18.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Κινεζικός «δάκτυλος» ή μέσο ψυχαγωγίας; Δείτε τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για το TikTok

    Το TikTok αποτελεί σήμερα το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων, καθιστώντας το Facebook και το Twitter social media… γερόντων.

    Το TikTok όμως και η κινέζικη μητρική από πίσω του έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών στις Η.Π.Α, αφού συχνά αντιμετωπίζεται σαν κινεζικός «δάκτυλος», που πρέπει να εξολοθρευθεί. Φαίνεται πως η παρουσίαση του TikTok ως απειλή έχει βρει γόνιμο έδαφος και έχει επηρεάσει ένα ποσοστό των Αμερικανών.

    Μια έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι το 59% των Αμερικανών ενηλίκων βλέπουν το TikTok ως επικίνδυνο μέσο, η αντίληψη όμως συνδέεται με το αν κάποιος χρησιμοποιεί ή όχι την υπηρεσία. Μόνο το 9% των χρηστών του TikTok βλέπουν το κοινωνικό δίκτυο ως σημαντική απειλή, ενώ το 36% των μη χρηστών αισθάνονται το ίδιο. Συνολικά, το 42% των χρηστών βλέπει την υπηρεσία ως ένα οποιοδήποτε ρίσκο, τη στιγμή που το 65% των outsiders ανησυχούν.

    Παράλληλα, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του TikTok. Μόνο το 49% των χρηστών κάτω των 30 ετών πιστεύει ότι το TikTok εμπεριέχει κάποιους κινδύνους (μόλις το 13% το βλέπει ως σημαντική απειλή), αλλά τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν υψηλότερα στους μεγαλύτερους. Περίπου το 65% των ατόμων άνω των 65 ετών είναι νευρικοί για το TikTok και το 46% αυτής της ομάδας το βλέπει ως κρίσιμη απειλή. Η πολιτική είναι επίσης ένας παράγοντας. Ένα 76% των συντηρητικών ανησυχεί, ενώ το 49% των φιλελεύθερων συμμερίζεται αυτό το συναίσθημα.

    Περίπου το 64% των Αμερικανών ενηλίκων ανησυχούν σε ένα βαθμό για τις πρακτικές χειρισμού δεδομένων του TikTok, προσθέτει η έρευνα. Και πάλι, οι αριθμοί αλλάζουν με βάση την ηλικία. Μόνο το 54% των ατόμων κάτω των 30 ετών αισθάνονται έτσι, ενώ το 75% των ατόμων άνω των 65 ετών ανησυχούν.

    Σημειώνεται ότι το TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί την επιρροή της κινεζικής κυβέρνησης και έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να καθησυχάσει τους πολιτικούς των ΗΠΑ. Αποθηκεύει δεδομένα των ΗΠΑ στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας διαφάνεια στον κώδικά της και απολύοντας προσωπικό που έχει εσφαλμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν έχουν κάνει πολλά για να κατευνάσουν τους κυβερνητικούς εκπροσώπους – και τα στοιχεία του Pew δείχνουν ότι το κοινό είναι εξίσου επιφυλακτικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Απίστευτο ρεκόρ για το Instagram Threads! 100 εκατ. χρήστες την πρώτη εβδομάδα

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles