δημιουργήσουν μια πόλη γεμάτη ζωντάνια όπως είναι η Metro City, με τη μοναδική “αχίλλειο πτέρνα” που εντοπίσαμε να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι υπόλοιπες πόλεις – περιοχές που περιλαμβάνονται δεν μπορούν να συγκριθούν σε επίπεδο περιεχομένου και εύρους με την αρχική πόλη του παιχνιδιού.

    Επιπλέον, εάν το main story ήταν λίγο πιο προσεγμένο και πιο βαθύ, σίγουρα το World Tour mode θα ήταν ακόμη πιο δυνατό.  Ακόμη και έτσι όμως, το World Tour είναι η «αποκάλυψη» και η ευχάριστη έκπληξη του Street Fighter 6 και ένας λόγος που αν μη τι άλλο προσθέτει τεράστια αντοχή στο χρόνο.

    The force that Drives us!

    Αφήνοντας τα διάφορα modes, τα οποία ομολογουμένως θα σας κρατήσουν για μπόλικο χρονικό διάστημα απασχολημένους, ένα κομμάτι το οποίο έλαβε την «ειδική φροντίδα» των developers αφορά στο fighting system. Το gameplay ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από το Drive Gauge, ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά δίνει έμφαση στην ελευθερία και στη δημιουργικότητα του gamer. Η μπάρα του Drive αντικαθιστά το V trigger system και τις Focus Attacks του Street Fighter V, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σύστημα πιο δίκαιο που παράλληλα στο να ενθαρρύνει τον παίκτη στο να συνδυάσει την ώρα της αναμέτρησης μια σειρά από παραμέτρους. Τα mechanics του Drive προέρχονται από τακτικές Focus, Parry, Rush και Overdrive (ΕΧ) moves, με την ορθή χρήση της συγκεκριμένης μπάρας να κρίνει σε πολλές περιπτώσεις το τελικός αποτέλεσμα μιας μάχης. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι οι μαχητές του Street Fighter 6 μπορούν να εκτελούν μια σειρά από πολλαπλά super combos, τα οποία είναι εμπνευσμένα τόσο από το Street Fighter Alpha, όσο και από τα Ultra Combos του Street Fighter IV.

    Σε ότι έχει να κάνει με τα controls, η Capcom δίνει στους χρήστες τρεις επιλογές. Υπάρχει η κλασική διαρρύθμιση των buttons, η οποία δίνει τη δυνατότητα ελέγχου μέσω ενός layout 6 buttons. Η πιο «μοντέρνα» που αποτελεί μια πιο απλοϊκή εκδοχή του κλασικού layout με 4 διαθέσιμα buttons (οι παίκτες μπορούν να ορίσουν special moves σε ένα κουμπί) και τέλος η «dynamic» που απευθύνεται στους gamers που προτιμούν ένα πιο ημι-αυτόματο σύστημα επιθέσεων (η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στις online μάχες). Τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι στόχος του Street Fighter 6 είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία στα χέρια του χρήστη, με την Capcom να κάνει ένα «άνοιγμα» και στους πιο αρχάριους παίκτες.

    Σε ότι έχει να κάνει με το roster των μαχητών σίγουρα αυτό δεν θα απογοητεύσει κανέναν φανατικό φίλο του Street Fighter, καθώς το 6ο game της δημοφιλούς σειράς είναι γεμάτο από διαφορετικούς και πολυποίκιλους ήρωες, όπου ο κάθε ένας «προμοτάρει» τη δική του πολεμική τέχνη. Το εξαιρετικό blending παλιών και πρωτοεμφανιζόμενων ή νεότερων χαρακτήρων, αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα άκρως ισορροπημένο αποτέλεσμα που σε κάνει να χειριστείς όλους τους χαρακτήρες, καθώς κανένας από αυτούς δεν σε κάνει να αισθάνεσαι κούραση και… βαρεμάρα.

    Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην εκθειάσουμε τον οπτικουακουστικό τομέα, ο οποίος είναι πραγματικά… φανταστικός! Τα visuals αποτελούν μια πραγματική πανδαισία χρωμάτων, με τη παλέτα να ξεχωρίζει για τη ζωντάνια της, ενώ οι μαχητές διακρίνονται για την εντυπωσιακή σωματοδομή και το απίθανο animation. Τα δε special moves απεικονίζονται με έναν πρωτότυπο στυλ color paint, θυμίζοντας έντονα την αισθητική του Splatoon της Nintendo. Επιπλέον, το real-time commentary μεταδίδει για τα καλά τον παλμό της δράσης, κρατώντας διαρκώς στην τσίτα τους gamers.

    Reinventing Street Fighter!

    Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι το Street Fighter 6 δεν αποτελεί μια απλή στροφή στις παραδοσιακές νόρμες της σειράς, αλλά πλέον έχουμε να κάνουμε με την πλήρη επανεφεύρεσή του. Αδιαμφισβήτητα, το Street Fighter 6 είναι το επόμενο εξελικτικό στάδιο στη δημοφιλή σειρά, αποτελώντας μια τεράστια ΑΑΑ παραγωγή και ένα fighting game σύγχρονο με υψηλά production values και εντυπωσιακά πλούσιο σε περιεχόμενο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους και απαιτητικούς fans του είδους. Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα «must-have» games του φετινού καλοκαιριού αλλά και όλης της χρονιάς.

    Ανάπτυξη: Capcom Έκδοση: Capcom Διάθεση: CD Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 95%

    ΗΧΟΣ: 93%

    GAMEPLAY: 94%

    ΑΝΤΟΧΗ: 96%

    ΓΕΝΙΚΑ: 95%

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles