22.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Γιατί τα αρχαία αγάλματα έχουν μικρό πέος; Ξεναγός απαντά

    Τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα αποτελούν την “επιτομή” της γλυπτικής τέχνης, καταφέρνοντας εδώ και αιώνες να συγκεντρώνουν το θαυμασμό σε όλα τα μουσεία του κόσμου. Μια πιο προσεκτική ματιά στα γλυπτά της κλασικής εποχής ή των μεταγενέστερων χρόνων αποκαλύπτει αφενός το πηγαίο ταλέντο των αρχαίων γλυπτών και αφετέρου την απαράμιλλη αισθητική, που δύσκολα θα μπορούσαν να συναγωνιστούν οι σύγχρονοι.

    Δεν προκαλεί εντύπωση, επομένως, το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, συρρέουν στο μουσείο της Ακρόπολης, το Λούβρο ή το Βρετανικό μουσείο για να τα θαυμάσουν από κοντά. Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με το υψηλό επίπεδο και τις τέλεια σμιλεμένες μορφές της αρχαιότητας. Το ανθρώπινο σώμα αποδίδεται με χάρη και τέλεια αρμονία. Αρκετοί όμως κατά καιρούς έχουν αναρωτηθεί γιατί οι γλύπτες πρόσεξαν και την παραμικρή λεπτομέρεια, “υμνώντας” το κάλλος του γυμνού κορμιού, τη στιγμή που σχεδόν… αρνήθηκαν να “εξοπλίσουν” τους άνδρες με μεγαλύτερα γεννητικά όργανα; Πράγματι, αν ρίξετε μια ματιά στα αντρικά αγάλματα, θα δείτε ότι τα πέη τους είναι εξαιρετικά μικρά. Γιατί συνέβαινε αυτό;

    Η απάντηση βρίσκεται αρχικά στις διαφορετικές αντιλήψεις της εποχής. Με βάσει τα όσα εξήγησε μια ξεναγός σε ένα γκρουπ τουριστών και παρουσίασε σε δημοσίευμά της η DW:  «Για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους τα μεγάλα γεννητικά όργανα θεωρούνταν άσχημα. Οι λιθοξόοι έφτιαχναν μόνο μικρά γεννητικά όργανα γιατί ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι το άγαλμα αναπαριστά ένα σκεπτόμενο άνθρωπο που δρα εκλογικευμένα και έχει τα ένστικτά του υπό έλεγχο». Ουσιαστικά, έδιναν έτσι έμφαση στην αντίθεση μεταξύ του εξευγενισμένου ανθρώπου και των βαρβάρων ή κάποιων θεών όπως ο Διόνυσος. «Αυτοί οι θεοί και τα πνεύματα του δάσους ήταν φιλήδονα, επομένως και τα γεννητικά τους όργανα απεικονίζονταν αναλόγως μεγάλα», εξηγεί η ξεναγός.

    Το πρότυπο ομορφιάς, λοιπόν, της αρχαιότητας για τους άντρες απαιτούσε γυαλιστερό στήθος, ανοιχτόχρωμο δέρμα, φαρδείς ώμους, δυνατούς γλουτούς και μικρό… πέος.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles