18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Huawei: παρουσίασε στην Κύπρο το πρόγραμμα πυρανίχνευσης “Smart & Green Village”

    Η λύση αξιοποιεί το δίκτυο 5G της Cyta, τεχνητή νοημοσύνη και drone για έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς

    Το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς, με την ονομασία “Smart and Green Village”, παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, η Huawei σε συνεργασία με την startup PROBOTEK. Η συγκεκριμένη λύση, η οποία αξιοποιεί το δίκτυο 5G της Cyta, αναπτύχθηκε στο πάρκο Αθαλάσσας και τα χαρακτηριστικά της παρουσιάστηκαν ενώπιον εκπρόσωπων της Κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Να σημειωθεί ότι η εν λόγω λύση ανίχνευσης πυρκαγιάς, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022 στην Ελλάδα. Έκτοτε τα χαρακτηριστικά της έχουν δοκιμαστεί και βελτιωθεί σημαντικά. Η εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην Κύπρο, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες που εκτίθενται σε εξαιρετικά ζεστά και ξηρά καλοκαίρια,  αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος κοινωνικής συνεισφοράς της Huawei με την ονομασία “Smart & Green Village”, το οποίο στοχεύει στην παροχή ευρείας συνδεσιμότητας και «έξυπνης» εκπαίδευσης στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Ανδρέας Χρίστου, Πρώτος Συντηρητής Δασών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και του Γενικού Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου ανέφερε: «Η πρωτοβουλία αυτή, φανερώνει τον υψηλό βαθμό ευαισθησίας και του έμπρακτου ενδιαφέροντος της Huawei Technologies (Cyprus), σε θέματα προστασίας των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές. Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, και πολύ περισσότερο, δεν περισσεύει κανείς. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα επιβεβαιώνεται η βούληση του ιδιωτικού τομέα προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω του καινοτόμου προγράμματος ανίχνευσης πυρκαγιάς “Smart & Green Village” από την Huawei».

    Ο  Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρία αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Smart & Village Event” της Huawei, δήλωσε: «Η Huawei ανέπτυξε τη λύση που χρησιμοποιεί drone ανίχνευσης καπνού και πυρκαγιάς για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το εν λόγω drone λειτουργεί με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και η λειτουργικότητά του, υποστηριζόμενη από την αναβαθμισμένη κάλυψη του δικτύου της Cyta, ενισχύει την αξιοπιστία στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Πρωτοβουλίες όπως αυτή υποστηρίζουν τη στρατηγική που έχει αναπτύξει το Υπουργείο μας για την ανάπτυξη «έξυπνων» πόλεων στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που, όταν επιλυθούν, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

    Από την πλευρά του ο Chief Commercial Officer της Cyta, κ. Γιώργος Μετζάκης, ανέφερε: «Το δίκτυο 5G της Cyta θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου ανίχνευσης πυρκαγιών από την Huawei, παρέχοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, απαραίτητης για τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, η ανάπτυξη του 5G ξεδιπλώνει τεράστιες δυνατότητες, από την επανάσταση στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μέχρι την τροφοδοσία έξυπνων πόλεων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μια διαδικασία που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογίας».

    Ο κ. Radoslaw Kedzia, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Huawei, σε παρέμβαση του στην εκδήλωση σημείωσε ότι η Huawei θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία πρωτοβουλιών και λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη: «Η τεχνολογία δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τη φύση. Αντίθετα, θα πρέπει να βοηθά τη φύση να ευδοκιμήσει. Άλλωστε, πιστεύουμε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και το 5G, ενσωματώνονται με ταχείς ρυθμούς και εφαρμόζονται εκτενώς σε διάφορους κλάδους. Αυτό διευκολύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και επιφέρει απτά οφέλη προς το κοινωνικό σύνολο».

    Τέλος, σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Darwin’s Circle με θεματική “Vienna Tech for Green Initiative”, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών και λύσεων αφιερωμένων στην επίτευξη βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με ειδικούς του τομέα, ο κ. Nikolaus Pelinka, ιδρυτής της Darwin’s Circle, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας στην προώθηση της βιωσιμότητας: «Εμείς στην Darwin’s Circle πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι οι σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις προς ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Μαζί με τον πολύτιμο μακροχρόνιο συνεργάτη μας Huawei, καθώς και με άλλες εταιρείες και ιδρύματα, δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία Tech4Green της Βιέννης. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την επικέντρωση στον κρίσιμο ρόλο των νέων τεχνολογιών στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Θα συζητήσουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων μας».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles