18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Έρευνα της ESET: Πόσο κινδυνεύουμε από ένα «έξυπνο»… πλυντήριο πιάτων;

    Είτε ψάχνετε για ένα νέο πλυντήριο πιάτων, ψυγείο ή ακόμα και… φρυγανιέρα, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει μια συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet που περιμένει να σας δελεάσει. Όμως, προς τι όλη αυτή η εξάπλωση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) ; Θέλουμε πραγματικά κάθε συσκευή στα σπίτια μας να είναι έξυπνη, ή μήπως αυτές οι εταιρείες έχουν άλλα σχέδια; Μήπως απλώς μετατρέπουν τα αντικείμενα σε έξυπνες συσκευές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για εμάς;

    Σύμφωνα με τον Jake Moore, Ειδικό σε Θέματα Ασφάλειας στη διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, από την οδοντόβουρτσα που μας στέλνει ενημέρωση για το πόσο καλά βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί, μέχρι το έξυπνο πιρούνι που αντιλαμβάνεται ότι τρώμε πολύ γρήγορα, όλα δείχνουν ότι πιθανά να βαδίζουμε προς ένα χαοτικό μέλλον όσων αφορά στο θέμα των διευθύνσεων IP (διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου). Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία και, ενώ μπορεί να μας αρέσει ένα καλό gadget με πραγματικά έξυπνες δυνατότητες, το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι «που πρέπει να τραβήξουμε τη κόκκινη γραμμή;». Με όλο και περισσότερα έξυπνα προϊόντα να κυκλοφορούν στην αγορά ως στάνταρ, τι γίνεται αν πραγματικά δε θέλει κάποιος να αγοράσει ένα πλυντήριο με σύνδεση στο Internet; Θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη; Και τι γίνεται με τις επιπτώσεις στην ασφάλεια που έχουν όλες αυτές οι επιπλέον διευθύνσεις IP μέσα στο σπίτι;

    Συλλέκτες δεδομένων

    Σύμφωνα με τον Moore, oι εταιρείες χρειάζονται απεγνωσμένα τα δεδομένα μας. Τα αυτοκίνητα στέλνουν πολλές πληροφορίες στους κατασκευαστές τους εδώ και πολλά χρόνια είναι τα πρώτα που σας λένε ότι έχετε ξεπεράσει το όριο των 10.000 μιλίων και τώρα χρειάζεστε σέρβις. Αυτό είναι πλέον ο κανόνας για άλλα gadget μέσα στο σπίτι και είμαστε πρόθυμοι να τον αποδεχθούμε.

    Ωστόσο, αν βρεθούν σε λάθος χέρια αυτές οι πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Κυβερνοεγκληματίες επιτίθενται συνεχώς σε ιστοσελίδες ψάχνοντας πληροφορίες και δυστυχώς ορισμένα προσωπικά δεδομένα αναπόφευκτα εξακολουθούν να παραβιάζονται και καταλήγουν στο dark web. Θεωρητικά, κακόβουλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα στο cloud και να μάθουν τις καθημερινές μας συνήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και πληροφορίες για το πότε λείπουμε από το σπίτι.

    Οι έξυπνες οικιακές συσκευές, μαζεύουν πολλά προσωπικά δεδομένα και τα αποθηκεύουν στο cloud για πολλούς σκοπούς –  κατά την προσωπική άποψη του Moore, πολύ λίγο βοηθάει αυτό στο να γίνουν τα προϊόντα καλύτερα.

    Σύμφωνα με τον Ειδικό σε Θέματα Ασφάλειας στη διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, εάν η έξυπνη συσκευή σας πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο internet για να λειτουργήσει, εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε τον αριθμό των προσωπικών δεδομένων σας που παραχωρείτε στους κατασκευαστές. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή συνθηματικά, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου είναι δυνατόν, και ενημερώστε τις συσκευές σας για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερες ευπάθειες.

    Όπως άλλωστε τονίζει χαρακτηριστικά ο Jack Moore: “Προσωπικά, μέχρι να έρθει η στιγμή που οι έξυπνες εφαρμογές πλυντηρίου πιάτων θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τα πιάτα στο πλυντήριο και να τα αφαιρούν μετά το πλύσιμο, νομίζω ότι θα παραμείνω πιστός στην παραδοσιακή χρήση των οικιακών συσκευών”

     

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles