Όταν την περασμένη Πέμπτη η Apple ανακοίνωσε την εφαρμογή iBooks Author, έδειξε πώς μπορεί κανείς να φτιάξει το δικό του βιβλίο ή εγχειρίδιο με πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν.
Γραφικά, 3D models, πολυμέσα σε συνδυασμό με το κείμενο, θα δώσουν σε οποιονδήποτε έχει να μοιραστεί κάτι με τον κόσμο, ένα εξαιρετικό εργαλείο για να πει αυτό που έχει να πει και να το δείξει.
Τέλεια λοιπόν. Η μόνη διαφορά είναι πως, αν αποφασίσετε να πουλήσετε το πόνημά σας, η Apple είναι σαφής:
“IMPORTANT NOTE: If you charge a fee for any book or other work you generate using this software (a “Work”), you may only sell or distribute such Work through Apple (e.g., through the iBookstore) and such distribution will be subject to a separate agreement with Apple.”
Σε ελεύθερη μετάφραση, “αν αποφασίσετε να χρεώσετε αντίτιμο για κάθε βιβλίο ή άλλη εργασία που παράγετε με αυτό το λογισμικό, μπορείτε μόνο να το διανείμετε μέσω της Apple (π.χ. μέσω του iBookstore) και κάποια τέτοια διανομή θα υπόκειται σε ξεχωριστή συμφωνία με την Apple”.
Αυτή η “διευκρίνιση” έχει ξεσηκώσει σάλο στο διαδίκτυο και όχι άδικα. Είναι πολλές οι φορές που έχουμε συζητήσει για το πόσο κλειστό είναι το σύστημα της Apple και τα e-books δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.
Στο PCmag.com o Sascha Segan γράφει: “Με το iBooks Author, η Apple δημιούργησε ένα κόλπο για να “εξοντώσει” τα δικαιώματα των συγγραφέων στο έργο τους”, προσθέτοντας αργότερα πως “η Apple έχει την ιδιοκτησία της δημιουργικής διαδικασίας οποιουδήποτε χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο. Αν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ένα iBook, μόλις δώσατε στην Apple τον απόλυτο έλεγχο στη διανομή και κυκλοφορία της δουλειάς σας. Αυτό είναι ανάλογο με την συνιδιοκτησία του έργου σας”.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν την Apple. Λένε, εύλογα πως δεν υπάρχει “τσάμπα” σε αυτόν τον κόσμο και ότι τα πάντα έρχονται με ένα αντίτιμο. H Apple δίνει ένα εργαλείο που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των στελεχών της και το δίνει δωρεάν. Με κάποιο τρόπο θα θέλει να κάνει απόσβεση. Ο λόγος που το έδωσε στην αγορά είναι για να δημιουργήσει περιεχόμενο για το iBookstore. Και επειδή είναι εταιρεία, φυσικά και θα επιθυμεί να έχει οικονομικό κέρδος από την όλη διαδικασία.
Η εποχή που ο Γουτεμβέργιος τύπωνε βιβλία και άλλοι ακολουθούσαν το παράδειγμά του, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η ανθρωπότητα. Σίγουρα ο Γουτεμβέργιος δεν διέθετε το μόνο τυπογραφείο. Υπήρξαν άλλοι που αντέγραψαν και εξέλιξαν την τέχνη του, με αποτέλεσμα να φτιάχνονται τα βιβλία με τον τρόπο που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στην εποχή που ζούμε όμως, οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή μας, μπορούμε να πιστεύουμε πως ανήκουν στην ανθρωπότητα και την εξέλιξή της, ή σε αυτόν που τις δημιούργησε και εσαεί θα το καρπώνεται αυτό;
Πηγές: Los Angeles Times, PCMag.com, Telegraph