32.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
More

  Το “μέλλον” είναι εδώ… Η Huawei ανακοίνωσε τον mobile επεξεργαστή Kirin 980 στην IFA 2018!

  Στην ομιλία του στην IFA 2018 με τίτλο “Η Απόλυτη Ισχύς της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Φορητές Συσκευές”, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Καταναλωτικών Συσκευών της Huawei, Richard Yu, παρουσίασε τον επεξεργαστή Kirin 980 που θα επιφέρει επανάσταση στις φορητές συσκευές που ενσωματώνουν δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Ως ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος επεξεργαστής 7 νανομέτρων κατασκευασμένος από την Taiwan Semiconductor Manufacturer Company’s (TSMC), ο Kirin 980 συνδυάζει την – κορυφαία στην κατηγορία του – απόδοση, επάρκεια, συνδεσιμότητα και διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης.

  «Πέρυσι, παρουσιάσαμε τον Kirin 970 με ενσωματωμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης αλλά για  φέτος έχουμε σχεδιάσει έναν πανίσχυρο επεξεργαστή που όχι μόνο διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει στους καταναλωτές πραγματικά πρωτοποριακές επιδόσεις.» ανέφερε ο Richard Yu. ‘’Εξοπλισμένος με τα νέα CPU, GPU και Dual NPU, ο Kirin 980 είναι η απόλυτη μηχανή που θα τροφοδοτήσει τις επόμενης γενιάς ψυχαγωγικές και παραγωγικές εφαρμογές.’’

  Kirin 980 -1

  Απόλυτη Υπεροχή

   Η τεχνολογία αιχμής των 7 νανομέτρων της Taiwan Semiconductor Manufacturer Company επιτρέπει στον Kirin 980 να ενσωματώνει 6.9 δισεκατομμύρια transistors μεγέθους 1cm2, έως και 1.6 φορές περισσότερα  transistors σε σχέση με τον προηγούμενο επεξεργαστή. Συγκρίνοντας το 10nm process με το 7nm process πετυχαίνει κατά 20% μεγαλύτερη βελτίωση στην επίδοση του SoC και 40% μεγαλύτερη επάρκεια.

  Ο Kirin 980 είναι επίσης ο πρώτος SoC που ενσωματώνει πυρήνες Cortex-A76, οι οποίοι είναι κατά 75% πιο ισχυροί και κατά 58% πιο αποδοτικοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους προηγούμενης γενιάς. Στην οκταπύρηνη διάταξη, η CPU του Kirin 980 αποτελείται από 2 πυρήνες Cortex-A76 υψηλών επιδόσεων, 2 πυρήνες Cortex-A76 υψηλής αποδοτικότητας και τέσσερις πυρήνες Cortex-A55 μέγιστης αποδοτικότητας. Για την πλήρη αξιοποίηση αυτής της διάταξης, η Huawei ανέπτυξε το καινοτόμο Kirin CPU subsystem με τεχνολογία Flex-Scheduling που κατανέμει με ευελιξία τις επεξεργαστικές απαιτήσεις στους κατάλληλους πυρήνες. Έτσι με τον τρόπο αυτό οι πυρήνες υψηλών επιδόσεων καλούνται να διαχειριστούν εφαρμογές με μεγάλο όγκο, οι πυρήνες υψηλής αποδοτικότητας καλούνται να εξασφαλίσουν μακροχρόνια απόδοση και οι πυρήνες μέγιστης αποδοτικότητας καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, απλές δραστηριότητες με μέγιστη επίδοση ισχύος. Εκτελώντας τις διεργασίες σε πρωτόγνωρα υψηλή ταχύτητα, σε σύγκριση με μοντέλα προηγούμενης γενιάς, ο Kirin 980 επιτρέπει την ταχύτερη εκκίνηση εφαρμογών, καλύτερης multi-tasking εμπειρίας χρήσης. Για να εξυπηρετήσει τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις γραφικών στα παιχνίδια που αναπτύσσονται για φορητές συσκευές, η Huawei ενσωμάτωσε στον Kirin 980 την κάρτα γραφικών Mali-G76 εξασφαλίζοντας έτσι ασυναγώνιστη εμπειρία gaming. Η Mali-G76, κάνοντας το ντεμπούτο της με τον Kirin 980, προσφέρει κατά 46% μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και κατά 178% μεγαλύτερη απόδοση συγκριτικά με μοντέλα προηγούμενης γενιάς αφού ενσωματώνει την καινοτόμο τεχνολογία clock boosting που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για την έξυπνη ταυτοποίηση του όγκου διεργασίας gaming και την κατάλληλη προσαρμογή κατανομής πόρων για την καλύτερη απόδοση του gaming.

  Η πρώτη διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης

  Ο Kirin 980 δημιουργεί νέα δεδομένα στο On-Device AI. Με διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης (Dual NPU) αναβαθμίζει την εμπειρία της τεχνητής νοημοσύνης με μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ.  Χάρη στη διπλή μονάδα NPU, ο Kirin 980 μπορεί να αναγνωρίσει έως και 4500 εικόνες το λεπτό, ικανότητα αυξημένη κατά 120% συγκριτικά με τον Kirin 970, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την πρωτοπορία της Huawei στον μηχανισμό On-Device AI. Επιπλέον, ο Kirin 980 υποστηρίζει τα κοινά  πλαίσια τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) όπως Caffee, Tensorflow και Tensorflow Lite, ενώ παρέχει μια γκάμα εργαλείων που απλοποιεί την δυσκολία του μηχανισμού On-Device AI, επιτρέποντας στους προγραμματιστές την εύκολη πρόσβαση στην κορυφαία ισχύ επεξεργασίας του Dual NPU.

  Kirin 980 -5

  Πλήρως Εξοπλισμένος ISP

  Επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή φωτογραφική εμπειρία για smartphone, η Huawei έχει ενσωματώσει στο SoC έναν μοναδικό ISP (Image Signal Processor) 4ης γενιάς. Επιτυγχάνοντας αύξηση 46% στην επεξεργασία συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο, ο νέος ISP προσφέρει καλύτερη υποστήριξη, καθώς και νέα τεχνολογία χρωματικής αναπαραγωγής HDR (color reproduction) που μπορεί να ρυθμίσει την αντίθεση της εικόνας και να φωτίσει αντικείμενα σε διάφορα σημεία της εικόνας. Επιπλέον, ο Kirin 980 χρησιμοποιεί τη multi-pass λύση μείωσης θορύβου και αφαιρεί με ευστοχία αντικείμενα χωρίς όμως να επηρεάζει τις λεπτομέρειες της εικόνας, ενώ εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα φωτογραφιών ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό του ISP είναι ο βελτιωμένος εντοπισμός κίνησης. Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να τραβήξει μια φωτογραφία ενός ανθρώπου εν κινήσει, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως το αντικείμενο με ακρίβεια που αγγίζει το 97,4%! Επιπλέον, η αύξηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή βίντεο, ανέδειξε την ανάγκη για αυξημένες δυνατότητες λήψης βίντεο. Ο Kirin 980 υιοθετεί μία νέα φόρμουλα επεξεργασίας λήψης βίντεο, επιτρέποντας στην κάμερα να βιντεοσκοπεί με κατά 33% μικρότερη καθυστέρηση.

  Παγκόσμιας Κλάσης Συνδεσιμότητα

  Για να προσφέρει την καλύτερη συνδεσιμότητα στους χρήστες των συσκευών που διαθέτουν τον Kirin 980, η Huawei ενσωμάτωσε το πρώτο modem παγκοσμίως που υποστηρίζει LTE Cat.21 με μέγιστη ταχύτητα λήψης τα 1.4Gbps. Επιπρόσθετα ο Kirin 980 υποστηρίζει λειτουργία carrier aggregation, ακόμα και σε ζώνες συχνοτήτων, ώστε οι χρήστες να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους φορείς κινητής τηλεφωνίας της προτίμησής τους απολαμβάνοντας την ίδια κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται.

   

  Η νέας γενιάς εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης πλησιάζει. Μείνετε συντονισμένοι για το λανσάρισμα του Kirin 980 που θα τροφοδοτεί τις συσκευές της νέας σειράς Mate, που προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2018.*

  ****

  *Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Kirin 980 δεν αντιπροσωπεύουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τηλεφώνου που θα χρησιμοποιεί το chip. Όλα τα δεδομένα και συγκριτικά αποτελέσματα είναι βασισμένα σε εσωτερικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

  Πέτρος Κυπραίος
  Πέτρος Κυπραίος
  Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles