17.5 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
More

    Ρουμανία: Εντείνεται ο ανταγωνισμός

    Η τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ρουμανίας, που σημείωσε πτώση 8,3% το 2009 και έπεσε στα 5,1 δισ. δολάρια, θα αρχίσει ξανά την άνοδο σύμφωνα με μία μελέτη της Pyramid Research. H άνοδος, βέβαια, θα γίνει με αργούς ρυθμούς της τάξης του 2.9% κάθε χρόνο, οι οποίοι επηρεάζονται από τα “περίεργα” δημογραφικά της Ρουμανίας (υπογεννητικότητα, μετανάστευση κλπ). Το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς είναι η κινητή με 63% και ακολουθεί η σταθερή με 37%.
    Το βέβαιο είναι ότι τα κέρδη της Vodafone και της Orange που κατέχουν το 70% της αγοράς των 29.3 εκατ. συνδέσεων, (διείσδυση 137%), σημείωσαν σημαντική πτώση, αφενός μεν εξαιτίας της μείωσης των τιμών λόγω ανταγωνισμού και αφετέρου λόγω  της πτώσης των τελών τερματισμού στα κινητά δίκτυα.
    Ενδεικτικό του ανταγωνισμού και της αναζήτησης νέων πηγών εσόδων, είναι ότι η Cosmote Romania, η ρουμανική θυγατρική της Cosmote, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες να προσφέρει το πακέτο υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων web’n’walk, ενώ το Φεβρουάριο έκλεισε συμφωνία με την ZTE για HSPA+, γεγονός που δείχνει τον σαφή προσανατολισμό της προς τα mobile data. Πρόσφατα μάλιστα , σαν αποτέλεσμα της εξαγοράς της Zapp, ανακοίνωσε την προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών 3G σε 11 ρουμανικές πόλεις και 300 σημεία καλύπτοντας το 58% του πληθυσμού.
    O ανταγωνισμός και το «ροκάνισμα» των κερδών στην αγορά κινητής είναι η απαισιόδοξη πλευρά του νομίσματος διότι η αισιόδοξη προβλέπει διψήφια νούμερα ανάπτυξης σε αρκετούς τομείς όπως: VoiP, mobile data & DSL ενώ σημαντική ανάπτυξη θα παρουσιάσει και η αγορά του Pay-TV. Στην αγορά σταθερής θεωρείται ιδιαίτερα έξυπνη η κίνηση της Romtelecom να αναπτύξει πριν ένα χρόνο δίκτυο mobile broadband CDMA, προκειμένου να προσφέρει την υπηρεσία Clicknet Everywhere, ενώ οι Orange και η Vodafone από την άλλη πιέζουν τον ρυθμιστή (Ancom) για ακόμα χαμηλότερες τιμές στο LLU προκειμένου να διευκολυνθεί η δραστηριοποίησή τους στη συγκεκριμένη αγορά. Όλα αυτά βεβαίως στο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, ενώ παράλληλα η Ancom ασχολείται αυτή την περίοδο και με την ανακατανομή του φάσματος. “Tutto il mondo un paese” όπως σχολίασε και ο Mobilius!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles