18.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Μπορεί η Microsoft να κερδίσει το «στοίχημα» των Windows 8;

    Όπως όλοι έχουν αντιληφθεί μέχρι στιγμής, τα Windows 8 δεν εξελίσσονται ακριβώς σε αυτό που θα λέγαμε «επιτυχία» της Microsoft. Η εταιρεία πήρε ένα μεγάλο ρίσκο με το καινοτόμο λειτουργικό σύστημα, το όποιο γνώριζε εξ’αρχής και μάλιστα είχε δηλώσει επίσημα πριν τη κυκλοφορία του. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το ότι αποτυγχάνει.

     win8rants1

    Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς μέχρι στιγμής τα 8 δεν έχουν την απήχηση των 7, παρά τα πρώτα νούμερα πωλήσεων που ήταν ενθαρρυντικά. Βέβαια, τα 7 διαδέχθηκαν τα Vista, που ομολογουμένως ήταν από τα χειρότερα λειτουργικά της Microsoft, οπότε η επιτυχία τους ήταν αρκετά ευκολότερη. Δυστυχώς για τη Microsoft και τον CEO της, Steve Ballmer, το «στοίχημα» μέχρι στιγμής χάνεται και ακόμη και μεγάλοι εταίροι της εταιρείας, όπως η Samsung, γκρινιάζουν στα τριμηνιαία meetings, ζητώντας καλύτερα αποτέλεσματα.

    Το βάρος έχει πέσει στο 8.1 update, το οποίο καλείται να σώσει τα προσχήματα και να βελτιώσει σημαντικά τη χρηστικότητα του OS, είτε βελτιώνοντας κάποιες λειτουργίες και προσθέτοντας επιλογές και νέα menus, είτε επαναφέροντας το Start Button (αν και όχι όπως το ξέραμε)…εν γένει με όποιο τρόπο μπορεί. Φυσικά θα διατεθεί δωρεάν (η preview έκδοση ήδη κυκλοφορεί) από το φθινόπωρο, αν και αρχικά υπήρχαν φήμες πως ίσως θα κόστιζε στους χρήστες, όπως τα updates του OS X. Τα Windows RT tablets (ARM) έχουν πατώσει σε πωλήσεις, ενώ το 2ο τρίμηνο του 2013 το Windows division της MS κατέγραψε 1,3 δις δολλάρια μειωμένα κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012. Οι πωλήσεις του Surface έπαιξαν μεγάλο ρόλο σε αυτές τις απώλειες, για τις οποίες παραπονούνται οι μέτοχοι και οι εταίροι.

    win8rants4

    Το σφάλμα της Microsoft ήταν πως στόχευσε τα tablets και τις οθόνες αφής, βασιζόμενη στο momentum που έχουν αυτές οι συσκευές στην αγορά αλλά και στην αρτιότητα του «δικού της» Surface. Καλό το Surface, αλλά οι χρήστες δεν ήταν έτοιμοι για μια τέτοια μετάβαση ακόμη, σίγουρα όχι με αυτό τον τρόπο. Τα Windows 8, εν μια νυκτί, προσπάθησαν να ξεριζώσουν τα παραδοσιακά desktops από τη ζωή μας και να βάλουν με το ζόρι ένα tablet στα χέρια μας. Απέτυχαν.

    win8rants2

    Φυσικά, η εταιρεία έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την πλατφόρμα και θα τη στηρίξει μέχρι τέλους. Πιστεύουμε πως η κατάσταση σταδιακά θα βελτιωθεί και στο μέλλον δε θα συγκρίνουμε τα 8 με τα αποτυχημένα Vista, παρά θα τα θυμόμαστε σαν ένα μεταβατικό OS που ίσως έπρεπε να «θυσιαστεί» για να περάσουμε στην επόμενη γενιά υπολογιστών, αφήνοντας για πάντα πίσω τα παραδοσιακά “desktops” μας. Η αλήθεια είναι πως κάθε τι το καινούργιο ανέκαθεν τρόμαζε και ξένιζε τους χρήστες, που επιθυμούν σταθερότητα, αίσθημα ασφάλειας, εξοικείωση. Γι’αυτό τα Windows 8 χρειάζονται πίστωση χρόνου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τα «προλάβει» το computer hardware, ώστε να δείξουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Δυστυχώς γι’αυτήν, έχει ένα ισχυρό αντίπαλο απέναντί της, το Android και τις συσκευές που το φέρουν…αντίπαλος που έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό χάρη στο μικρό κόστος και τις πολλές δυνατότητές του. Ο χρόνος θα δείξει…

    win8rants3

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles