22.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Αυστραλία vs Google, η νέα διαμάχη που ίσως αλλάξει τα πάντα για τις μηχανές αναζήτησης

    Το νεότερο επεισόδιο στο serial “κυβερνήσεις vs τεχνολογικών κολοσσών” περιλαμβάνει τη διαμάχη Αυστραλίας-Google, με αφορμή ένα νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.

    Σύμφωνα με αυτόν, η Google θα πρέπει να μοιράζεται τα κέρδη της με τα ΜΜΕ καθώς αρκετοί χρήστες αναζητούν ενημέρωση μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google. Η εταιρεία έχει αποκομίσει έσοδα ύψους $40 δις από την αγορά της Αυστραλίας, πληρώνοντας 1,1% σε φόρους, ήτοι περί τα $45 εκατομμύρια. Σε συνδυασμό με την πτώση των διαφημιστικών εσόδων για τα έντυπα ΜΜΕ (75% τα τελευταία 15 χρόνια) αλλά και το ολιγοπώλιο Google-Facebook που αποκομίζει τα 4/5 του παγκόσμιου, online budget διαφήμισης, η κυβέρνηση της Αυστραλίας θέλει ένα κόμματι αυτών των χρημάτων να επιστρέψει στις εγχώριες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, 1 στις 8 αναζητήσεις των Αυστραλών στο Google αφορούν ειδήσεις (12,5%).

    Η Google από την πλευρά της δηλώνει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει με ένα τέτοιο νόμο σε ισχύ και απειλεί με διακοπή της λειτουργίας του Google Search στην Αυστραλία. Η “απάντηση” αυτή κρίνεται εκβιαστική από τους νομοθέτες της χώρες και οι γερουσιαστές της δείχνουν επιθετικές διαθέσεις, δηλώνοντας πως αν τα καταφέρουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

    Η Google επιβεβαίωσε πως ήδη κάνει δοκιμές στο 1% των Αυστραλών χρηστών της, μπλοκάροντας τα ειδησεογραφικά sites από την μηχανή αναζήτησής της. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ενώ η εταιρεία αναφέρει την πλατφόρμα Google News ως απόδειξη της στήριξής της προς τη δημοσιογραφία.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles