18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Apple iPhone 6s Plus Ηands-On Review: «Μεγάλες προσδοκίες… μικρές διαφορές»

    Η Apple πέρσι θέλησε να προσελκύσει με το iPhone 6 Plus, το τμήμα του καταναλωτικού κοινού που παρουσιάζει μία σαφή προτίμηση στα «μεγάλα» smartphones. Αναμφίβολα, η κυκλοφορία του iPhone 6 Plus αποτέλεσε ομολογουμένως μία «έκπληξη» από την Apple, καθώς μέχρι τότε η εταιρεία με έδρα το Cupertino, δεν εμφανιζόταν και ιδιαιτέρως «ζεστή» στο να προχωρήσει στην κυκλοφορία ενός iPhone με μεγάλο display (παρόλο που ο ανταγωνισμός το είχε τολμήσει καιρό πριν). Παρόλα αυτά, μερικές φορές οι καταναλωτικές τάσεις είναι εκείνες που καθοδηγούν την τεχνολογία, για αυτό και η ύπαρξη ενός iPhone με ευμέγεθες display φιλοδοξεί να ικανοποιήσει την ανάγκη και τη ζήτηση του κοινού για smartphones με μεγάλη οθόνη (είναι γνωστό ότι οι αγορές της Ασίας παραδοσιακά διψούν για μικρά «κτήνη» – phablets που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και τις 6 ίντσες). Έτσι λοιπόν, δεν θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση που και στη φετινή έκδοση του iPhone (6s) ακολουθήθηκε η ίδια τακτική, καθώς εκτός από το iPhone 6s των 4.7 ιντσών στην αγορά κυκλοφορεί και το μεγάλο του αδερφάκι των 5.5 ιντσών, iPhone 6s Plus.

    iPhone 6s Plus (5)

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 158,2×77,9×7,3 mm
    • Βάρος: 192 γρ.
    • Οθόνη: 5.5” IPS Retina HD (1080×1920 pixels), 3D Touch display
    • Επεξεργαστής: Apple A9 Dual-Core στα 1,84GHz
    • Μνήμη: 2GB RAM, 16/64/128 GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dual band-Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.2-A2DP-LE, USB v2.0 (reversible connector), GPS-GLONASS (με A-GPS), NFC (μόνο για Apple Pay)
    • Λειτουργικό: iOS 9 (upgradeable σε 9.0.2)
    • Κάμερα: iSight 12MP (4032×3024 pixels) με dual-LED flash, HDR, OIS, λήψη video στα 1080p και 2160p (30/60/120 FPS), slow-motion video, timelapse, εμπρόσθια selfie cam στα 5MP με δυνατότητα video recording στα 1080p
    • Μπαταρία: 2.750mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων (TouchID), ελαιοφοβική επίστρωση οθόνης
    • Χρώματα: Space Gray, Silver, Gold, Rose Gold


    «Εξωτερικές» εντυπώσεις

    Στο αναλυτικό hands-on review του iPhone 6s που σας παρουσιάσαμε σταθήκαμε στο πόσο συμπαγές και ποιοτικό είναι από άποψη υλικών κατασκευής και το iPhone 6s Plus δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. To Αλουμίνιο 7000 με το οποίο έχει επενδυθεί το νέο iPhone σίγουρα αφήνει στο παρελθόν τα ενοχλητικά σκάνδαλα για την Apple τύπου bendgate, αν και η νέα συσκευή της Apple έχει «τσιμπήσει» λίγο στο βάρος της, καθώς σε σύγκριση με το παλαιότερο iPhone 6 Plus παρατηρούμε ότι η νέα ναυαρχίδα της Apple «ζυγίζει» περίπου 20 γραμμάρια παραπάνω. Όπως βέβαια γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι διαστάσεις του είναι εντελώς διαφορετικές σε σύγκριση με το iPhone 6s (158,2×77,9×7,3 mm έναντι 138,3×67,1×7,1 mm).

    iPhone 6s Plus (1)

    iPhone 6s Plus (2)
    iPhone 6s Plus (3)
    Το ζήτημα βέβαια με το iPhone 6s Plus δεν έχει να κάνει τόσο με το βάρος του ή την (αναβαθμισμένη) ανθεκτικότητα του, όσο με το γενικότερο σχεδιασμό του. To γεγονός ότι είναι πιο πλατύ και μακρύ από πολλά Android phablets που κυκλοφορούν και τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και μεγαλύτερο display σίγουρα πρόκειται για κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο. Το iPhone 6s Plus απλώς κουβαλάει μαζί του το «περσινό» design του iPhone 6 Plus, για αυτό και εξακολουθεί και παραμένει μία μάλλον άκομψη συσκευή, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να χωρέσει σε τσέπες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεχάσετε τον χειρισμό με το ένα χέρι, καθώς πολύ απλά δεν… βολεύει! Ο ανταγωνισμός τα πάει πολύ καλύτερα στον τομέα του design και η αλήθεια είναι ότι η Apple σίγουρα θα σκεφτεί στο μέλλον τον σχεδιασμό του μεγάλου μοντέλου της (ή μπορεί να την δούμε να κυκλοφορεί ένα πιο «μαζεμένο» iPhone 7 που να βρίσκεται στο ενδιάμεσο των δύο συσκευών – στις 5 με 5.2 ίντσες για παράδειγμα). Ουσιαστικές διαφορές λοιπόν δεν θα συναντήσετε στην εξωτερική εμφάνιση και στο σχεδιασμό που μπορεί ναι μεν να μην εξυπηρετεί, αλλά οι λάτρεις των phablets (που είναι ενδεχομένως πιο συνηθισμένοι) δύσκολα θα παραπονεθούν.

    iPhone 6s Plus (4)

    Οθόνη, επιδόσεις και (ελάχιστες) αλλαγές…

    Εάν η Retina HD οθόνη του iPhone 6s ήταν όμορφη στο iPhone 6s Plus η ομορφιά αυτή πολλαπλασιάζεται επί δύο. Μόνο και μόνο ότι η ανάλυση της βρίσκεται στα 1080p (1080×1920 pixels έναντι 750×1334 pixels του iPhone 6s) αν μη τι άλλο μπορεί να τραβήξει περισσότερο το βλέμμα, χαρίζοντας καλύτερη ευκρίνεια, αφού ο αριθμός της πυκνότητας των pixels είναι ακόμη μεγαλύτερος (στα 401ppi έναντι των 326ppi του iPhone 6s).

    iPhone 6s Plus (6)

    Όπως και στο μικρότερο αδερφάκι του έτσι και εδώ υπάρχει ένα πολύ πιο ενισχυμένο γυαλί, ενώ όπως ήδη θα γνωρίζετε και από το review του iPhone 6s που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, η οθόνη του νέου iPhone περνάει μέσω της 3D Touch τεχνολογίας σε ένα νέο εξελικτικό στάδιο την φιλοσοφία του touchscreen. Και εδώ όπως και στο «απλό» iPhone 6s, η συσκευή δύναται να αντιληφθεί την πίεση που ασκεί ο user στην οθόνη, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφαλαίο στο βιβλίο της mobile τεχνολογίας και παράλληλα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία σειρά από νέες εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται το εξελιγμένο αυτό feature που στο κοντινό μέλλον θα αποτελέσει σίγουρα το “next big thing” της βιομηχανίας της κινητής τηλεφωνίας. Κλείνοντας την αναφορά μας στην οθόνη του iPhone 6s Plus, μία σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το iPhone 6s έχει να κάνει με τη δυνατότητα για περιστροφή της οθόνης σε landscape mode, που αν μη τι άλλο προσφέρει μία πιο ευχάριστη εμπειρία θέασης (ιδανικό feature για προβολή videos).

    iPhone 6s Plus (10)

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα tech specs δεν συναντήσαμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση με το «απλό» iPhone 6s, καθώς και εδώ έχουμε το ταχύτατο Apple A9 chipset με διπύρηνη CPU χρονισμένη στα 1.84GHz μαζί με 2GB μνήμης RAM και διαχείριση γραφικών από την εξαπύρηνη PowerVR GT7600, ενώ και το iPhone 6s Plus έρχεται σε 3 διαφορετικές εκδόσεις με storage στα 16/64 και 128GB. Όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε και στο review του iPhone 6s, το A9 chipset εμφανίζει όχι μόνο μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με το A8, αλλά παράλληλα είναι και περισσότερο energy-sufficient, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

    iPhone 6s Plus (9)

    Και μιας και αναφερθήκαμε στο θέμα της «ενέργειας», στην plus έκδοση του iPhone 6s εννοείται πως χρησιμοποιείται μία πιο «ενισχυμένη μπαταρία» με χωρητικότητα στα 2.750mAh (μεγαλύτερο display σημαίνει και παραδοσιακά μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες). Το «απλό» iPhone 6s εμφάνισε μία μάλλον φυσιολογική κατανάλωση στη μπαταρία του με (όχι θεαματικά) αλλά θετικά αποτελέσματα στον τομέα της αυτονομίας (βοηθάει σε αυτό τόσο το A9 όσο και το iOS 9). Το iPhone 6s Plus από την άλλη δεν απογοητεύει με τη σειρά του, αλλά ούτε και διαπρέπει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μπαταρία του iPhone 6s Plus έχει λιγότερη χωρητικότητα σε σύγκριση με το iPhone 6 Plus, το οποίο έφερε μπαταρία με χωρητικότητα στα 2.915mAh (το 6s Plus έχει δηλαδή 165mAh λιγότερα). To θέμα «αυτονομία» δεν το λες και «αχίλλειο πτέρνα» της συσκευής, όμως η Apple σίγουρα μπορεί και πολύ καλύτερα και για αυτό στο μέλλον οφείλει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συνδυάσουν μεγαλύτερη αυτονομία και μικρότερο μέγεθος.

    iPhone 6s Plus (14)

    Όσον αφορά τις δυνατότητες της κάμερας του iPhone 6s Plus και εδώ χρησιμοποιούνται οι ίδιοι σένσορες (iSight 12MP main camera και 5MP selfie cam) με τα ιδία features, μόνο που η μεγάλη διαφορά του iPhone 6s Plus σε σύγκριση με το μικρότερο αδελφάκι του είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα του OIS (Optical Image Stabilization) που παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα στις φωτογραφίες που τραβάει ο χρήστης. Οι διαφορές ανάμεσα στον σταθεροποιητή DIS (Digital Image Stabilization) του iPhone 6s και του OIS που φέρει η κάμερα του 6s Plus γίνονται ιδιαιτέρως εμφανείς όταν ο user zoomάρει full σε ένα αντικείμενο, καθώς με την περίπτωση του OIS το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο καθαρό και σίγουρα αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις (ουτοσίως και αλλιώς) ποιοτικές φωτογραφίες του 6s Plus. Σε γενικές γραμμές, ότι έχει να κάνει με την ποιότητα και τα διαθέσιμα special effects για photo shooting και video recording δεν θα βρείτε ιδιαίτερες διαφορές.

    iPhone 6s Plus (13)

    Αλλαγή πλεύσης…

    Εξετάζοντας και δουλεύοντας με το iPhone 6s Plus καθίσταται σαφές ότι η Apple δεν επιχείρησε κάποια επαναστατική κίνηση με την περίπτωση της νέας μεγάλης phablet-sized ναυαρχίδας της και προτίμησε να πατήσει πάνω στη περσινή συνταγή. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι το 6s Plus απευθύνεται σε users που διαθέτουν πολύ γερό πορτοφόλι, καθώς οι τιμές του ανέρχονται στα 898 Ευρώ τα 16GB, 998 Ευρώ τα 64GB και 1.098 Ευρώ η έκδοση με τα 128GB και είναι δηλαδή σχεδόν 100 Ευρώ ακριβότερο από την απλή έκδοση των 4.7 ιντσών. Από τη στιγμή που η έκδοση των 16GB μάλλον θα πρέπει να θεωρείται «ατόπημα» από την Apple και χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης στη σημερινή εποχή, τότε ο user είναι μάλλον υποχρεωμένος να καταφύγει στην έκδοση των 64GB, η οποία αγγίζει τα 1.000 Ευρώ.

    iPhone 6s Plus (15)

    Βάζοντας στη ζυγαριά τους λόγους που κάποιος μπορεί να προτιμήσει το μοντέλο των 5.5 ιντσών έναντι της απλής έκδοσης με το display των 4.7 ιντσών καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο εάν κάποιος user εκδηλώνει σαφή προτίμηση στα big-sized phablets θα ενδώσει στο Plus μοντέλο, καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες και δεν είναι από μόνες τους ικανές να πείσουν έναν καταναλωτή να δαπανήσει 100 Ευρώ παραπάνω για το 6s Plus. Ίσως να πρέπει να γίνει σαφές και στην ίδια την Apple ότι η λογική των δύο μοντέλων με τις ελάχιστες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους είναι μία φιλοσοφία που δεν τραβάει ιδιαίτερα και για αυτό μία αλλαγή πλεύσης τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην ευρύτερη προσέγγιση του μελλοντικού iPhone 7 μάλλον θα πρέπει να θεωρείται επιτακτική ανάγκη.

    *To iPhone 6s Plus της δοκιμής, μας το προσέφερε η Vodafone.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles