18.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Ναι, μπορούμε να ονειρευόμαστε το Inbox απαλλαγμένο από junk mail

    Η εταιρεία ασφαλείας FireEye και η υπηρεσία παρακολούθησης spam SpamHaus συνεργάστηκαν με τοπικούς ISP σε 4 χώρες για να «κατεβάσουν» το Grum, ένα botnet που θεωρείται υπεύθυνο για το 1/3 της παγκόσμιας κυκλοφορίας spam mails και λειτουργούσε μέσα από ένα δίκτυο 20000 μολυσμένων υπολογιστών.

    Botnet ονομάζεται μία ομάδα από υπολογιστές που έχουν μολυνθεί από ιό, ο οποίος επιτρέπει στους «επαγγελματίες» των spam να ελέγχουν τα PC αυτά και να στέλνουν εκατομμύρια spam emails μέσα από servers που ονομάζονται Command and Control (C&C). Οι servers C&C του Grum, βρίσκονταν κυρίως στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Παναμά.

    Το botnet Grum φέρεται ότι λειτουργούσε από το 2008. Στις αρχές του 2012, υπολογίστηκε από τις εταιρείες ασφαλείας ότι το Grum ήταν υπεύθυνο για την αποστολή του 1/3 spam mails παγκοσμίως. Η εταιρεία FireEye, συνεργάστηκε με τοπικούς παρόχους ίντερνετ και αρχικά, έκλεισε ένα C&C server του botnet στην Ολλανδία. Έπειτα, την Τρίτη 17 Ιουλίου, ISP από τον Παναμά, συνεργάστηκε και έκλεισε άλλος ένας server εκεί. Το botnet, όμως, λειτουργούσε σε δύο μέρη. Ένα μέρος ελεγχόταν από τον server στον Παναμά και το δεύτερο μέρος ελεγχόταν από τη Ρωσία.

    Οι administrators του botnet, μετά το κλείσιμο του server στον Παναμά, οδήγησαν τους «μολυσμένους» υπολογιστές, σε ένα server στην Ουκρανία. Η FireEye συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές και εκεί, με αποτέλεσμα, 6 δευτερεύοντες servers στην Ουκρανία και ο ένας βασικός στη Ρωσία, να κλείσουν το πρωί της Τετάρτης 18 Ιουλίου.

    Αυτό σημαίνει πως χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία ή ο Παναμάς, σταματούν να είναι ο παράδεισος των Spam; Απ’ ότι φαίνεται, ναι.

    Πηγή: ibitimes

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles