Η παγωμένη Ευρώπη, που αποτελεί δορυφόρο του Δία, έχει μέση θερμοκρασία μείον 170 βαθμοί Κελσίου και η ατμόσφαιρά της είναι πολύ αραιή, καθώς έχει μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό της επιφανειακής πίεσης της γήινης ατμόσφαιρας.
Μόνιμοι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης
Πρόσφατες παρατηρήσεις με το ευρω-αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψαν την παρουσία μόνιμων υδρατμών στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης, αν και περιέργως μόνο στο ένα ημισφαίριό της. Είχε προηγηθεί πρόσφατα ανάλογη ανακάλυψη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός άλλου φεγγαριού του Δία, του Γανυμήδη.
Η Ευρώπη εκτιμάται ότι, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της, διαθέτει ένα τεράστιο ωκεανό, που, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες, θα μπορούσε να φιλοξενεί μορφές ζωής, γι’ αυτό αποτελεί κατ’ εξοχήν στόχο προτεραιότητας για εξερεύνηση.
Στο παρελθόν είχαν βρεθεί ενδείξεις υδρατμών στην Ευρώπη, που σχετίζονται με τους παροδικούς πίδακες που, πηγάζοντας από τα βάθη της, εκτινάσσονται ψηλά στο διάστημα σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων, μέσω ρωγμών στους επιφανειακούς πάγους. Όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι υδρατμοί είναι πιο μόνιμοι και εξαπλωμένοι σε μεγαλύτερη περιοχή, αν και περιορίζονται μόνο στο ένα ημισφαίριό της.
Διαβάστε επίσης:
“Βουλιάζει” η Γη από ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα! 57,4 εκατ. τόνοι προστίθενται το 2021