16.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
More

    ThL W100 hands on: τίμια πρόταση εξ’ανατολών

    Σήμερα αποφασίσαμε να σας δείξουμε κάτι διαφορετικό. Όχι, δεν σας ετοιμάσαμε ένα hands-on… ψυγείου. Πρόκειται για το χαμηλού κόστους τετραπύρηνο Android smartphone W100 της ThL, μιας μικρού βεληνεκούς κατασκευάστριας εκεί κάπου στα βάθη της Κίνας. Και αν σας «τρόμαξε» το ότι προέρχεται από την Κίνα (χαρακτηρίζοντας το «κινέζικο» με την αρνητική χροιά του όρου) τότε αρκεί να σας θυμίσουμε πως πλέον τα περισσότερα smartphones (και όχι μόνο) κατασκευάζονται στην Κίνα, σε όποια και χώρα και αν έχει γίνει ο αρχικός σχεδιασμός. Και κατά δεύτερον, το W100 δεν είναι μια συσκευή χαμηλών τεχνικών προδιαγραφών, έχοντας και αυτή να προσφέρει κάτι με τη σειρά της, σε μια προσπάθεια να πείσει τον ενδιαφερόμενο αγοραστή να το ψάξει, να το προτιμήσει και να το εμπιστευτεί, απέναντι στα γνωστά «μεγαθήρια» της αγοράς.

    THL (6)

    THL (7)

    Τη συσκευή μας την παραχώρησε ευγενικά το κατάστημα e-smartbuy.gr, το οποίο και ευχαριστούμε. Πάμε λοιπόν να δούμε αν το W100 εκ Κίνας αξίζει τα λεφτά του.

    Προδιαγραφές / Πρώτη γνωριμία

    Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής εντοπίζουμε το chipset MTK6589 με τετραπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στο 1.2GHz, 1GB RAM, 4GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου (με δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD), 4,5 ιντσών IPS οθόνη ανάλυσης 960×540 pixels, οπίσθια κάμερα των 8MP και εμπρόσθια των 8MP, μπαταρία των 1800mAh, Android 4.2.1, δυνατότητα χρήσης δύο ενεργών καρτών SIM, βάρος 135 γραμμάρια και διαστάσεις 134x69x10,3 χιλιοστά, 3G, WIFI, GPS, Bluetooth καθώς επίσης και FM Radio.

    THL (2)

    THL (3)

    THL (12)

    Ανοίγουμε το πακέτο και βρίσκουμε δύο εκπλήξεις: η πρώτη, μάλλον μικρότερη, αφορά το ότι όλα τα καλώδια που συνοδεύουν τη συσκευή είναι λευκά, αν και αυτή είναι μαύρη. Αξιοσημείωτο και trendy, αν και θα πρέπει να τονίσουμε πως το smartphone κυκλοφορεί και σε λευκό χρώμα. Το δεύτερο (και ίσως και αυτό που θα κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση σε αρκετούς) είναι πως μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε δύο μπαταρίες, κάθε μια από 1800mAh (όπως αναφέραμε και παραπάνω). Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι κάτι που θα εξηγήσουμε λίγο παρακάτω. Εντός της συσκευασίας, πέρα από το ίδιο το smartphone και τα λευκά ακουστικά, τον λευκό φορτιστή και το λευκό USB καλώδιο δεν εντοπίζουμε κάτι άλλο άξιο προσοχής, κάτι που σημαίνει πως δεν κάνει την εμφάνιση της κάποια microSD κάρτα.

    THL (4)

    Κατασκευή / Εξωτερικά γνωρίσματα

    Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως, επειδή το συγκεκριμένο smartphone είναι κινέζικο «και με την βούλα» θα είναι και χαμηλής κατασκευαστικής ποιότητας. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και το W100 της ThL (τα αρχικά σημαίνουν «Technology Happy Life,» υπονοώντας και ένα «for» εκεί πριν το «technology») δεν είναι μια άθλια «πλαστικούρα» που βγάζει μάτι. Για την ακρίβεια, αν και είναι όντως κατασκευασμένο από πλαστικό (ω τι έκπληξη), μπορούμε να πούμε πως αν κάποιος δεν κοιτάξει την άγνωστη ονομασία της κατασκευάστριας, τότε θα θεωρήσει πως πρόκειται για ένα μεσαίου budget, ίσως και διπύρηνο, κινητό τηλέφωνο κάποιος πολύ μεγάλης και πολύ γνωστής κατασκευάστριας (οποιασδήποτε, ιδίως αν προέρχεται και αυτή από την Κίνα).

    THL (5)

    Στην οπίσθια πλευρά βρίσκουμε την κάμερα των 12MP και το φλας αυτής, ενώ λίγο πιο κάτω κάνει την εμφάνιση του το λογότυπο της εταιρείας (το οποίο δείχνει να είναι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από εκείνο το παλιό της HTC που χρησιμοποιούσε το tagline «smart mobility» – άλλωστε και η ονομασία της εταιρείας δείχνει να είναι επηρεασμένη από αυτήν της HTC, προσπαθώντας ίσως να βαδίσει στα βήματα της). Το ηχείο βρίσκεται στο κάτω μέρος αυτής της πλευράς και λίγο πιο πάνω από αυτό η… υπέροχη ατάκα «Technology Happy Life». Στην εμπρόσθια πλευρά βρίσκεται η οθόνη, ένα LED και η δεύτερη κάμερα των 8MP, καθώς επίσης και τρία capacitive πλήκτρα. Στη δεξιά πλευρά της συσκευής αλλά και στην κάτω δεν υπάρχει κάτι, έτσι στην κορυφή εντοπίζουμε τη microUSB θύρα, το jack των 3,5 mm και το power button, ενώ αριστερά βρίσκονται τα ρυθμιστικά του ήχου. Αυτό που παρατήρησα όσον αφορά το power button (το οποίο φυσικά χρησιμοποιείται και σαν πλήκτρο για το κλείδωμα/ξεκλείδωμα), είναι πως, μετά το πάτημα του, η συσκευή αργεί να ξεκλειδώσει, σε σχέση με άλλα τηλέφωνα της αγοράς.

    Βέβαια, υπάρχουν και σημεία που δεν μου αρέσουν. Έτσι, θα παρατηρήσετε πως η συσκευή τρίζει αρκετές φορές, παράγοντας έναν σχετικά ανεπαίσθητο (αλλά ενοχλητικό, όταν τον ακούτε) θόρυβο από το πίσω πλαστικό καπάκι. Εντυπωσιασμένος δεν έμεινα ούτε από τη USB θύρα που υπάρχει στην κορυφή, μιας και όταν αποσυνδέεις το καλώδιο κάπου «σκαλώνει», δίνοντας σου την εντύπωση πως υπάρχει πιθανότητα να τραβήξει μαζί και όλα τα εντόσθια του τηλεφώνου. Καλής ποιότητας είναι τα όποια φυσικά πλήκτρα υπάρχουν (αν και μάλλον θα τα θέλαμε να πατιούνται λίγο πιο εύκολα). Τον περίγυρο του smartphone διακοσμεί μια γραμμή μεταλλικού χρώματος η οποία κάνει προσπάθεια να ξεχωρίσει και να κάνει τη συσκευή να δείχνει λίγο πιο όμορφη.

    THL (8)

    Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως το νέο smartphone της ThL κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα κατασκευής, αν λάβουμε υπόψιν και τη σχετικά χαμηλή τιμή για αυτά που προσφέρει αλλά και το ότι δεν προέρχεται από κάποια γνωστή κατασκευάστρια. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν αποτελεί ένα smartphone που θα «μυρίζει» Κίνα από χιλιόμετρα όταν θα το κρατάτε, αλλά περισσότερο με ένα medium range και προσιτού κόστους κινητό τηλέφωνο κάποιας γνωστής εταιρείας.

    THL (9)

    Software

    Το W100 της ThL έρχεται εξοπλισμένο με Android 4.2.1, τη δεύτερη κατά σειρά πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google. Η εμφάνιση του OS είναι ελάχιστα παραμετροποιημένη από την εταιρεία, κυρίως στη lockscreen και στην εμφάνιση κάποιων μενού, οπότε θα λέγαμε πως θυμίζει αρκετά συσκευές που κάνουν χρήση της stock έκδοση του Android. Εντούτοις, τα πράγματα αλλάζουν κάπως όταν δούμε με τι λογισμικό είναι εξοπλισμένο το W100, μιας και εδώ έχουμε εφαρμογή για εγκατάσταση APK και μια για backup των δεδομένων μας, File Manager, app «καθαρισμού» της μνήμης, ένα app για σημειώσεις και άλλο ένα για ημερολόγιο (τα οποία δυστυχώς δεν κάνουν συγχρονισμό πουθενά), μια πυξίδα, φακό και τον Twitter client Twidroyd (για τον οποίον υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε κάποιο στέλεχος της ThL είναι φανατικός χρήστης του και αποφάσισε να εξοπλίσει με αυτόν όλες τις συσκευές της εταιρείας του είτε απλώς υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών).

    15379_1373539035-full

    15378_1373539035-full

    15373_1373539014-full

    15372_1373539013-full

    Ο task manager διαθέτει δύο πλήκτρα στο κάτω μέρος του. Με το ένα τρέχει ο αυτόματος καθαρισμός μνήμης και με το άλλο ανοίγει η διαχείριση εφαρμογών του Android. Το μενού των ρυθμίσεων διαθέτει και αυτό κάποια custom εικονίδια, ενώ ξεχωρίζουν φυσικά οι δυνατότητες διαχείρισης των δύο SIM που υποστηρίζει η συσκευή καθώς επίσης και η δυνατότητα ρύθμισης ώρας κατά την οποία θα κλείνει αλλά και που θα ξεκινά η συσκευή, αυτόματα. Κάτι που μου άρεσε είναι πως στα ρυθμιστικά του Android που κάνουν την εμφάνιση τους στη notification bar, υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του mobile internet ενώ, κάτι που δε μου άρεσε είναι πως το κουπί που πρέπει να κυλίσει κάποιος στο σωστό σημείο για να ξεκλειδώσει τη lockscreen πρέπει να τοποθετηθεί σε πολύ συγκεκριμένο σημείο, κάτι που μπορεί να σας καθυστερήσει. Επίσης, στα αρνητικά το ότι δεν μπόρεσα να εντοπίσω πρόβλεψη λέξεων για τα ελληνικά. Αυτό που διαπίστωσα στο τέλος είναι πως δεν δίνεται από κάποιο σημείο η δυνατότητα ελέγχου για αναβαθμίσεις του software, με την εταιρεία να απαντάει σε σχετικό ερώτημα χρήστη στο site της πως όταν υπάρχει νέο firmware θα στείλει e-mail. Χμμ…

    Θα σταθούμε λίγο στο κομμάτι των δύο καρτών SIM και στο πως τις διαχειρίζεται αυτές το Android. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα ύπαρξης διπλού πλήκτρου σε διάφορα σημεία του λειτουργικού (όπως στην εφαρμογή των μηνυμάτων) για την επιλογή της επιθυμητής κάρτας, ενώ δυνατότητες ρυθμίσεις διαφόρων επιλογών της SIM έχουμε «κατεβάζοντας» και τη notification bar (οι ρυθμίσεις αυτές κάνουν την εμφάνιση τους εάν βρισκόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία του λειτουργικού). Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, τις δυνατότητες αυτές μπορούμε να ρυθμίσουμε και μέσω των σχετικών επιλογών στο γνωστό μενού με τις ρυθμίσεις του Android. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε τις κάρτες κατά βούληση, να ρυθμίσουμε το λειτουργικό να μας ρωτά κάθε φορά ποια κάρτα θέλουμε να χρησιμοποιηθεί, να εμφανίζονται ξεχωριστά πλήκτρα σε διάφορα σημεία του OS για κάθε κάρτα, αλλά και να επιλέξουμε ξεχωριστά ποια κάρτα θα χρησιμοποιείται για τις φωνητικές κλήσεις μας, τα μηνύματα κειμένου, το mobile Internet κτλ. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις επαφές εμφανίζονται οι καταχωρήσεις που έχουμε και στις δύο SIM, ενώ φυσικά στη notification bar υπάρχει ξεχωριστό εικονίδιο για κάθε κάρτα.

    15383_1373539048-full

    Επιδόσεις / Benchmarks

    Θα ξεκινήσουμε από τις επιδόσεις της οθόνης, εκεί όπου διαπιστώσαμε πως οι Κινέζοι τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά, μιας και η οθόνη παρουσιάζει αρκετά καλά και «αληθινά» χρώματα, χωρίς εμφανή pixels. Μπορεί η ανάλυση να είναι κάπως χαμηλή (960 x 540 pixels, για να πέσει και το τελικό κόστος), εντούτοις, κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα είναι άλλο και είναι παράξενο: ενώ η φωτεινότητα της οθόνης είναι υψηλή, αυτή απλώς ουσιαστικά δεν μπορεί να μειωθεί, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και αν την ρυθμίσετε στο κατώτερο επίπεδο μέσω του σχετικού ρυθμιστικού του Android, αυτή θα είναι και πάλι πολύ υψηλή, με τη διαφορά χαμηλότερης και υψηλότερης να είναι ελάχιστη. Ουσιαστικά, το κινητό έχει αποφασίσει να σας κάψει τα μάτια, εάν το χρησιμοποιήσετε για αρκετή ώρα βράδυ.

    Περνάμε στα του ήχου, όπου και εδώ το νόμισμα έχει δύο πλευρές. Ενώ λοιπόν αυτά που ακούμε από το ακουστικό κατά τη διάρκεια των κλήσεων μας είναι δυνατά και καθαρά, χωρίς διακοπές, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και για την άλλη πλευρά, τον συνομιλητή μας, μιας και σε αρκετές κλήσεις που έκανα, υπήρχαν παράπονα πως ο ήχος είναι πολύ άσχημος, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το δίκτυο ή την κάλυψη. Κάποιος μου τόνισε μάλιστα πως ήταν η χειρότερη επικοινωνία μέσω κινητού που είχε ποτέ. Φαίνεται λοιπόν πως το W100 δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά στο να φτάσει την φωνή σας στα αυτιά του άλλου.

    Όσον αφορά στα του φωτογραφικού τομέα, εδώ, όπως είπαμε και στην αρχή, υπάρχει μια έκπληξη, καθώς η εμπρόσθια κάμερα δεν είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά των 5megapixel, με την οπίσθια να φτάνει τα 8megapixel (τόσα αναφέρει η εταιρεία επισήμως στην μια ιστοσελίδα της, καθώς σε άλλη σελίδα αναφέρει 12MP. Η ανάλυση των φωτογραφιών πάντως είναι 4096*3072 pixels). Και εδώ όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται, μιας και η οπίσθια παράγει φωτογραφίες με λίγες λεπτομέρειες και αρκετό θόρυβο, ακόμη και υπό το φως της ημέρας. Έτσι, μάλλον θα περίμενε κανείς περισσότερα από μια κάμερα αυτής της ανάλυσης. Παρόμοιας ποιότητας είναι και τα βίντεο, καθώς δεν τρίβαμε τα μάτια μας με το αποτέλεσμα (αλλά από το ότι είχαν κοκκινίσει από το φως της οθόνης).

    15381_1373539044-full

    Περνώντας στα της μπαταρίας και αφού υπενθυμίσουμε πως στο πακέτο θα βρείτε δύο μπαταρίες των 1800mAh, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως αυτό γίνεται για τον απλό λόγο του ότι η συσκευή χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει, εάν τοποθετήσετε σε αυτήν δύο κάρτες SIM και τις έχετε ενεργοποιημένες ταυτόχρονα. Κατάφερα να την φτάσω στο μισό μετά από 2 ώρες χρήσης mobile Internet και μερικών κλήσεων, κάτι που βάζει σίγουρα στα θετικά (και στα αναγκαστικά) την ύπαρξη και δεύτερης μπαταρίας στη συσκευασία.

    Για την αξιολόγηση των επεξεργαστικών δυνατοτήτων του W100 έτρεξα τέσσερα benchmarks, κάνοντας κάθε φορά επανεκκίνηση αυτής. Τα benchmarks αυτά ήταν τα Quadrant, AnTuTu, Vellamo και Geekbench και τα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε και στις συνοδευτικές screenshots. Έτσι, η πρόταση της ThL κατάφερε στο Quadrant 4001 πόντους, στο AnTuTu έφτασε τους 13.428 και στο Geekbench τους 1.343 βαθμούς. Όσον αφορά τις διάφορες δοκιμασίες του Vellamo, εδώ έχουμε 1.484 βαθμούς στο HTML5 test, 432 στο Metal test, 1.304 στο Octane και 22 στο Advanced video. Βλέπουμε πως η συσκευή τα καταφέρνει αρκετά καλά στα benchmarks, κάτι που διαπιστώνει κανείς και μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης μαζί της. Η αλήθεια είναι βέβαια πως θα περιμέναμε κάτι περισσότερο από το 1GB μνήμης RAM με το οποίο έρχεται εξοπλισμένο (ίσως 2), αλλά και πάλι, υπάρχει το χαμηλό κόστος, από κάπου θα πρέπει να μειωθούν τα έξοδο, παρά την επιθετική πολιτική τιμολόγησης. Τέλος, δεν διαπιστώσαμε κάποιο lag κατά την περιήγηση μας στα μενού του Android, ενώ είδαμε πως κάποιες φορές το κινητό έχει την τάση, για αδιευκρίνιστους λόγους, να φεύγει από την εφαρμογή και να επιστρέφει στην κεντρική οθόνη.

    15380_1373539043-full

    Τελικά αξίζει;

    Το W100 προσφέρει παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις με αυτές που βρίσκουμε σε συσκευές επώνυμων εταιρειών, smartphones τα οποία τιμολογούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Εάν ψάχνετε για ένα κινητό τηλέφωνο με τετραπύρηνο επεξεργαστή, μεγάλη οθόνη και εφοδιασμένο με το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα της Google καθώς επίσης και την πληθώρα εφαρμογών που προσφέρει αυτό, τότε η πρόταση της ThL είναι άξια προσοχής.

    Και πάλι, ευχαριστούμε το κατάστημα e-smartbuy.gr για την παραχώρηση της συσκευής για τις ανάγκες της παρουσίασης.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles