18.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    IFA 2012: Η χρονιά των υβριδίων laptops/tablets, των Windows 8 και των OLED/4Κ τηλεοράσεων

    Όσοι παρακολουθούν την IFA για πολλά χρόνια, θα θυμούνται ότι η έκθεση είχε μία σημαντική “παράδοση” που ήθελε τις παρουσιάσεις νέων προϊόντων να αφορούν κυρίως το κομμάτι του audio-video. Τηλεοράσεις και άλλες “μεγάλες” συσκευές είχαν την τιμητική τους κάθε χρόνο στη γερμανική έκθεση, ενώ τα “φορητά” προϊόντα ήταν μετρημένα στα δάκτυλα και δεν αφορούσαν, συνήθως, σημαντικές ανακοινώσεις των κατασκευαστών. Οι καιροί, όμως, φαίνεται ότι άλλαξαν και η IFA γίνεται πλέον πιο “φορητή”. Από πέρυσι είχαμε κάποια δείγματα, με αρκετές ανακοινώσεις mobile προϊόντων -όπως, για παράδειγμα, το πρώτο Note από τη Samsung- φέτος, όμως, φαίνεται ότι τα πράγματα άλλαξαν ακόμη περισσότερο και η IFA 2012 έγινε μία σχεδόν απόλυτα… mobile έκθεση.

    Λέγοντας mobile, εννοείτε τα κινητά;

    Όχι, λέγοντας mobile, δεν εννοούμε τα κινητά, αλλά όλες εκείνες τις φορητές συσκευές (ultrabooks, tablets, υβρίδια) που κυριάρχησαν στις φετινές ανακοινώσεις της IFA 2012. Όσον αφορά τα κινητά, πολλές νέες παρουσιάσεις δεν είδαμε, καθώς για τους κατασκευαστές κινητής η αλήθεια είναι ότι κυρίαρχη έκθεση παραμένει το Mobile World Congress της Βαρκελώνης. Η ανακοίνωση του Samsung Galaxy Note II, όμως -απόλυτου πρωταγωνιστή της φετινής IFA- ενός phablet (κάτι ανάμεσα σε κινητό και tablet δηλαδή) με μέγεθος οθόνης 5,5 ίντσες, φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις στο ξεχωριστό Unpacked event που είχε ετοιμάσει η Samsung δύο μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης. Οσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες προτάσεις κινητών τηλεφώνων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδεχθήκαμε το HTC Desire X, μία mid-range πρόταση από την ταϊβανέζικη εταιρεία με όμορφη εμφάνιση και “δυνατά” χαρακτηριστικά, τρεις εντυπωσιακές νέες προτάσεις από τη Sony, το LG Optimus L9, αρκετές νέες συσκευές από τη Huawei, καθώς και το πρώτο κινητό με Intel επεξεργαστή, το ZTE Grand X IN. Ας δούμε, όμως, και τους υπόλοιπους “πρωταγωνιστές” της έκθεσης ανά κατηγορία.

    Μα τι είναι αυτά τα υβρίδια επιτέλους;

    Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε με σιγουριά πως η προϊοντική κατηγορία που “έκλεψε” τις εντυπώσεις όσο καμία άλλη στην IFA 2012 ήταν τα υβρίδια laptops (ultrabooks) με ταμπλέτα και δεν ήταν καθόλου λίγοι οι κατασκευαστές που επέλεξαν να επιδείξουν τέτοιες συσκευές στη Γερμανία. Οι μισοί από αυτούς ακολούθησαν τη λογική του αναδιπλούμενου -ή συρόμενου- πληκτρολογίου και οι άλλοι μισοί του… αποσπώμενου. Την πρώτη λύση υιοθετεί η Toshiba στο U920t, η Dell στο XPS Duo 12, η Lenovo στο Yoga και η Sony στο VAIO Duo 11, ενώ τη δεύτερη η Samsung στα ATIV Smart PC και Smart PC Pro, η Dell στο XPS 10, η Asus στα Vivo Tab (με προαιρετικό πληκτρολόγιο) και η Acer στο Iconia W510. Όλες σχεδόν οι προτάσεις αξιοποιούν, φυσικά, τη δύναμη των Windows 8, κάτι που συνεπάγεται ότι θα είναι διαθέσιμες μετά την κυκλοφορία τους στις 26 Οκτωβρίου. Η νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft φαίνεται ότι αναδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση, σε πρωταγωνιστή της έκθεσης, καθώς, πέρα από τα υβρίδία, ενσωματώνεται και στην πλειοψηφία των ultrabooks ακόμη και των… tablets.

    Ultrabooks, λοιπόν…

    Τα υβρίδια μπορεί να είναι νέα και ωραία, τα ultrabooks, όμως, αποτελούν, πλέον, τις συσκευές που, ήδη, έχουμε αγαπήσει και κάποιοι από εμάς έχουμε στο σπίτι μας. Ήταν, λοιπόν, επόμενο να γοητεύσουν και στην IFA 2012, ιδιαίτερα εκείνα που παίρνουν “ενέργεια” από τα Windows 8, κάποια από τα οποία διαθέτουν ακόμη και οθόνες αφής! Έτσι, λοιπόν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που “ερωτεύτηκαν” το πανέμορφο Acer Aspire S7, το Asus Ζenbook Prime UX21A Touch ή τα νέα Series 9 της Samsung, ενώ άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις είδαμε σχεδόν από όλες τις εταιρείες του χώρου, όπως η Lenovo, η Toshiba και άλλες.

    Και από ταμπλέτες;

    Χμμ… και εδώ τα Windows 8 κατείχαν σημαντικό κομμάτι των ανακοινώσεων καθώς πολλές εταιρείες το επέλεξαν για τα νέα tablets τους. Η Acer, για παράδειγμα, με το Iconia W710 (με cradle στήριξης), η Samsung με το ATIV Tab ήταν κάποιες από τις εταιρείες που προτίμησαν το λειτουργικό της Microsoft, ενώ η Sony με το Xperia S ή η Vodafone με το Smart Tab II (by Lenovo) προτίμησαν το Android. Η μάχη το επόμενο διάστημα, σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στα δύο λειτουργικά αναμένεται να είναι σκληρή με τη Microsoft να φαίνεται να ξεκινά με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές.

    Τι άλλο κέντρισε το ενδιαφέρον μας;

    Μα φυσικά η Samsung Galaxy Camera, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που ενσωματώνει λειτουργικό Android και αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη του Unpacked event της Samsung, μετά την ανακοίνωση του Note II. Να σημειώσουμε ότι η συσκευή υποστηρίζει και κάρτα data για να μπορείτε να στέλνετε τις φωτό που τραβάτε άμεσα μέσω δικτύου 3G και 4G.

    Ωρα για… τηλεοράσεις

    Να, όμως, που παρέμεινε και ένα κομμάτι της IFA, το οποίο δεν είναι και τόσο… φορητό. Οι εταιρείες στο κομμάτι των τηλεοράσεων είχαν στην έκθεση τα συμβατικά τους μοντέλα, επέλεξαν, ωστόσο, να κρατήσουν για “κράχτες” των περιπτέρων τους εντυπωσιακές λύσεις της premium κατηγορίας. Έτσι, για παράδειγμα, είδαμε OLED TVs από τη Samsung και την LG στις 55 ίντσες και με “τσουχτερές” προοπτικές τιμολόγησης, αλλά και ακόμη πιο premium 84άρες με ανάλυση από την LG, τη Sony και την Toshiba.


    Ένας Σεπτέμβρης γεμάτος ανακοινώσεις

    Η IFA 2012 κλείνει την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου τις πύλες της στο Βερολίνο, δίνοντας τη σκυτάλη την ίδια ημέρα σε δύο σημαντικά event μεμονωμένων κατασκευαστών, της Nokia που θα ανακοινώσει σε Ελσίνκι και Νέα Υόρκη τα πολυαναμενόμενα Windows Phone 8 κινητά της, αλλά και της Motorola που ετοιμάζεται για την ανακοίνωση νέων RAZR smartphones. Στις 6 του μηνός παίρνει τη σκυτάλη η Amazon με την παρουσίαση νέου Kindle Fire, ενώ όλοι περιμένουν την πρόσκληση για να επιβεβαιώσουν την ημερομηνία ανακοίνωσης του νέου iPhone 5, με τα στοιχήματα να παίζουν ως φαβορί την 12η Σεπτεμβρίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το τεχνολογικό μας φθινόπωρο ξεκινά πιο καυτό από ποτέ και πολλά υποσχόμενο ότι θα μας γεμίσει νέες συσκευές. Αναμένουμε!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles