20.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο βακτήριο! Είναι ορατό με γυμνό μάτι

    Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε τη λέξη βακτήριο, φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός οργανισμού που είναι αδύνατο να δούμε με γυμνό μάτι. Πρόσφατα όμως, έγινε γνωστή η ανακάλυψη του πρώτου βακτηρίου, το οποίο δεν απαιτεί μικροσκόπιο για να το παρατηρήσει κανείς, αφού είναι ορατό με γυμνό μάτι.

    Ονομάζεται Thiomargarita magnifica και στο μέγεθος μπορεί να είναι όσο μια ανθρώπινη βλεφαρίδα. Αυτό το καθιστά μεγαλύτερο από κάποιους πιο σύνθετους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα μερικές μικροσκοπικές μύγες ή είδη σκουληκιών. Το μεγαλύτερο βακτήριο ανακαλύφθηκε πρώτη φορά από τον ωκεανολόγο Olivier Gros στην Καραϊβική το 2009.

    Όσον αφορά το μέγεθος του οργανισμού, ο Gros στην αρχή πίστευε ότι πρόκειται για κάποιον ευκαρυωτικό και όχι για κάποιον προκαρωτικό οργανισμό, όπως ένα βακτήριο. Φυσικά, διαπίστωσε το λάθος όταν επέστρεψε στο εργαστήριο και συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως έδειχναν.

    Αρκετά χρόνια μετά, ο Jean-Marie Volland και η ομάδα του στο Lawrence Berkeley National Laboratory στην Καλιφόρνια έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά στο βακτήριο, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μονοκύτταρο οργανισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Johnny Depp: Προειδοποιεί τους fans για ψεύτικους λογαριασμούς στα social media

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles